lördag 4 mars 2017

Från Hagtorpet intet nytt..

Daphne mezereum tibast
Gråvädret har dominerat denna vinter, snöfattigt och en temperatur som pendlat mellan några minusgrader på natten till några plusgrader dagtid.

Natten till igår föll ett snötäcke som gjorde omgivningen något ljusare igen. Varmgrader på dagen så snön smälte undan men tacksamt ändå för den snö som faller.

Stora rubriker igen i veckan om den hotande vattenbristen som blir resultatet om vi inte får kraftigt med nederbörd de närmaste veckorna. Avsaltningsanläggningar byggs på en del håll men processen med avsaltat havsvatten är energikrävande och energi kostar pengar. Dyrt vatten som  prioriteras för dricksvatten.

Den milda vintern har gjort att en hel del vårarbete i trädgården är avklarat men ännu har inte tjälen släppt taget i marken. Torven tinar sent så jag är tacksam att inte vårsolen bränner på de städsegröna växterna. Ett säkert vårtecken är ändå  svanplogarna som, ivrigt diskuterande, flugit över oss varje dag den senaste veckan. Annars är det snålt med vårtecken, några försiktiga krokusar tittar upp genom snön.


Den tappra Helleborus niger tvingar sig fram genom den isiga snön. 


 Hamamelis x intermedia `Diane´ trollhassel blommar nu för fullt. Picea pungens `Iseli Fastiagate´ med smältande snö i barren.


Våren besegrar alltid vintern till slut och innan den infinner sig hoppas jag på en riklig nederbörd i form av snö eller regn. Just nu ser allt så grått och trist ut, här framsidan av trädgården.13 kommentarer:

 1. Vattenbristen är oroande. Kan vi hoppas på några avgörande forskningsgenombrott för att hitta lösningar tro? Sedan är det väl som alltid viktigt att vi människor skärskådar oss själva och vår egen användning av vatten.

  Det är ändå en härlig tid vi går till mötes.

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla!

  Det er skummelt med denne vannmangelen hos deg! Håper du snart får mye nedbør sånn at det monner. Her fikk vi 40 mm regn på tirsdag, og skal få 25 mm til med snø i morgen. Så her er det ingen mangel på fuktighet med det første.

  Klem!

  SvaraRadera
 3. Här har inte ens krokusarna tittat upp. Men visst röjer jag i rabatterna ändå när vädret tillåter.
  Dags att ställa till med regndans?
  Önskar dig en trevlig helg!/Laila

  SvaraRadera
 4. Stor sympati herfra i forbindelse med jeres vandproblemer. Foråret ser ud til at ville eksplodere i din have, lige så snart frosten slipper sit tag i jorden.

  SvaraRadera
 5. Helleborus niger er ukuelig og tapper. Den står der på billedet og lyser om kap med den hvide sne. Jeg håber så meget for dig og hele landsdelen, hvor du bor, at der meget snart må komme regn.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla

  Prognoserna för veckan som kommer lovar ganska så mycket regn i hela Norden. Vi får hoppas att detta stämmer!
  Din tibast ser ut att kunna blomma när som helst!
  Bra bild på Picea pungens:)

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 7. Jeg får håpe du får noen gode regnværsdager snart, vannmangel er aldri greit! Her har det regnet alt for mye, så noen dager med tørke hadde vært godt. I går hadde vi deilig vårvær med sol, men i dag er det overskyet og kraftig vind. Jeg tenker likevel jeg skal få tatt en økt i hagen i dag også. Ha en fin søndag! Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
 8. Då hoppas jag att veckans regn- och snöväder tar vägen om er också. Här vaknade jag till en vit värld igen. Men jag ska försöka ta vara på ljuset som blir då och städa :)

  Våren är väl och ska väl vara en del väntan och bakslag också...

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 9. Vattenbristen är oroande! Här i Blekinge har vi inte ens haft vinter enligt meterologerna, skönt på ett vis men ändå...
  Härliga bilder du bjuder på och ha en skön söndag nu!
  Kram Titti

  SvaraRadera
 10. I Göteborgsregionen har vi sällan vattenbrist (ännu) så lokalt ser man inte mycket i frågan, det är mer på nationell nivå. Just nu säger väderprognosen att vi ska få kraftigt snöfall! Vi har bara haft snö vid något enstaka tillfälle den här vintern. Hoppas det töar bort fort.
  //Helene

  SvaraRadera
 11. Helleborus är en riktig kämpe, mina har varit helt övertäckta ett flertal gånger i vinter, men blommar fint ändå.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 12. Tänk om jag kunde dela med mig av allt nederbörd vi får. Här är det inte brist å det blöta. Här är det brist på sol framförallt. Året om, alltså, och då i huvudsak på odlingssäsongen. Just nu har vi drygt en decimeter nysnö och ett par minusgrader och hårda vindar.
  Ha en go' vecka!
  /Anja

  SvaraRadera
 13. Härliga bilder på trollhasseln och blågranen och egentligen också härligt med snö även om man kanske inte längtar efter det nu, i vanliga fall. Vi har inte fått någon snö och Vänerns vattennivå är ganska exakt 50 cm under det normala. 50 cm i Vänern blir nästan ofattbara vattenmängder, som saknas. Och vad jag förstår har ni det än värre i de östra delarna av landet. Känner med dig och er.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera