måndag 29 juni 2015

En trädgårdsresa i sommarfagert Sörmland

I går tog vi ledigt från vår egen trädgård och besökte våra trädgårdsvänner som hade Öppen trädgård. Vilka fantastiska trädgårdar det finns att besöka i vårt Sörmland.

Första anhalten var hos Eva och Sören i Björnlunda. Trädgården ligger naturskönt ute på landsbygden, omgiven av skog och vackra fält. Det är några år sedan vi senast var där men allt var precis så vackert som vi minns fast det vuxit till sig. Här finns en damm som är byggd på rätt sätt med stenar placerade så ingen dammduk syns och med en liten ö i mitten. Dammen är inte dominerande utan flyter in i den omgivande trädgården på ett naturligt sätt.

Här finns massor av Rhododendron och spännande, uppvuxna träd, Taxus baccata `David´ står som en stolt staty i den vackra stenläggningen. En stor slänt, anlagd mot söder men skydd mot kalla nordanvindar ger ett utsökt klimat för känsliga alpiner som växer i gruset. I slänten kan den intresserade botanisera många timmar för här finns massor av utsökta små växter som omfamnas av några vackra japanska lönnar.


Intresset för odling väcktes på allvar hos mig när vi flyttade till Hagtorpet. Jag grävde och jag planterade...inget var särskilt genomtänkt. Det var blommande perenner som åkte ner i rabatterna där det fanns utrymme att plantera, resultatet blev inte vackert. Jag höll faktiskt på att tappa sugen när midsommar hade passerats och det mesta såg skräpigt ut, många av de höga perennerna hade lagt sig av väder och vind, vissnande blommor  och det mesta började likna en djungel fast fulare. Jag förstod inte vad som var fel egentligen, bara att det inte blev som jag hade hoppats. Då gjorde vi en trädgårdsrunda en sommar, jag tror det var Lands öppna trädgårdar, för att hämta lite ny kunskap och inspiration. Samtliga trädgårdar vi besökte liknade alltför mycket vår egen trädgård men den sista trädgården på vår resa skiljde sig markant från de övriga, vi klev nämligen in hos Birgitta och Håkan på Lindbro trädgård. en upplevelse jag aldrig glömmer. Vi blev goda vänner så småningom och i vår trädgård växer massor av spännande växter som kommer från Lindbro, inte minst Håkans frösådda Rhododendron. Trädgården är stor med många varierande miljöer som inte går att återge med några bilder men en liten glimt blir det.


Den sista trädgården på vår resa var hos Margareta och Leif Moby i Flen. Vi har besökt trädgården många gånger men här händer det alltid massor på ett år. En fantastiskt spännande trädgård med ett stort berg som täcker nästan halva tomten. Varje liten skreva på berget är planterad med Rhododendron och barrväxter. Här finns ungefär 300 Rhododendron och 400 barrväxter, allt så smakfullt arrangerat. Nytillskottet i år, en otroligt vackert anlagd rabatt med ljung och barrväxter, gissar att det är de sista, lediga kvadratmetrarna på tomten som nu planterats.  Här finns också vackra vattenarrangemang och uppbyggda alpinmiljöer med spännande och ovanliga växter.


Ett stort tack från oss, vi hade en underbar söndag!

4 kommentarer:

 1. Vilka härliga, inspirerande bilder! Lindbro har vi besökt för något år sedan, verkligen en fantastisk trädgård! De andra ser också spännande ut. Tack för att vi fick kika in i de fina trädgårdarna/ Titti

  SvaraRadera
 2. Verkligen läckra och inspirerande trädgårdar. Gissar att ditt hjärta klappar lite extra för alla barrväxter och rhododendron. Gillar hur man använt sten på olika sätt i första trädgården, huggen mot natur, kross mot natur och dammen ser fantastisk ut.
  Tack för titten
  Anette

  SvaraRadera
 3. Kul, jag ser att dom ändrat sig en del sen vi besökte dom. HA det fint. Carita

  SvaraRadera
 4. Jag har haft förmånen att besöka alla dessa tre trädgårdarna och kan bara instämma - de är helt ljuvliga alla tre!

  SvaraRadera