söndag 17 januari 2016

Paeonia steveniana ??

I alla år har jag trott att jag haft två svavelpioner i trädgården, ända tills jag gjorde ett inlägg om den vackra pionen och Marie med bloggen
hortofilia påpekade att den ena pionen liknar en P. steveniana.

Sån´t här är jättekul tycker jag och började leta efter information om den för mig okända pionen.

Till min förvåning finns det nästan inget skrivet om denna vildart, inte ens Herman Krupke nämner den i sin bok om pioner. Den härstammar från Kaukasus, samma område som svavelpionen men jag hittar den inte till salu någonstans och inga beskrivningar. Då blir det ännu mer spännande! Mitt exemplar härstammar från en frösådd och jag fick den lilla plantan som 3- åring men namnsatt som svavelpion.

Jag vet att jag ofta funderat över att den blir så hög, några dm högre än svavelpionen och jag får binda upp den varje år för att inte vinden skall blåsa omkull den. Blommorna är svagt gula med inslag av rödaktiga toner men svavelpionen är så variabel med sina blommor så det har jag egentligen inte reflekterat över. Om det är en P. steveniana är det absolut inte sämre än en svavelpion, den tycks vara ovanlig i odling, hittar inget svenskt namn på den. Under moderplantan växte en liten frösådd såg jag i våras...hoppas den överlever sitt första år ovan jord.

Är det någon som känner till denna pion? Nyfiken på allt som finns att berätta..

Är det en P. steveniana som växer i vår trädgård?   ...jag tror det men....10 kommentarer:

 1. Hei!
  Så morsomt å ha en så vakker sjeldenhet i hagen.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla

  Det är alltid roligt att försöka identifiera något okänd! Och när det är så fin pion är det ekstra roligt!
  Jag tror inte det är P. steveniana...
  Den kanadensiske experten Leo Smit har bloggen: http://peonies-of-leo.blogspot.dk/
  Här visar han olika former av P. steveniana, ingen af dessa är så öppen som din.
  "That's about as open as the flowers of this species get", som Leo skriver.

  Jag får ge Marie rätt i att detta exemplar inte liknar en P. mlokosewitschii
  Om jag skulle gissa, tror jag du har en hybrid på denna....?

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack Karsten! Jag skall gå in på bloggen och läsa, när man letar information lär man sig alltid något nytt på vägen.

   Du har säkert rätt, det är en hybrid och då får den heta P. mlocosewitschii sp. på min växtlista. Fröplantan som finns där under skall jag försöka ta hand om.

   Radera
 3. Spennende med din ukente peon! Den er utrolig vakker. Jeg har en som er rosa i fargen, men ellers ser den identisk ut som din i midten. Den kjøpte jeg som en P. rockii, men det er den ikke. Det er gøy med sånne frøplanter som er ukjente :)

  Ha det godt!

  SvaraRadera
 4. Fina blommor och väldigt vackert bladverk! Det verkar som om du har fått viss hjälp redan. Själv kan jag inget om svavelpioner eller steveniana.
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 5. Klart spännande när ett mysterium får sin förklaring. Men oavsett är det ju en väldigt vacker planta från knopp, till blomma och bladverk, urtjusig helt enkelt!
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 6. Se nu hvor meget søgning, min kommentar har givet anledning til. Det bliver spændende at sammenligne planter og blomster til foråret, men jeg har ikke meget tiltro til, at du kan foretage en endelig og sikker identifikation. Begge pæoner forekommer nemlig i nuancer svingende mellem hvid, gul og sart rosa - se f.eks. denne artikel
  http://danskpaeonselskab.dk/uploads/P%C3%A6ontidende%20nr.%2029%202013%20hq.pdf
  Min steveniana er købt her for mange år siden http://www.rareplants.co.uk/product/paeonia-steveniana/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givande diskussioner Marie! Även om man aldrig kan få ett tvärsäkert besked så lär man sig alltid något nytt på resan.

   Jag har googlat på länkarna och ett ganska säkert kännetecken och identifikation av P. steveniana tycks vara att blomman aldrig öppnar sig helt.

   Jag har iaf lärt mig att det finns en mycket vacker vildpion som heter P. steveniana och som är sällsynt i handel. Skulle den dyka upp i min väg så blir det utan tvekan ett köp!

   Radera
 7. For en nydelig Peon! Jeg har så vidt begynt å samle peoner, og ønsker meg mange! Ha en fin kveld! Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
 8. Jag har både fröplantor av P. mlokosewitschii och äkta vara som inte öppnar sig helt - det är ju karaktäristiskt för arten. Tror inte det är en P. steveniana, bladverket stämmer inte riktigt. Kom gärna till vår Facebooksida och visa bilder så kan vi lista ut vad det är för pion! Mvh Leena Liljestrand, Svenska Pionsällskapet.

  SvaraRadera