onsdag 2 juli 2014

Grönt och grus skänker harmoni

Den här platsen, ena gaveln på vårt hus, gjorde ingen människa glad när vi flyttade in. Längs väggen fanns en traditionell rabatt med diverse perenner och resten var hård, packad lera, fylld med ogräs. Här har människor trampat i generationer och det har troligen även varit en uppställningsplats för bilar och jordbruksmaskiner.

Jag ville inte ha några blommande rabatter här utan stramt och sparsmakat med olika gröna nyanser. Marken var så hårt packad så spaden var inte till någon nytta. Vi hyrde en liten grävmaskin för att gräva ner stenkanterna och de planteringsgropar som vi ville ha. Rabatten längs huset tog vi bort. Marken jämnades så att den blev någorlunda i nivå och vi täckte allt med markduk förutom planteringsgroparna. Ett ordentligt lager med diabas ovanpå markduken och sedan några större stenar som lyftes dit med maskin.

Det är numera en väldigt lättskött plats, det enda vi får göra är att plocka skräp när träden fällt sina löv på hösten. Några japanska lönnar som vi planterat har gett upp, platsen är antagligen både för kall och för blåsig men olika sorts gräs och några små barrträd trivs alldeles utmärkt. En omöjlig plats blev en lättskött och prydlig liten grusträdgård. Här i hörnet skymtar den rödbladiga blodboken Fagus sylvatica `Rohan obelisk´ med sin skulpturala växtform.
4 kommentarer:

 1. Gräset är verkligen sååå snyggt där. Och gruset... YES! :-)

  SvaraRadera
 2. Vet du - just den där platsen gjorde stort intryck på både Peter och mig när vi var hos er förra året. Den är riktigt snygg och väldigt bra komponerad! Peter pratar fortfarande om att han vill ha "The Beatles" men vi har inte lyckats hitta det än.
  Grus, grönt och sten är verkligen snyggt i kombination!
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Snyggt och sparsmakat, det är fint när gräsen vuxit till sig lite sen vi var där. Ha det fint/Carita

  SvaraRadera
 4. Åh så underbart snyggt! Precis i min smak, men jag har inte så här snyggt och välkomponerat någonstans TROTS att jag hade mina intentioner från början. T.ex. när jag anlade min "gräs- och bamburabatt" som numera har förvandlats till en "gräs-, bambu-, busk- och perennrabatt med väldigt lite luft mellan växterna. Men det passar inte riktigt in i stilen på naturen runt om. Det enda stället som fortfarande inte är "överbefolkat" är stenhörnan, för där är det så dålig med jord under att bara dom extremt torktåliga klarar att överleva - och där vattnar jag bara undantagsvis.
  Jag är djupt imponerad! Och diabassand, vilken dröm!!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera