måndag 28 mars 2016

Utan tvekan - nu är det vår!

Flera dygn på raken utan att termometern lagt sig under nollan vid gryningen, bofinken anlände strax före påsk, duvan hoar i skogen, det byggs för fullt i holkarna och det är en fågelserenad utan like på dagarna och fågeldamerna har det angenäma uppdraget att bedöma vem som sjunger vackrast.

Humledrottningen som är den enda i humlesamhället som överlever vintern har vaknat och behöver snabbt hitta ett nytt bo för att föda upp årets generation av humlor. Övergivna sorkgångar brukar vara intressanta för det nya samhället.

Crocus sieberi `Firefly´ fick omgående besök när solen lockade knopparna att öppna sig.


Eranthis hyemalis `Flore pleno´ den dubbla vintergäcken är också populär hos nyvaknade insekter.


Först ut av alla Adonis är Adonis amurensis `Beni Nadeshiko´ en guldadonis som växer genom tjälen och bara väntar på solstrålarna för att slå ut.


Och det här var ju trevligt, första gången jag lyckats med att övervintra en Cyclamen coum vårcyclamen


Och en av vårens alla skönheter Iris reticulata `Katharine Hodgkin´ som jag var tvungen att gräva upp och flytta pga ett annat projekt för två dagar sedan. Man kan se att blommorna är lite tilltufsade men annars ser hon ut att ha klarat flytten trots min dåliga planering.


Ovälkomna besökare hade vi i natt, grisarna har grävt upp ett område strax utanför elstängslet, när jag ser det här är jag så oerhört glad att vi bestämde oss för att stängsla in hela tomten och trädgården i fjol. Det är inte roligt när man bor mitt i naturen att tvingas stängsla in sig men alternativet är att vakna en morgon och trädgården ser ut så här, eller dammen, som säkert är attraktiv för grisarna.


15 kommentarer:

 1. Hei Gunillaĺ

  Så mange flotte vårtegn det er hos deg allerede! Når du skriver griser, mener du da det vi kaller villsvin? Det så ut som det kunne ødelegges mye av de! Godt at du kan stenge de ute.

  Ha det godt!

  Klem, Marit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är vildsvin vilket är korrekt att säga. Det kryllar av dom här, överallt ser man spår efter deras bökande i naturen.

   Radera
 2. Det er en dejlig tid, når blomster og insekter mv. vågner. Jeg kan godt forstå, at vildsvinene ikke er velkomne til at trampe rundt i bedene. Den lille gule adonis er så smuk. jeg synes ikke, man ser den ret tit. Jeg har aldrig selv haft den i haven.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla

  Där hade du fint besök, nässelfjärilen är en favorit!

  Ja, grisen/vildsvinet kan förstöra oerhört mycket, bra du har stängslat in trädgården...

  Ha en fin ny vecka

  SvaraRadera
 4. Ja, äntligen är våren här! Hurra! Dina irisar är sååå söta! De föll jag pladask för. :-)
  Önskar dig en fin vecka!

  SvaraRadera
 5. Ingen tvekan längre. Idag har vårt korppar anlänt liksom vår duvhök.

  SvaraRadera
 6. Jestas sentään! Joko siellä perhosiakin lentelee?! Hienoa, että aita on toiminut.

  SvaraRadera
 7. Jag tänkte på er igår när vi passerade Eskilstuna på vägen hem från påsksemester i Norge. Misstänkte att du var ute och jobbade i trädgården då:-)
  Adonis är helt underbart vackra, det måste jag skaffa också!
  Va skönt att ni har elstängsel när ni har vildsvin så nära. Här har vi inte vildsvin men tyvärr har en flock hjortar på ca 10 djur slagit sig ner i området. De brukar hålla till på fastigheten längst upp på vår lilla gata och jag är lite smånervös mest hela tiden för att de ska lyckas ta sig in på tomten trots våra höga staket.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 8. Hei!
  Nå går vi rett inn i våren. Himla deilig. Humler og neslesommerfugl kom i bøtter og spann. Rådyr og villsvin: Keep out.
  Klem Anne

  SvaraRadera
 9. Härliga vårbilder! Adonisen saknar jag här men rätt som det är så... Kul med cyklamen. Har klarat sig här också, men än syns bara bladen.
  Skönt att inte ha den jordfräsningen bland trädgårdens rariteter! Här var det mycket vildsvin för fem-sju år sen, men de har minskat drastiskt. Nu ser man dem sällan och inte heller på åtelkamerorna. De kanske når sin topp och sen minskar av olika orsaker. Hoppas kan man ju alltid.

  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
 10. Så underbart det ser ut! Nässelfjärilarna brukar vara tidigt ute här också men nu undrar jag vart de tagit vägen. Inte en enda har synts till de senaste två åren. Som bortblåsta både vår och höst. Tur att ni har stängsel och tur att vi inte har såna grisar här. Tycker trast och grävling kan gräva tillräckligt.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 11. Humlebien virker kolossal, når den arbejder i de små krokusblomster. Forleden så jeg den i en hundetand, hvor blomsten blev bøjet helt ned mod jorden.

  SvaraRadera
 12. Väldigt mycket vår hos dig redan. Väldigt bra att ni slapp vildsvinen och såå tråkigt att de har spridit sig så mycket. Vi har inte fått hit dem än ....
  Hälsning Helene

  SvaraRadera
 13. Så langt våren har kommet hos dere :-D Jeg visste ikke at humledronningen er den eneste som overlever vinteren. Sorkhull har vi jo nok av i hagen, selv om jeg ærlig må inrømme jeg kjemper hardt for å redusere dem... Men så fint at humlene kan finne bolig i gamle sorkhull!
  Godt at dere klarer å holde villsvin ute når de først er i nærområdet. De kan gjøre skikkelig skade om de først får teften på noe i et bed!
  Ha en fortsatt riktig fin dag, Gunilla.
  Stein

  SvaraRadera
 14. Vilka härliga vårbilder. Den med vintergäck och fjärilar är så fin!
  Adonis amurensis av icke namnsort har jag med, men numera blommar den aldrig utan visar så småningom bara bladen???!!!
  Att stängsla in trädgården när man bor nära allt vilt gör ( brukar jag säga) att man slipper att hata. Jag älskar alla skogens djur, men förstör de mina planteringar gång på gång är det lätt att ändra attityd till dem. Vi har ju också stängsel runt hela trädgården. Trädgårdsamatörerna skrev i tidningen att Anjas Hill är en enklav....;-))! Det lät inte smickrande, men vad göra?
  Ha det gott i vårvädret!
  /Anja

  SvaraRadera