lördag 14 maj 2016

Erythronium hundtandslilja

Till vårens charmörer hör hundtandsliljorna, jag har endast de med marmorerade blad och de är samtliga tidigblommande små skönheter. Har man en gång planterat en lök av hundtandslilja förstår man varifrån det svenska namnet kommer, löken ser ut som en hörntand hos hunden.

Hundtandsliljorna föredrar en sval, halvskuggig och väldränerad växtplats som inte får bli för blöt under sommaren när växten vissnat ner och gått i vila. Jag odlar dem både i torvjord och vanlig jord och det fungerar, en del av dem t.ex. Erythronium `Pagoda´ bildar med tiden stora ruggar som man får dela regelbundet.  De allra tidigaste är de som tillhör dens - canis gruppen, de blommar här redan i mitten av april.

Erythronium dens - canis `Snowflake´


Erythronium dens - canis `Lilac wonder´Erythronium `Kinfauns pink´

Erythronium `Pagoda´


Erythronium californicum `White beauty´


15 kommentarer:

 1. Hej Gunilla

  Ja, Erythronium är så fina.
  Och de ser ut att trivas hos dig:)

  Hoppas flera får ögonen upp för detta släkte!

  Ha en trevlig pingst

  SvaraRadera
 2. Skönheter och charmörer flockas om våren.

  SvaraRadera
 3. Så mange flotte du har! Jeg skal prøve å få tak i ferske røtter av de, for de klarer seg mye bedre enn de som selges på høsten. 'White Beauty' lever virkelig opp til navnet sitt!

  Klem

  SvaraRadera
 4. De är så fina! Har skaffat flera sorter de senaste åren så de är fortfarande rätt små. Längtar till de blir större tuvor.

  SvaraRadera
 5. Dom är underbart vackra - oh jag har för mig att jag satt (alltså Rolle) en massa `Pagoda´ förra hösten. Men var.....!?
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 6. Snowflake - såå vacker! Vill ha! När är det bästa att skaffa de där tänderna?
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 7. Snowflake - såå vacker! Vill ha! När är det bästa att skaffa de där tänderna?
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 8. De er rigtig fine allesammen. Når bare de får et godt dræn, tror jeg ikke, at jordens surhedsgrad betyder alverden.

  SvaraRadera
 9. Så fina din är och så många. Mina förökar sig inte. Det få jag har står och stampar och de förökar sig inte alls. Någon enstaka blomma bara.
  // Helene

  SvaraRadera
 10. Hei!
  De er så vakre, men jeg har problemer med å få dem til å trives.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 11. Så många fina du har! De ser ut att trivas bra hos dig.
  Ha en skön vecka!
  Titti

  SvaraRadera
 12. Hej! Om något helt annat. Min fru (D) sitter i styrelsen i Adolfsbergs trädgårdsförening och dom planerar just nu för att besöka "Öppna trädgårdar" under sommaren. Genom att jag följer din blogg så har D hittat till din trädgård och tycker att den är så spännande och vacker. Hon skulle berätta mera om din trädgård på kvällens styrelsemöte men upptäckte när hon gick in på "Privata trädgårdar att besöka i Sörmland" att din trädgård inte längre finns med. Så tråkigt tycker D.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Steve!

   Först, tack för intresset för vår trädgård, sådant blir jag alltid glad för.

   Vi var med från begynnelsen i "Sörmländska besöksträdgårdar" men för tre år sedan bestämde vi oss för att kliva av. Inte för att vi var trött på besökare utan för att projektet växte sig stort, förutom alla dagar när trägårdarna hade öppet hade vi bussbesök var och varannan vecka under säsongen och till slut kände vi att vi helt enkelt inte orkade och att tiden som blev över inte räckte till det som är så stimulerande, nämligen att skapa. Vi är inte så unga längre och allt börjar ta lite mera tid att åstadkomma.

   Vi får en del förfrågningar fortfarande från olika sällskap men här har vi varit konsekventa för det känns mest ärligt.

   Men det är inte alls så att vi har besöksförbud, trädgårdsvänner och bloggvänner är alltid välkomna. Det blir på ett annat sätt, lite mer avslappnat än om man vänder sig till allmänheten. Med det vill jag säga att du och din fru är välkomna på ett trädgårdsbesök när helst ni vill.

   /Gunilla

   Radera
  2. Hej!
   Vi har full förståelse och respekt för ert ställningstagande. Min fru (D) skulle gärna vilja komma på besök, men i så fall hör hon av sig med förfrågan i god tid innan. Jag reser numera inte utanför tomtgränsen så jag får nöja mig med att följa din blogg och det räcker rätt långt vill jag säga. Ha de gott! / Steve

   Radera
 13. Vilka skönheter och de ser verkligen ut att trivas hos er!
  Kram Nora

  SvaraRadera