söndag 13 mars 2016

Förbjud blyammunition vid jakt!

Kungsörn bild från Wikipedia
Bly är en tungmetall som aldrig bryts ner i naturen och tillhör de icke essentiella metallerna som saknar all form av biologisk betydelse. Bly är mycket giftig för människor och djur.

Varje år under jakttid rapporteras om upphittade döda eller svårt skadade rovfåglar som vid undersökning visat sig ha skadats eller dött av blyförgiftning, alla räddningsförsök av upphittade fåglar har misslyckats. Kadaver efter jakt lämnas kvar i naturen och rovfåglarna som äter av kadavren får i sig av det blykontaminerade köttet och går en mycket plågsam död till mötes.

Blyammunition är inte tillåten vid våtmarker men i övrigt finns idag ingen laglig möjlighet att hindra användningen. Jägarförbunden anser att folk får välja sin ammunition själva, något förbud är man inte beredd att stödja. Det tycks inte finnas något konkret skäl till detta ställningstagande annat än ett konservativt tänkande - så har vi alltid gjort.

Havsörnen hotades av utrotning under början av 70 - talet på grund av alla miljögifter. Giftiga ämnen i vatten som inte bryts ner tranporteras i näringskedjan och hos rovdjuren och människan som är de som ligger sist i näringskedjan samlas de största koncentrationerna. Tack vare fantastiska insatser av frivilliga lyckades man rädda kvar havsörnen i vår natur. Utplacering av giftfri mat, skyddande av boplatser under årtionden har resulterat i att vi idag har en stabil stam av häckande havsörnar.

I likhet med alla stora rovdjur har kungsörnen utsatts för mänsklig förföljelse och var i början av 1900 -talet nära att dö ut. Fredades 1921 och har sedan dess etablerat sig i landet, omkring 500 par beräknas häcka årligen och av dem lyckas knappt hälften med den årliga förnyelsen av stammen.
Miljögifter, oresonligt hat från människor men även biotopförstörelsen i form av kalhyggesbruk är ett hot mot stammen, kungsörnen behöver hundraåriga höga tallar för bobygget och sådana finns inte i virkesproduktionen som ersätter våra skogar, en tall i en virkesåker blir inte äldre än 60 - 80 år. Vindsnurrorna som numera står tätt skördar massor av fågelliv.

Rovfåglar är precis som rovdjur viktiga i våra ekosystem, mänsklig dumhet och egennytta skördar så många offer och det finns idag ingen anledning att använda blyammunition, det finns alternativ. Ett uppdrag för lagstiftarna för frivilligheten är inte en framkomlig väg här.


13 kommentarer:

 1. Søren mener bestemt, at det har været forbudt her i landet siden 1996 - mærkeligt at det samme ikke er tilfældet i Norge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!

   Du skriver Norge men du menar Sverige gissar jag.

   Jag har letat information och så vitt jag kan se är det korrekt att Danmark införde förbud mot blyammunition redan 1996.

   Sverige är inte så fantastiskt i miljösammanhang som det ofta framställs som. I det här fallet beror det säkert på jägarna och deras lobbyorganisationer som är väldigt starka här. Få tar striden och naturens innevånare är förlorare och betalar med sina liv.

   Radera
  2. Ja, selvfølgelig mener jeg Sverige, undskyld:-( Mit indtryk er, at Naturfredningsforeningen her i landet er en utrolig stærk og indflydelsesrig organisation. Nogle gange synes jeg, den nærmer sig fanatisme; men ingen tvivl om, at miljøet er vigtigt.

   Radera
 2. Hej Gunilla
  Det är nog bara hagelammunition av bly som är förbjuden i Danmark - all annan blyammunition håller på att "utfasas". Det har inte hänt tidigare, därför at man är rädd för en svart marknad för olaglig jaktammunition, man avvaktar EU.
  Rekommendationen från danska livsmedelsverket är att gravida bör undvika kött som kommer från djur som är dödade med blyammunition.

  Bra du tar detta upp!

  Ha en fin kväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för klargörandet Karsten! Här rekommenderas att skära bort 1 dm runt sårytan men meningarna går isär om det är tillräckligt för att undvika blyförgiftat kött.

   Radera
 3. Jeg måtte google hvordan dette er her i Norge, og det var totalforbudt å bruke det til 2015, men av en eller annen merkelig grunn ble det igjen tillatt å bruke etter juli i 2015...

  Klem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var märkligt, vore intressant att veta varför. Du får gärna återkomma om du hittar mer information.

   Radera
 4. Hei Gunilla!
  Verden går så fryktelig sakte framover, på tross av all kunnskap, men manglende fornuft. Man kan jo undre seg om hvorfor. Vet vel ofte svaret, dessverre.
  Tenk deg Putin og Trump! Det kan ikke ble verre.
  Ha det så godt! Klem Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Anne, inte är det en trevlig värld vi blickar ut på. I går fanns en bild i media där en mamma med ett nyfött barn tvättade barnet i en lerpöl utanför tältet någonstans i Europa.

   Radera
 5. Intressant även om jakt är fjärran min tillvaro och aldrig funnits på min agenda. Min okunnighet på området till trots så kan jag ändå hålla med dig i ditt resonemang. Om det nu finns alternativ, varför då använda blyammunition? Inte heller jag tror på frivillighet på detta område. Varför är det viktigt att själv få välja typ av ammunition?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga Steve! Samma gamla vanliga gissar jag, ingen skall tala om för oss....
   Men naturen och de som lever där är allas vår natur eller ingens. Vi har alla ett ansvar för hur vi behandlar Moder Jord.

   Radera
 6. Der er meget at kæmpe for. Jeg kan kun anbefale, at vi støtter op om de forskellige organisationer, der har til formål at få os til at værne om naturen. I Danmark har vi Danmarks Naturfredningsforening.
  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 7. I skovparceller med træ til tømmer er det stadig tilladt at bruge blyhagl, da stålhagl ødelægger værktøjet ved opskæring.
  I det åbne land er bly helt forbudt. Og især under strandjagt, hvor de 'spildte' hagl samles op af andefuglene under deres fødesøgning på havbunden.
  Det er i samarbejde med forskellige foreninger det er blevet forbudt.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvaraRadera