måndag 2 februari 2015

Trädgårdssäsongen 2014 ( 11)

I augusti kom Vattenfall och grävde ner jordkabel åt oss, något som vi är oerhört tacksamma för. Vi ligger sist på linjen och de sista 500 m fram till huset har  en luftkabel levererat vår el. På försommaren blåste ett träd ner över ledningarna och orsakade gnistbildning som antände skogen. Det var andra gången vi fick skogsbrand pga av ledningarna som går rakt genom ett torrt skogsområde. Det brann ca 20 m norr om trädgården.

Jag gjorden en anmälan till bolaget men ärligt talat hade jag inga större förhoppningar om att någon skulle bry sig men det gjorde de! Efter semestern kom de med sina maskiner och grävde upp hela vägen samt delar av gårdsplanen. Vi har en hel det att försöka snygga till i vår  längs den uppgrävda kanten men det är värt allt att slippa oroa sig för bränder och risken för strömavbrott har minskat rejält. Vi har haft en del avbrott under åren vi bott här, något jag aldrig vänjer mig vid.

Blötläggning av torv
Området som vi kallar skogsträdgård blev inte klart året innan och i april fortsatte vi med surjordsrabatterna. Det är mycket arbete med att få till den torvbaserade jordblandningen och gör man det på våren måste torven blötas ordentligt innan man sätter den i rabatten, den stöter gärna ifrån sig fukten. Vi blandar torv, kompost, grus med rhododendronjord överst när vi planterar. Undvik täckbark för rhododendronplanteringar, även om pH värdet är rätt så blir det för kompakt. Rhododendron vill ha en fluffig jord för sina ytliga rötter.


Såhär blev det färdiga resultatet, ett antal nyplanterade Rhododendron men det finns lite planteringsutrymme kvar i vår fast jag planterar väldigt glest, varje planta skall ha ordentligt med utrymme och inte växa ihop med sina grannar.


Ytterligare en grop som var halvfärdig från året innan och som nu grävdes klart. Här gjorde vi en våtbädd på grund av närheten till en stor sälg som omgående skulle skicka in sina rötter i den nya fina jorden. Vi har ett antal våtbäddar sedan tidigare och det har fungerat, ändå skulle jag helst vilja slippa gräva ner plast i marken. Torra somrar är man tacksam för våtbäddarna men risken finns alltid att det blir för blött vintertid, här fanns tyvärr inget val. Såhär blev resultatet när växterna kom på plats.Ginkgo biloba
I augusti tog jag också itu med att rensa mossa från de stenlagda gångarna. Jag gillar verkligen mossan men nu hade den vuxit över alla stenar i gången och allt blev bara grönt, ingen kontrast till omgivningen. Det är lätt att lyfta bort mossan, en sax eller ett tisteljärn gör ett finfint jobb. Men det följer alltid med lite sand så man får fylla på sanden mellan kullerstenarna. På bilderna är det precis nygjort och gångarna ser mer än lovligt grusiga ut men vid första regnet som faller lägger sig sanden fint mellan stenarna.6 kommentarer:

 1. Förstår inte hur ni klarar av allt detta på två personer. Så välputsat i alla lägen. Intressant att få veta något om hur ni anlägger.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 2. Otroligt fin! Vilket jobb!
  Du hittar säkert på något kreativs att dölja såren från nergrävda ledningen med! Skönt att slippa luftledningar. Här har de grävt ner högspänningsledningarna men ledningarna i byn går i luften så det händer att vi får elavbrott.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 3. Så vansinnigt snyggt och prydligt dessutom! Exakt min stil - men tyvärr en stil jag aldrig kommer att få!! Varken med sten & berg eller så prydligt. Här växer faktiskt ogräset mig nästan över huvudet. Och jag som hatar ogräs.....i alla fall i rabatterna. Dom i gräsmattan bryr jag mig inte längre om, jag klipper ofta istället. *fniss*
  Nu har vi faktiskt lite snö, men inte så mycket så Rolle behöver skotta - vilket han är glad för - och man ser faktiskt att gräset sticker upp överallt.
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 4. Så godt at dere fikk gravd ned kablene! Man kan jo ikke risikere brann i tide og utide. Fantastisk arrangement dere har laget. Imponert. Fint å finne bloggen din gjennom din hyggelige kommentar hos meg. Jeg følger deg videre:)
  Jannicke på Enerhagen

  SvaraRadera
 5. Det är mycket jobb med att anlägga våtbäddar, men det är värt mödan för att slippa trädrötter och inte minst problemen med långa torra perioder på sommaren.
  Va fin gången blev - den ser ju helt nygjord ut!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 6. Jag tackar så väldans mycket för inbjudan, men jag tror inte vi hinner med att åka förbi er. Fast det vore jättekul att se trädgården, fika gör vi ju inte! *fniss*
  "OM" vi upptäcker att Löta inte var så kul, eller att det gick betydligt fortare än beräknat att ta sig till Eskilstuna, då kanske vi svänger förbi en mycket kort stund. Men vi landar alltså inte i Nynäs förrän sent på eftermiddagen så förmodligen räcker inte tiden till. Men jag ska se om jag kan revidera vår resplan.....
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera