onsdag 26 februari 2014

Woodland idag!

Det är bara att sätta i gång med vårarbetet när vädret nu tillåter det, några plusgrader i luften men klär man sig ordentligt och med lite tungt kroppsarbete så håller man värmen.

Det brukar vanligen ta ca 2 månader att gå igenom hela trädgården på våren så för den delen är det skönt att komma igång. Jag är nog ganska noggrann med vårarbetet, det lönar sig inte att fuska i trädgården. Nu städar jag bort allt skräp som fallit ner under vintern och klipper ner allt som jag inte hann med i höstas. Det som ligger i rabatterna i form av löv och massor! med tallbarr får ligga kvar och jag fyller på med organiskt material, lite olika beroende på vilka växter det handlar om. Maskar och mikroorganismer tar hand om materialet och omvandlar det till fin, ny jord. Höstljungen som har blommat över klipper jag nu för att de skall hålla sig täta och fina.
.
Mossan har klarat sig fint i vinter och lyser verkligen upp med sin grönska den här tiden på året

Den lilla skenhasselbusken Corylopsis spicata som frös tillbaka under den besvärliga våren i fjol ser fin ut tillsvidare, röda vackra små bladskott på kvistarna.

Rhododendron proteoides, en liten raritet, flyttade jag till en nyanlagd rabatt på sensommaren i fjol, inte utan vånda faktiskt men den ser väldigt fräsch ut. Den växer så långsamt så den försvann nästan bland alla andra mer storvuxna växter så jag var tvungen att flytta på den. Såhär skall en Rh. proteoides växa, i framkant på paradplats.


Våtbädden med dess innevånare ser finfin ut, här växer Rh. Golfer samt Rh. roxieanum. Busken i bakgrunden är en ärtcypress - Chamaecyparis pisifera `Avenue´ - en riktig snygging i rabatten. Så småningom skall det dyka upp lite vårblommor också.


Här växer ljung och senare kommer det att dyka upp lite primulor samt hundtandsliljor. Trädet som syns på bilden är en hassel som växte där när jag grävde ur för rabatten och jag bestämde mig för att spara den. Har stammat upp den en aning och skall fortsätta med det vartefter den växer till sig. Ovanför stenarna grävde jag ur i fjol och fyllde med täckbark och barkmull. Lite gödsel krävs nog i vår med sedan är det bara att plantera.


Tredje gången gillt för Acer shirasawanum - gulbladig solfjäderslönn! De två tidigare exemplaren har frusit bort under tuffa vintrar men nu ser den väldigt fin ut där den står. Vi har även en grönbladig variant och även den ser ut att ha klarat sig väl under denna milda vinter. I bakgrunden en trevlig växt Rh. Ramapo som blommar med en sky av blåa blommor på våren.

2 kommentarer:

  1. Visst är det skönt att komma igång med trädgårdsarbetet igen? Vissheten om att det kan komma bakslag finns ju där, men för varje dag som går minskar riskerna och vi närmar oss vår i kalendern också.
    Mossa är en tillgång i trädgården och särskilt så här års! Hos mig går fåglarna och mössen hårt åt mossan på vissa ställen, men så är det ju bara.
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Så fint och snyggt du har som vanligt, där ligger ju inte ett barr i kors. Du kan bara slappna av allt verkar i sin ordning hos dig. Ha det bra/Carita

    SvaraRadera