fredag 1 januari 2016

Välformad och stilig - Thuja occidentalis `Brobeck´s tower´

Jag är inte speciellt trendkänslig när det gäller trädgård men ibland är startsträckan till att upptäcka nya växtslag alldeles för lång.

Så var det med barrväxter, det tog mig lång tid att upptäcka dessa fantastiska växter och förstå vilket mervärde de kan tillföra trädgården. Idag har har jag samlat på mig en del, de flesta är miniatyrer och långsamväxande, de som brukar kallas för häxkvastar men även en del andra som nu under vinterhalvåret är riktiga blickfång i trädgårdsmiljön.

En sådan är Thuja occidentalis `Brobeck´s tower´ en smal, tät, pelarformad tuja som kan bli upp till 2 m hög. De mörkgröna barren skiftar svagt i brons nu under vintern. Här står den i full sol och klarade den svåra våren 2013 som skadade så mycket städsegröna växter, utan några som helst skador. Den bedöms som härdig i större delen av landet. En trevlig detalj, upphovsmannen är svensk och heter Anders Brobeck.

År 2010 grävde vi bort växterna på framsidan av trädgården och gjorde om allt. Planteringarna gjorde ingen glad, det såg förfärligt ut med ett plotter av allehanda lökväxter och perenner, många växter spred sig rejält och de höga perennerna orkade inte stå emot vindarna.

Då beställde jag två `Brobeck´s tower´ till den renoverade rabatten via en lokal plantskola, jag fick vänta ett helt år innan jag fick hem plantorna. Det måste ha varit en tillfällighet för nu finns de på många plantskolor runtom i Europa. De var inte stora när de kom, ca 50 cm höga men de har vuxit bra trots att de anges som långsamväxande. I det här fallet gör det inget för de växer nästan enbart på höjden och inkräktar inte på annan växtlighet.

Tyvärr är bilderna inte bra, jag har ingen bild som gör `Brobeck´s tower´ rättvisa. ...såhär såg det ut innan


7 kommentarer:

 1. Bra att du kommer med tips om nya sorter. Visst är de pelarformade svåra att fota kanske ska de upplevas i samspel med sin miljö för att komma till sin rätt.

  SvaraRadera
 2. Jag är så glad och tacksam för våra barrväxter så här års - de bidrar verkligen till att göra trädgården fin och intressant även på vintern. Tack för alla tips på barrväxter och tack även för att du tipsade mig/oss om Burgers, det var nog årets höjdpunkt i 2015!
  Gott Nytt År önskar vi dig och John! Det ska bli spännande att följa er och trädgården i 2016! Hoppas vi kan hinna ses igen i år - det vore trevligt!
  Nu ska jag läsa alla inlägg jag har missat de senaste två månaderna:-)
  Stor Kram Nora

  SvaraRadera
 3. Gillar barrväxter verkligen. Är enormt användbara, inte minst om man vill ha struktur i planteringarna även på vintern. Den du beskriver har jag inte hört talas om tidigare, men alltid kul att lära känna nya sorter.
  Ha det gott
  Kristina

  SvaraRadera
 4. De stedsegrønne planter kommer rigtig til deres ret her om vinteren, og selvom du fortrinsvis har heksekoste, kan jeg se, at du har sørget for at variere højden på de stedsegrønne, sådan at der er både helt lave, mellemhøje og og høje planter. Det ser så godt ud.

  SvaraRadera
 5. Det er en smuk karakterplante i haven. Jeg holder også meget af de stedsegrønne. De gør jo mest væsen af sig om vinteren, men jeg synes også, de er smukke om sommeren, når de danner en grøn baggrund for blomstrende stauder og roser.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 6. Stor skillnad blev det! Du är bra på att kombinera former! Det grafiska underskattas ofta i trädgårdssammanhang.
  God fortsättning

  SvaraRadera
 7. Helt underbar tuja! Man behöver ha karaktärsväxter i rabatter som ger blickfång och struktur. Mycket, mycket snyggt!Den blev jag sugen på så att jakten kan börja NU :-))!

  GOD FORTSÄTTNING
  och tack för alla underbara inlägg från din sagoträdgård!
  Anja

  SvaraRadera