fredag 27 september 2013

Nu skall det skjutas!

Kungsörn  foto Lasse Olsson
För några veckor sedan inbjöd miljöministern till en presskonferens för att uppmärksamma regeringens nya rovdjursproposition.

Riksdagsvalet närmar sig och nu gäller det att fiska röster inför kommande mandatperiod. För att slå vakt om livskvalitet och landsbygdens utveckling måste rovdjurstammarna hållas nere, anser miljöministern och glömd är all retorik om den biologiska mångfaldens betydelse för människor och natur.

Nu skall det öppnas upp för en rovdjursjakt som saknar motstycke i modern tid.  Måltavla är samtliga av "de fem stora" nämligen varg, björn, lo, järv och kungsörn.
Sverige fick ifjol en rejäl knäpp på näsan av EU när det gäller licensjakt på varg. Det fanns inget vetenskapligt belägg för att det antal vargar som fick rätten att leva skulle vara livskraftig. Men nu bedöms återigen en vargstam på 170 - 270 vara livskraftig, allt tal om inavel och de genetiska problem det åsamkar vargstammen är glömda.

Björnstammen skall skall reduceras kraftigt, från ca 3000 individer till 1100 - 1400djur. Bamse som sover halva året och i huvudsak äter vegetabilisk föda men förmodligen ibland en och annan renkalv eller rådjur . Nästan 2000 björnar skall avlivas  - av vilket skäl då?

Man sänker även nivån för antalet lodjur som skall få leva i den svenska naturen. Upplevelsen av att få se ett levande lodjur är det många som önskar, vi har lodjur här omkring men det enda jag sett är spåren i snön. Lodjur kan väl ändå inte ses som ett hot mot vare sig människa eller kapital?

Idag har vi ca 600 häckande par av kungsörn i landet. I enlighet med den proposition som miljöministern initierat och regeringen antagit skall nu riksdagen fatta ett beslut om möjligheten att reducera antalet häckande kungsörspar till 150. Av alla tossigheter i detta dokument är nog avlivning av 450 kungsörspar det mest makabra. Miljö- och landsbygdsministern vill värna om landsbygdens intressen och genom något som nästan börjar närma sig en masslakt av  vilda djur tycks man anse att man är tillmötesgående.

Som boende på landsbygden är mina egna önskemål blygsamma - att få behålla den fasta telefonin eftersom mobiltelefonin fungerar dåligt härute och  tillgång till bredband.


3 kommentarer:

 1. Jaa du, man tar sig för pannan! Visserligen tycker jag många gånger att EU kommer med tossiga direktiv men i det här fallet hoppas jag verkligen att Brüssel ska sätta ner foten och stoppa galenskapen!
  Önskar dig en skön helg!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ingen vetenskaplig grund för dessa siffror och att djurens bevarandestatus upprätthålls. I propositionen föreslås också att skyddsjakt skall bli tillåtet i förebyggande syfte! Då får man nog begära assistans av någon synsk person som kan berätta för jägaren att just denna kungsörn kommer att ta en renkalv på onsdag.

   Ha det gott du med Laila!

   Radera