måndag 24 februari 2014

Glimtar från vår sörmländska trädgård i februari månad!

Det blev en hel arbetsdag i trädgården idag, termometern stiger över 10 grader, måste vara unikt för februari månad.

I dag lyfte jag på locket till kallbänken som vi gjorde i höstas och där grönskar det för fullt. Små fröplantor av olika Helleborus har fått övervintra där och den vita julrosen blommade för fullt, även hundtandsliljorna började visa liv. Här finns även några frösådder av svavelpionen samt en planta och frön av Paeonia obovata som snälla Helen i Piteå skickade till mig i höstas. Även en liten planta av en spännande lönn från Helen, finns här, stammen på den lilla lönnen lyser eldigt rött så den lever!

Jag är, som sagt, inte odelat förtjust över denna värme i slutet av februari, jag har aldrig upplevt det tidigare att jag kunnat påbörja trädgårdsarbetet vid denhär tidpunkten och våren kan vara svekfull även om den infinner sig vid mera normala tider.

En som gått oskadd genom vintern är denna trevliga städsegröna planta Asplenium trichomanes - svartbräken. En fin växt som inte är invasiv och behåller sin fina form, lämplig för woodland partier.

Asplenium trichomanes - svartbräken
 Julrosen med de fläckiga bladen har stått i knopp sedan i höstas, ser ut att gilla den milda vintern.

Helleborus ericsmithii - `Winter moonbeam´

Trädgårdens prima primadonna, i slutet av februari är förstås Helleborus niger som har blommat hela vintern och inte låter sig nedslås av att det ibland faller snö - knopparna ruskar på sig och sträcker sig upp genom snötäcket för att nå ljuset.

Helleborus niger

6 kommentarer:

 1. Va fräsch din Asplenium är! Mina Helleborus niger blommar inte än trots att de har haft knoppar "i evigheter". Fast så bråttom är det ju inte heller - förra året blommade de i slutet av april och så länge behöver jag troligtvis inte vänta det här året tror jag:-)
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Gunilla, om vi ses till sommaren kan du Chrysosplenium macrophyllum av mig. Jag har ju flera nu och delar gärna med mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för erbjudandet Nora, den växten vill jag gärna plantera här!

   Radera
 3. Härliga julrosor! Visst gnager det i bakhuvudet att det kan slå till och bli knallkallt igen...men just nu gläds jag mest över knoppning och det som redan slagit ut :)

  SvaraRadera
 4. Det är spännande att lyfta lite på locken och se vad som hänt under vintern. Allt börjar växa vilket känns lite konstigt. Ha en fin dag/Carita

  SvaraRadera
 5. Vilken värme ni har haft, här är det minsann inte några sådana plusgrader inte så man är inte ett dugg inspirerad att gå ut och dona!
  När jag ska in till dig genom att klicka på din kommentarsadress, så är det enormt svårt ibland. Jag kommer bara in på gamla inlägg. Idag var det från januari och sen också från december. Alltså fick jag kopiera adressen och ta bort hänvisning till dom här gamla inläggen och så lägga in den och då gick det bra!
  Jag vet att jag haft såna problem tidigare - och ibland har jag tröttnat och hoppat över dina inlägg. Trist, men så är blir det ibland!!

  SvaraRadera