fredag 7 juli 2017

En fredagkväll i juli

Midsommaren är passerad men ännu får vi nog säga att vi befinner oss mitt i sommaren. Ljuset är kvar ännu ett tag, det är också våra tornseglare som nu har ungar. Jag tror att vi har fem föryngringar i år under takpannorna och det är inte dåligt. I början av augusti lämnar de oss och ungarna inleder sitt liv i luften genom att omgående starta sin resa till andra sidan jordklotet.

Trädgården är som den brukar vara såhär mitt i sommaren, torr. Ibland får jag riktiga skräckvisioner om att det slutat regna i Sörmland men så illa kan det väl ändå inte vara. Regnvädren från Atlanten når oss inte längre medan andra delar av landet får alltför mycket av det våta.

Dammen har vatten även om vi får fylla på ganska ofta för i värmen dunstar vattnet. Vattnet i dammen skänker liv åt insekter och fåglar när alla andra vattenkällor torkat bort.


Vid dammens kanter har jag planterat Thymus citriodorus `Silver Queen´ en citrontimjan som doftar gott och brukar locka massor av insekter och fjärilar - men inte i år. Vad har hänt?


Taklöken bryr sig inte om torka, den tar vatten när den får och är nöjd med tillvaron ändå, så nöjd att den gärna blommar och för den löken som blommar är det något av en "grand final" för det är det sista den gör. Därefter vissnar den ner för att ge sin plats åt en ny generation taklök.Och så skall jag göra något som jag aldrig gjort förut, publicera en bild av en ros. Jag har två ! rosor i trädgården, `Flammentanz´ som jag klippte ner helt i våras och som nu kommer tillbaka i rasande fart och så denna, en moschataros vid namn `Prosperity´ . Den fryser ned nästan varje vinter men kommer igen med riklig blomning varje år. En tapper representant för det stora släktet Rosa.


Visste du att...
- ett kilo återvunnen plast minskar koldioxidutsläppen med två kilo, jämfört med att framställa ny plast.

Källa; Miljöpartiets tidning Grönt

TREVLIG HELG!

17 kommentarer:

 1. Ja, denna ständiga torka är riktigt läskig. Jag har mätt nederbörden sedan 1:a april och i tisdags passerade vi 100-mm-"gränsen". Nu har vi fått totalt 105 mm på drygt tre månader och det räcker just ingenstans. Prognoserna ser inte lovande ut heller.
  Taklökar och timjan är riktigt trevliga växter, skönt med några man inte behöver oroa sig för.
  Tänk, att ni hade rosor har jag missat:-)
  Trevlig helg!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla

  Ja, de lovar att nästa vecka ska bli ganska så blöt, det får vi hoppas på!
  Tornsvalan är fantastisk, i Värmland har jag 3 par!
  Sempervivum -taklök- har en mycket spännande blomma!
  Och så har du en ros! Och en fin en - ren, klassisk form!

  Ha en regnig helg!

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla!

  Så flotte roser du har, og den hvite var helt nydelig. Takløk er så fine, og de tåler virkelig mye tørke. Jeg har en som blomstrer nå, og det er jo litt trist at det er slutten på den. Men mange nye små kommer frem etter den!

  Klem!

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla
  Hos os hedder de husløg, jeg har rigtig mange, de bliver meget store.
  Jeg har også rosen Prosperity, du har ret i, at det er en tapper rose, hos mig gror den mellem en masse ugras.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Älskar taklökarnas blomning och taklökarna men det finns ett skäl att jag inte har så många... tycker det sår sig för mycket gräs och annat ogräs i dem. Men jag får kanske tänka om :) Trist med er torka men bra att du är snäll mot de små och fyller vatten i dammen.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 6. Wow. Et vakkert bilde av vannliljer ! Her er det også utrolig tørt, vi vanner og vanner. Var lovet regn sist uke og i dag, men må nøye oss med noen skyer, ikke noe regn.
  Prosperity er vakker. Vi sliter litt med å få rosene til...
  Ha en fin helg.
  Eirin

  SvaraRadera
 7. Hei Gunilla, så nydelig hvite roser du har, du sa du ikke kunne noe med roser ? Det var ikke helt riktig... Denne er jo helt fantastisk.
  Dam med vannliljer er vakkert, gir en ekstra ro. Vi har også vannlilje i vår dam, men bare en hvit som blomstrer hele sommeren. Det ser så nydelig ut i hagen din. Ha en riktig god helg!
  Hilsen fra Turid

  SvaraRadera
 8. Det er en fin beplantning, du har med citrontimian. Her i sommertiden tager jeg tit en tur til Vesterhavet, og der gror mange timian i klitterne. Lige nu står de fyldt med lilla blomster, et meget smukt syn.
  Vi må være omhyggelige med at aflevere vores brugte plastic til genanvendelse.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 9. Ja, var är insekterna och fjärilarna? Jag saknar de surrande humlorna extra mycket.

  SvaraRadera
 10. Helt ljuvliga bilder...magiska :)
  Sommarkram från Titti

  SvaraRadera
 11. Jag saknade tidigare de pollinerande insekterna också men efter att den hårda vinden avtagit kom de, iallafall humlorna. Tycker att plastmedvetenheten har ökat markant på senare tid. Bra att det har blivit en uppmärksammad fråga.
  //Helene

  SvaraRadera
 12. Har aldrig varit med om maken till torka och inget regn i sikte, tyvärr.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 13. Det er rart å tenke på at disse bittesmå kroppene klarer å fly halve jorda rundt.
  Tørke er ødeleggende og veldig slitsomt å være vitne til.
  God natt Gunilla! Klem Anne

  SvaraRadera
 14. Misunner deg litt varmen, her er det vel en 13 grader og regn, men vinden har stilnet litt. Jeg hadde/har også en sitrontimian, men den har forsvunnet helt under en annen plante registrerte jeg i går, får se om det er noen rester igjen av den å flytte. Ha en fin søndag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 15. Det ser ju ändå fint ut trots torkan. Vi får kanske odla taklökar och sånt i framtiden. Vi fick faktiskt 3,5 mm regn i går så att tunnorna fylldes , nästan. Idag behöver jag inte vattna. Ha en fin dag. Carita

  SvaraRadera
 16. Oj så fin bild på din damm!
  Jag har precis skrivit ett inlägg om mina just två rosor, vi har nog lite liknande relation till rosor, skulle jag tro.
  I år har inte torkan varit så stort problem hos oss på västkusten som förra året (juni). Insekter tycker jag mig också se, men då finns det biodling i närheten, vet jag. Vänner till mig klagar dock så jag vet inte.
  Jag märker att mina barn har fått i sig miljötänket även frå skolan, de är VÄLDIGT kunniga och noga med allt, från matproduktion till sopsortering och vattenhushållning, så det finns hopp. Jag hoppas och tror att nästa generation kommer att vara mycket bättre på att ta hand om miljön än vår generation är. Även om många av oss kämpar på.
  Marta

  SvaraRadera