tisdag 14 november 2017

Frostiga signaler

Vid gryning är det som kallast och i morse var allt inbäddat i glittrande frost, - 7,4 grader förändrar landskapet. Dammen har fått ett istäcke och igår började jag med fågelmatningen. Lustigt hur snabbt de hittar maten, trafiken är intensiv redan efter någon timme. Vintern är i antågande och vildvinet har tappat sina blad men frukterna hänger kvar långt in på vintern.


Stensötan rullar ihop sina blad för att minska avdunstningen.


Korallapeln Malus x zumi `Professor Sprenger´ behåller frukterna länge till glädje för fåglarna


Solhattarna står stadigt kvar, fröna blir säkert mat till någon hungrig i vinter.


De allra sista bladen på djävulsbusken `Diabolo´


Strålrudbeckian är en av de som håller ut längst men nu är det obönhörligen slut


Frostiga barr mot röd husvägg Pinus sylvestris `Watereri´  evigt grön.


Vacker både sommar och vinter, vår och höst är min barr favorit Pinus strobus `Minitwist´


Dags för vintervila för både växter och trädgårdsägare men för djuren i naturen börjar kampen för överlevnad. Alla tar tacksamt emot lite hjälp när maten sinar och kylan biter sig fast.



19 kommentarer:

  1. Hej Gunilla!

    Fine bilder av frosten! Jeg har foret fuglene siden slutten av august. De spiser utrolig mye, men så er det også mange fugler her + 2 ekorn. Litt hjelp er godt å få, ja. Det eneste som bekymrer meg er spurvehauken. Den er på konstant jakt etter "mine" fugler. Men det er vel sånn naturen er. Det siste bildet av løvet er så vakkert.
    Klem!

    SvaraRadera
  2. Ja, det är vackert när frosten täcker grenar och blad på morgonen. Fåglarna har hittat sina solrosfrön och jordnötter här också, och rådjuren får inte längre äpplen (som inte är lämpliga vid frost) utan en blandning av solrosfrön, jordnötter, majs och vete, samt vid torrt väder havregryn och viltpellets. Mycket uppskattat!
    https://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?page=1&MessageID=1808795&ForumID=47

    Olle

    SvaraRadera
  3. Smukke billeder, de blev nydt. Endnu er vi nemlig ikke trætte af de hvide billeder, det bliver vi først, når vi når marts, april.
    Kram

    SvaraRadera
  4. Hej Gunilla

    Super bilder -såväl tekniskt som artistiskt.
    Vintern har inte låst det hela än. Så vi har stora variationer från dag till dag!

    Ha en trevlig kväll

    SvaraRadera
  5. Oh - hvor fine billeder! Du er dygtig.
    Her er vi også begyndt at fodre fuglene, og de nyder det.

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
  6. Korallapeln så läcker med sina frukter, ja allt var vackert.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  7. Vilka sagolika bilder du bjuder på. Att se sin trädgård i minsta detalj är den ynnesten vi trädgårdsfolk har. Dessutom när kameralinsen får söka motiven blir det något alldeles extra.
    Vi har fortfarande inte haft frost....bara väldigt nära. Idag ska vi ha 8-9 grader i skuggan och sol. Undrar om solen orkar ge ett par grader till...?..det blir i alla fall ett par timmar i trädgården idag.

    Ha det så gott!
    /Anja

    SvaraRadera
  8. Koselig med barfrostbilder fra hagen. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
  9. Hejsan Gunilla!
    Precis som de övriga har skrivit i sina kommentarer så kan jag bara hålla med om att du bjuder på vackra bilder.
    Då frosten biter sig fast i växtligheten är vintern som vackrast.
    Här är det idag -12º och stålande sol.
    Det ligger ett tunt vitt lager av snö på marken men täcker inte gräsmattorna. Det har utlovas mer snö till helgen och det är inget jag kan säga att man blir glad över.

    Önskar dig en fin dag!

    Kram!

    /Helen

    SvaraRadera
  10. Hej Gunilla!
    Vi fick vår första snö igår, inte mycket, men tillräckligt för att det skulle bli lite vitt. Idag är det sol och några plusgrader. Härliga bilder.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  11. Hei Gunilla! Aivan ihania kuvia! Kuura saa kaiken näyttämään kauniimmalta, mutta nämä kuvauksen kohteet olivat ihastuttavia jo itsestäänkin.
    Tuo Minitwist on kyllä hieno. Menestyisiköhän se täällä Suomen nelos/viitosvyöhykeellä?
    Meillä on taas hieman lunta, märkää ja painavaa. Ensimmäinen lumisade viime viikolla jo vahingoitti esim. hedelmäpuita jossain. Tuskin tämäkään lumi pysyy maassa, vaan eihän sitä tiedä. Lintujenruokinta on aloitettu. Linnut huomaavat tosiaan aika nopeasti, että nyt niitä auringonkukansiemeniä taas saa. :)
    Mukavaa loppuviikkoa! Kram!

    SvaraRadera
  12. Hej Sara!

    Kul att du gillade den vackra `Minitwist´ det är en Weymouth tall som härstammar från östra Nordamerika. Jag hittar inte härdigheten på just denna namnsort men andra namnsorter av Pinus strobus anges härdigheten till zon 1-4 så chanserna borde vara goda.

    Alla Pinus strobus är vackra med sina långa, lite skruvade barr.

    Det är en surjordsväxt som trivs och passar bra med Rhododendron.

    SvaraRadera
  13. Jeg har nydt dine smukke billeder og dit motivvalg. Det er til stor glæde for fuglene, når de bliver fodret, men det er vist til mindst lige så stor glæde for os haveejere at betragte fuglene. Her i haven er der også liv ved foderpladsen.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  14. Mycket vackra bilder! Kameran gillar höstens frostnätter när det fortfarande finns lite färger kvar att sockra med kristaller. Hörde förresten att det kommer att bli blekare höstfärger i framtiden allteftersom klimatet och höstarna blir mildare. Det kommer att bli mer brunt på en gång.
    Kram
    /Anette

    SvaraRadera
  15. Så vakre frostbilder fra hagen din! Frosten gjør plantene fine på denne årstiden også.
    Ha en fin dag:)

    SvaraRadera
  16. Hei Gunilla!
    Vakre frostbilder du har tatt. Her har det kommet litt snø, men nå regner det. Til natta er det meldt kuldegrader, gruer meg til glatte veier i morgen.
    Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
  17. Väldigt vackra bilder. Din 'Minitwist' är verkligen läcker. Tyvärr får vi sällan tillfälle till sådana bilder här. Det är inte så ofta rätt förutsättningar.
    //Helene

    SvaraRadera
  18. Vilken härlig bildkavalkad över frostens grepp. Stensötan är verkligen söt där den rullat ihop sig och 'Minitwist' var en riktig snygging. Här står också alla frökapslar kvar som mat till hungriga fåglar. Jag har inte börjat mata ännu men snart är det dags. Maten finns hemma.

    Önskar dig en skön helg!
    /Anita

    SvaraRadera
  19. Så fina höstbilder Gunilla, men den där första druvbilden med de röda grenarna och frosten är ljuvlig. Det är kul att mata fåglarna och se vilka som kikar förbi...

    Kram, Carina

    SvaraRadera