fredag 13 februari 2015

Någon som sett en skymt av våren?

Takdropp och blixthalka efter några dygn med plusgrader men än ligger snötäcket tungt över trädgården och omgivningarna. Snön rasar från taken med ett dån, ett oljud som jag aldrig vänjer mig vid. Här är annars  så tyst så jag hör hackspettens vingslag när jag sitter på altanen och så plötsligt   ett förfärligt dunder när isen och snön ger upp och släpper taget. Men ner skall den förstås om än med ett  oljud som kan väcka en sovande björn.
Inte ens grävlingen har vaknat ännu, förmodligen ett klokt beslut för här ovan mark finns inte mycket att hämta för familjen grävling ännu.

Senaste dygnet har ljuset ökat med fem minuter och minuterna tickar på för varje dygn till ljusets fördel, alltid något att glädjas över. Trots varmgraderna de senaste dygnen biter sig snön kvar men inte längre lika vit och vacker, nu är den bara ful och smutsig när den smälter.

Ingenstans kan jag upptäcka minsta lilla tecken på att våren inlett fighten med vintern. Det allra första vårtecknet brukar vara ormvråkens ankomst i mars, den där pirrande känslan jag kan uppleva när jag första gången hör fågelns piiuuande i luften och då, just då vet jag att nu är det dags för våren att göra entré. Så blir det inte i år, ormvråken har för första gången bestämt sig för att övervintra här, jag såg den igår.

Jag brukar vanligtvis inte vara särskilt otålig på våren, erfarenheten säger mig att våren är opålitlig och kan medföra ett och annat som är mindre trevligt i våra trädgårdar. Den kommer när den kommer och en senare ankomst är alltid  till fördel för både växter, insekter och  djur,  men nu har jag tråkigt och mot bättre vetande och synnerligen själviskt vill jag börja påta i jorden.

Så där ja, nu har jag lyckats koka en soppa på spik men någonstans i vårt avlånga land finns väl något vårtecken eller..? Berätta!

Ett tråkigt inlägg får illustreras med fjolårets vårblommor.


9 kommentarer:

 1. Det finns hopp! Nedanför min trappa har snödropparna fått små knoppar. På lägre höjder neråt kusten blommar de för fullt. Snön smälter bort mer och mer, så jag bara väntar på att de första ljuslila snökrokusarna (C. tommasinianus) ska dyka upp i ängen. En favoritvårblomma som brukar komma så fort snön är borta. Men än så länge blommar bara hasselbuskarna här i skogen. Våren tycks ha kommit av sig lite, för igår var det regnigt och grått och idag kom lite blötsnö som försvann framåt eftermiddagen. Men gröngölingen och spillkråkan ropade för några dagar sedan, och även kattugglan har jag hört. Så som sagt, det finns hopp!

  Olle

  SvaraRadera
 2. Inga piuande vråkar än, de sitter mest o spanar längs E18, men korpar och hackspettar verkar ha vårkänning, knopparna på forsythian har börjat svälla och talgoxarna pumpar sina cyklar:)

  SvaraRadera
 3. Jodå! Hos mig blommar snödropparna intill husgrunden och hybridjulrosorna har stora knoppar lite varstans i trädgården. Min krukodlade rönnspirea som står ujte i ett hörn har stora bladknoppar där några håller på att spricka ut. Sen verkar vårkänslorna ha hakat sig i armarna på mig eftersom jag hade en heldag härom dagen och började både gräva och klippa ligusterhäck ;-)!
  Idag ser det dock spöklikt vitt ut i nejderna men termometern visar ändå plus. I mitten av veckan verkar det bli en så'n dag med många plusgrader och sol igen. Hoppas att prognosen håller:-)!

  Tack för din fina kommentar hos mig!
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 4. Grävlingen har vaknat här, men han borde nog krypa ner och slumra om ett tag till. Snödropparna blommar för fullt och hönsen piggnar till av ljuset. Sitter inte inne och kurar så mycket utan vill gå ut. Katterna också livligare än vanligt. Mycket spring in och ut.
  Ha det så gott och tack för rar kommentar
  Anette

  SvaraRadera
 5. Vårfåglarna har börjat kvittra här, men inga vårblommor synes någonstans. Förmodligen beroende på att snön ligger decimetertjock fortfarande. Nu längtar man verkligen efter att få sätta igång med "vårbruket"./ Titti

  SvaraRadera
 6. Luttrad som jag är börjar jag inte spana efter vårtecken förrän i slutet av mars. Vår dal är osedvanligt sen och kall. Just nu är den täckt av ett stenhårt skarskal. Under det massor av snö. Så är det. Jag slår vad om att du hittar vårtecken sisådär tre veckor före mig!
  Allt gott!
  Laila

  SvaraRadera
 7. Så mange herlige vårtegn samlet på ett brett:) Her hos meg er det ingen vårtegn i sikte, men plutselig så skyter de fart. Det blir vår i år også:) Ha gode dager.

  SvaraRadera
 8. Nu får i alla fall vi en känsla av vår. Vi har fortfarande snö kvar men också mycket barmark på vissa ställen. Där går det att se lökväxter på väg upp och backsippornas små knoppar längst ner. Det känns skönt. Det är kanske pessimistiskt men vi får säker några bakslag innan den riktiga våren inträder. Ha det bra. Carita

  SvaraRadera
 9. Just idag är det faktiskt vår, riktig vår, i trädgården! Det är ett strålande väder, vindstilla (viktigt), stekande sol och det kvittrar som 17 bland träden runt oss. Dessutom hittade jag både vintergäck (3 st) samt cyklamen i full blom.....Underbart!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera