torsdag 17 juli 2014

Yucca filamentosa - palmlilja

I natt bestämde sig den grandiosa palmliljan för att öppna sina knoppar. Jag kunde inte hålla mig från att fotografera den trots bländande solsken som skapade mörka skuggor.

Palmliljan härstammar från USA och är härdig åtminstone till zon 3. Det är inte kylan som är palmliljans värsta fiende utan vinterblöta och dåligt dränerad jord. Den är städsegrön och övervintrar med gröna bladrosetter. Den bör planteras med omsorg på noga utvald plats eftersom den bildar djupa rötter. Strålande sol är en bra miljö. Här växer den i en blandning av hälften grus, hälften jord i en upphöjd, djupgrävd rabatt. Jag har aldrig vintertäckt den, risken att den ruttnar under ett blött och fuktigt vintertäcke är förmodligen stor.

Jag har haft plantan i ca 5 år och nu är första gången den blommar, det är väl ungefär den tid den behöver innan den är mogen att sätta knoppar. När den blommat klart dör den bladrosett som blommat men den bildar nya rosetter. I fjol våras tog den stryk precis som andra städsegröna växter gjorde under den olycksaliga våren men den kom igen med nya rosetter.

Tveka inte att plantera denna magnifika växt, ger man den bara de rätta odlingsbetingelserna går det säkert bra.2 kommentarer:

 1. Jag köpte en Yucca filamentosa när jag var på trädgårdsbesök hos Bratt/Gustafsson förra hösten. Den har fått plats i en solig, upphöjd rabatt och nu håller jag tummarna för att den skall överleva och bli lika tjusig som din är!
  Va tråkigt att du har varit sjuk! Hoppas du mår bättre igen nu och att du kan njuta av trädgården för fullt!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Kul att Yuccan blommar, vi har en likadan som är ungefär lika gammal och som skall blomma första gången hos oss också, fast den har inte riktigt slagit ut ännu. Den står upphöjt, i sol men skuggas av Ullung rönnen mitt på dagen. Den har haft samma problem som er under dom här svåra vintrarna men i år tackar den väl för den milda vinter vi hade i år genom att blomma.
  Just nu har vi torrt och risigt här också så jag vill helst inte visa upp trädgården nu i augusti när vi har öppet. Allt ser ut som skrutt även om jag försöker ta hand om det.
  Hoppas du är bättre nu, jag läste att du varit sjuk. Titta in om ni har vägarna förbi, om vi är hemma. Ha det bra/Carita

  SvaraRadera