söndag 12 november 2017

Klockan klämtar för klimatet

"Vi har allt som krävs för att kunna sätta igång med att avvärja klimatkrisen - utom möjligen den politiska viljan"  Al Gore 2006


Mitt första möte med växthuseffekten och klimatförändringar var Al Gores bok och film "En obekväm sanning". Budskapet gick som en chockvåg över hela världen och drabbade även mig med kraft. Redan då etablerades motståndet, fossilsamhället stretade emot och boken fick mycket kritik för att vara ovetenskaplig. Idag, med facit i hand, borde han få upprättelse på en hel del punkter om än inte i alla.

Bild NASA

Då, för drygt tio år sedan var det svårt att förstå vad som menades med växthuseffekten, varför en gas som koldioxid blivit en fiende för planeten, koldioxid har ju alltid funnits och är en nödvändig gas för livet på jorden.

Solens strålar tränger genom atmosfären och värmer upp jorden och värmen strålar ut igen. Utan växthusgaser som hejdar värmeutstrålningen skulle planeten Jorden bli alltför kall för allt liv. Med den ökande mängden utsläpp av växthusgaser i atmosfären reflekteras en del av värmestrålningen i växthusgaserna och stannar kvar i jordens atmosfär. Det bildas som en tjock filt runt jorden som släpper igenom solstrålar men minskar värmesläppet från jorden.

Vattenånga, koldioxid, metan och lustgas påverkar det globala klimatet. Vattenånga är kortlivad i naturen, faller ut som dagg på mornarna beroende på temperaturen. Metan är en kraftfull växthusgas men inte lika långlivad som koldioxid i atmosfären. Det är de långlivade växthusgaserna som påverkar klimatet på ett allvarligt sätt.

" Även om vi lyckas få ner våra koldioxidutsläpp till nära noll så kommer jordens medeltemperatur inte att sjunka utan ligga kvar på en förhöjd nivå i tusentals år" 
Professor Christian Azar -  Chalmers

Det naturliga kretsloppet för koldioxid är i balans men när vi människor börjar förbränna fossila bränslen i jakt på billig energi händer någonting. När vi utvinner och förbränner fossila bränslen som kol, oljeskiffer, tjärsand och gas släpper vi ut koldioxid som varit utanför kretsloppet i miljoner år, det blir ett tillskott i atmosfären. Naturen är inte försvarslös mot allt som vi människor förorsakar den, våra ekosystem har en buffrande förmåga dvs de klarar av att korrigera skador på ekosystem till en viss gräns. När skadorna och attackerna blir för allvarliga fungerar inte systemet längre, det har nått sin "tipping point" och övergår i ett annat system, som när regnskogen övergår i gräsbevuxna slätter. Det går inte längre att korrigera. Artutrotningen har aldrig varit så stor som idag och den är oåterkallelig, när arter dör är de borta för alltid. Djur och växter hinner inte alltid anpassa sig till ett varmare klimat, det går för snabbt.

Mycket av den värme som stängs in i jordatmosfären absorberas av våra hav som har en buffrande effekt. Men haven blir varmare, isarna smälter och upptagningen av koldioxid försurar vattnet. Ett exempel är Stora barriärrevet i Australien som många forskare menar är borta inom några decennier. När vattnet blir varmare stöter korallerna bort algerna som ger dem dess färg och kvar blir ett kalkskelett som dör så småningom om inte temperaturen återställs, det kallas för korallblekning. Stora barriärrevet har byggts upp under minst 18 miljoner år.

Varmare temperatur bidrar till att fler skogsområden blir allt torrare. Torra skogar brinner lätt och bränderna genererar enorma koldioxidutsläpp för att inte tala om alla människor som förlorar allt de äger, vi ser och hör om dessa skogsbränder på nyheterna varje sommar. Högre temperaturer orsakar extremväder, orkaner får sin energi från varmt vatten och när havsvattnet blir varmare ökar också kraften i ovädren.


Väder är temperatur vid en given tidpunkt - klimat är statistik på vädret under många tidpunkter, det var bland det första jag lärde mig - att förstå skillnaden mellan väder och klimat. Världens mäktigaste man har inte ens lärt sig det mest elementära, en katastrof med tanke på de utmaningar vi står inför. Att han därtill gör allt för att underminera forskning och vetenskap är ett fullständigt gränslöst beteende. Han skadar allvarligt den pågående processen om att minska våra utsläpp och han kommer  inte att ta något som helst ansvar för konsekvenserna. Han sitter säkert trygg i sitt gyllene torn när flodvågor drabbar kusten.

Bild NASA

6 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  Ja, det er en skremmende utvikling. Like skremmende er den twitrende presidenten. Jeg blir helt matt av den mannen.
  Ingen vet hvordan klima blir i fremtiden, men jeg tror det blir bare verre og verre fremover. Huff...

  Klem!

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla

  Kanske det är bra att detta hat mot vetenskapligt fakta har en så barnslig, fånig och osympatiskt frontfigur.
  Det började med Reagan där tillåt att man i skolorne lärde om Creativt design som en likvärdig teori i motsättning till vetenskapens fakta: Evolutionen.
  Om världen överlever de 3 sista åren med trump, tror jag USA kommer starkt igen!

  Trots allt är jag optimist!

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 3. Hei Gunilla!
  Jeg får akutt behov for å være struts. Det er så himla skremmende, og kombinert med total uvitenhet av mange og selvopptatthet av en eldre mann, gir meg dette behovet. Hva skal vi gjøre?
  Klem Anne

  SvaraRadera
 4. Ja, vad ska man göra? Det kan väl knappast vara särskilt många som inte känner till växthuseffekten och klimathotet, men hur får man folk att bry sig? Jag är rädd att vi har blivit så avtrubbade av diverse larmrapporter hit och dit att många knappast reagerar för någonting längre. Spelar det någon roll i det stora hela vad lilla jag gör? Tänk om fler kunde förstå att det faktiskt gör det! Man måste inte leva helt perfekt, för det klarar ingen. Men man kan till exempel bli stödmedlem i någon organisation som strävar åt rätt håll - WWF, Naturskyddsföreningen eller Greenpeace till exempel. Vad skulle de vara utan alla sina gräsrötter? Kanske tycker man att korallblekning och skogsbränder på andra sidan jorden är något som ligger långt borta, men även här i Sverige påverkas mycket i naturen när klimatet förändras. Många fåglars häckning är anpassad till att ungarna ska kunna matas med en viss sorts insekter - vad händer då om det inte finns några sådana vid rätt tidpunkt? Insekterna kommer ju fram tidigare om värmen är tidigare, medan fåglarnas flyttning (åtminstone långflyttarnas) styrs av dagarnas längd. Kanske är det också på grund av klimatförändringen som igelkotten har blivit så sällsynt här i Bohuslän? Nyss läste jag om att den hamnar i livsfara när temperaturen går över sex plusgrader på vintern. Då börjar den vakna till ur sin vinterdvala och förbruka energi, men är inte så rörlig att den orkar leta mat. Det gör den först vid tolv grader, men vad hittar den då mitt i vintern? Ingenting, för även igelkotten är insektsätare. Förhoppningsvis finns det fortfarande insekter och annat smått som kan hålla igång ekosystemen till sommaren - enligt en nyss publicerad studie har de flygande insekterna minskat med över 75% på 27 år i ett flertal naturreservat i Tyskland. Hur ska det då inte ligga till i de "vanliga" markerna utanför reservaten? Allt hör ihop. Det lilla och det stora, det nära och det långt borta. Det finns mycket att kämpa för, om vi vill och orkar.

  Olle

  SvaraRadera
 5. Vi hadde en politiker i Norge for noen år siden fra Fremskrittspartiet, som fikk spørsmålet om hva vi skulle gjøre med Drivhuseffekten. Han svarte at da måtte vi slutte å dyrke tomater(?). Han hadde ikke skjønt det kvekk, og mange er som han, dessverre..
  Men jeg husker jeg ble litt sur på Al Gore da denne filmen kom, for han sparte ikke på noe i sitt eget hjem, som brukte over 10 ganger så mye strøm som en gjennomsnittsbolig. Litt dobbeltmoralsk.
  Trump håper jeg bare forsvinner så fort som mulig.

  :-)

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla!
  Så bra att du skriver om detta, och så bra du skriver. Den sista bilden är riktigt otäck. Vad händer när naturens buffrande förmåga överskrids i ekosystem efter ekosystem? Något vi förmodligen inte har någon aning om men som vi nog tyvärr snart kommer att få se eftersom det är svårt att tänka sig att mänskligheten ska kunna ställa om, speciellt med såna ledare som vi ser i världen idag. Trump har inte mycket till förstånd.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera