söndag 6 mars 2016

" I väntan på Godot"

Så börjar det onekligen kännas nu, våren vill inte infinna sig. Min önskan om ett lågtryck infriades men gråvädret förde inte med sig det jag hoppades på. Molntäcket hindrar värmeutstrålningen från marken så nätterna har hållit sig på plus men dagstemperaturerna har varit så låga och har inte förmått påverka tjälen i jorden, den är stenhård.

I morse hördes en av koltrastarna som jag matat i vinter göra ett försök till vårdrill, det gick väl så där och tystnade snabbt men mesarna filar på sina vårtoner och holkarna markeras - någon tror i alla fall att våren är på gång.

I bildarkivet ser jag att våren 2015 hunnit längre, Helleborus niger blommade fint den 5:te mars. Skogsträdgården var städad, jag fyller på torv/jord i samtliga planteringar varje vår och låter fjolårets löv och barr ligga kvar under det nya jordtäcket. Mikrolivet tar snabbt hand om de organiska resterna och det blir fin mull av det hela. Än syns bara de städsegröna växterna men tjälen är definitivt borta.

Men televisionen bjuder på förnäm underhållning, det bästa som de kan erbjuda tycker jag. I Holmenkollen pågår som bäst skidskytte VM och idag har vi fått se en av världens främsta genom tiderna ta sin andra silvermedalj i detta VM, stort grattis Norge och Ole Einar Björndalen!

Våren 2015 den 5:te mars.

12 kommentarer:

 1. Tycker också att denna väntan är jobbig. Jag börjar känna mig som brunbjörnarna på Skansen som vankade fram och tillbaka hela tiden. Får inget gjort, bara går här och längtar. Men nu sitter jag en stund och njuter av dina vackra bilder, då känns det bättre:-)

  SvaraRadera
 2. Jeg har også noteret mig, at foråret var længere fremme på samme tid sidste år. Skiskydning kan ikke rigtig ophidse en dansker, men jeg glæder mig til at følg All England i badminton i den kommende tid. Det interesserer sikkert ikke dig.

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla

  Ja, varje år är olika. Tror det var våren -13 som först började sent i april, även här nere.
  De senaste två dagar har det bara regnat och snöat, men tjälen har släppt, och där ligger ingen snö kvar på bakken.
  Här tror meteorologerna på upp emot 10 grader nästa helg - kanske lite av den våren kommer upp till dig?

  Ha en bra kväll

  SvaraRadera
 4. Ja, det var mye tidligere vår i fjor. Vi får håpe at varmen kommer snart! Å vente på våren er kjedelig, for vi vil jo ha den så tidlig som mulig :)
  Ole Einar var utrolig god både i går og i dag, og det var veldig gøy å se på.

  Ha en fin ny uke, Gunilla!

  SvaraRadera
 5. Hei!
  Jeg lengter vanvittig etter våren. Her snør det og snør det.
  Gleder meg til å samle mer mose. Tror det skal bli så fint.
  Heia Bjørndalen! Anne

  SvaraRadera
 6. Man kan jo godt blive lidt utålmodig, men det er da også dejligt at have noget godt i vente. Mens vi venter på foråret, må vi jo nyde dine dejlige billeder.
  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 7. Malmö igår, snöblandat regn... Men vårblommorna verkar tåla det mesta, det är nog sämre ställt med oss människor, som knappast står ut med sådana bakslag. Vilka underbara bilder du bjuder, fantastiskt "landskap" med mossa, stenen osv i vårsolen - underbart! Något att vänta på, längta efter...
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 8. I morse fick mina våraningar ett bryskt uppvaknande.
  Underbara bilder från din trädgård.

  SvaraRadera
 9. Visst gäckar våren, men när jag ser tillbaka har vi flera år haft det tjockaste snötäcket i mars i hjärtat av Småland.
  Idag, smältande snömassor och svarta trädskelett, trist när man tittar ut, men ändå skönt med en morgonpromenad i mildväder med fågelkvitter.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 10. Våren är nyckfull och lång häruppe. Men hellre lång än kort då brukar det mesta klara sig bra i planteringarna. Vi lär skotta snö idag, tung blötsnö, blir nog ingen skidåkning i det här vädret. Kul att det gror i dina Rhododendron sådder! Jo jag har ocksåvarit med om samma överflöd. Du kanske måste vara hård och gallra med pincett medan de är små och innan det blir för tätt.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!

   Igår satte jag mig med pincetten och plockade bort massor med små plantor - inte så kul men jag inser nödvändigheten. Det är nog fortfarande för många i varje kruka så det lär bli en omgång till. Det är nu den stora utmaningen börjar, tillräckligt med ljus och så den svåra omskolningen så småningom.

   Radera
 11. Vilka härliga vyer att längta till! Ja, våren är seg här med. Vi har för det mesta minus på nätterna men dock några plusgrader på dagarna och snötäcket ligger kvar på sina ställen.. Din räddning är tv. Min, att googla vem sjutton var australiensaren John Raddenbury. En engelsk plantskola menade att han var den första chefen på Melbourne Bot.Garden. men så är det inte. Får fortsätta att googla på botanisten J.R. så kanske hittar jag något roligt;-))!
  Ha det så mysigt framför burken :-))!
  Snart har du inte tid med det ;-))!
  /Anja

  SvaraRadera