måndag 8 februari 2016

Stenmuren borta - stenhögen kvar

Här bakom den blommande gula buskpionen döljer sig en stenmur som jag byggde för mer än tio år sedan. Marken är så fylld av sten så jag letar alltid efter något användningsområde för all sten vi gräver upp. Muren har fyllt sin funktion under alla år men för två år sedan märkte jag att det blev tjälskador, den rörde på sig när tjälen släppte.

Jag plockade ner ungefär halva muren för två år sedan och byggde upp den igen - det blev förstås inte bra, det är grunden som rör sig och påverkar hela muren trots att den har bra stöd av de stora stenarna på bägge sidor av muren.


Det var rätt tid att göra det nu så länge tjälen låg kvar i marken eftersom jag var tvungen att kliva i planteringarna. Jag hade inte bestämt om den skulle byggas upp på nytt när jag började plocka ner den men nu har jag bestämt mig, det blir ingen ny mur. Buskpionen började växa ur sin plats men nu blir det mera utrymme och plats för en utökad plantering.

Några stora stenar är kvar som jag överlåter till maken att lyfta bort. Jag ser att jag har gjort ett ganska bra underarbete när jag byggde muren en gång. Ett djupgrävt dike som fylldes med sand för att dämpa tjälskador men med tiden har organiskt material som samlats mellan stenarna bildat jord och då får tjälen kraft igen att flytta stenarna.



..och muren blev en stenhög..


14 kommentarer:

 1. Det ser flot ud med store sten rhododendron og træpæon, en meget flot træpæon du har. Sten er flotte i haven, jeg har også en del sammen med mine rhododendroner.
  Fin aften til dig.

  SvaraRadera
 2. Du er heldig som har så mye stein i bakken. Her må jeg kjøpe stein, og få den tilkjørt hit. Her er det bare leire, og ikke noe stein. Flotte bed du har og nydelig trepeon!

  SvaraRadera
 3. Da først jeg forstod at tjäl = frost, gav det hele mening. Det er en utrolig kraft, der kan udløses, når frosten slipper jorden. Stien ser ellers meget stabil og uberørt ud. Den gule træpæon siger nok ja tak til al den plads, den kan få.

  SvaraRadera
 4. Hei!
  Jeg har samlet på stein hele mitt liv. De har former jeg aldri blir lei. Om våren etter at bonden har sådd, (før det spirer) plukker vi fin rullestein og lager hauger og steingjerder. Liker så godt steinveiene dine.
  God kveld! Anne

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla
  Ja, tjällossningen kan verkligen få allt i rörelse, och i dessa tider kan vi få flera om året!
  Fin buskpion - är det en lutea?

  Ha en fin kväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karsten!

   Det är en kinesisk buskpion P. suffruticosa `Hinun´ som jag köpte en gång av Herman Krupke när jag var och lyssnade på hans föreläsning om pioner. Han är den svenska pionkungen, har även gett ut böcker om pioner.

   `Hinun´ har fyllda, gula blommor och är väldigt rikblommande, i fjol räknade jag in drygt femtio knoppar.

   Radera
 6. Ni har verkligen otroligt mycket sten! Beundrar dina stenlagda gångar!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 7. Allt är föränderligt, undrar vad det nu ska bli för trevligt av stenen...
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 8. Tänk vad det ändras i trädgården. Hela tiden. Och medan din stenmur har blivit en stenhög så är jag på vippen att låta min stenhög bli en stenmur...
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 9. Lite orättvist att ni kan greja i trädgrden nu. Men det är som det är och väldigt praktiskt att kunna göra stenarbeten medan växterna vilar sig. Här blir det inumhus trädgård istället.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 10. Tack för många bra frågor! Ett nytt inlägg med svar på dina frågor kommer snart hos mig. Tänkte själv efter publiceringen att jag helt missade att beskriva den viktiga vattningsmetoden.

  SvaraRadera
 11. Menar du att du har gjort det nu? Det är ju bra tid när man inte kan göra så mycket annat ute, senare blir det bråda tider. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 12. Du har en av de mest makalösa trädgårdar jag sett (på distans). Att göra en sådan miljö till en trädgård i särklass får en att häpna och samtidigt ta vara på alla möjligheter, både former och material. Vackert och mycket speciellt.
  Helene

  SvaraRadera
 13. Tack snälla du, nu blev jag glad! Det är naturen som visar vägen, allt var ju skog här när vi började gräva och plantera. Stenarna är ju fantastiska tillgångar som bestämmer var det går att komma fram och så får man rätta sig efter det.

  SvaraRadera