måndag 10 juli 2017

Primula vulgaris `Francesca´

Släktet Primula har alltid tillhört favoriterna i trädgården och har hängt med ända sedan jag började trädgårdslivet, det finns ju några att välja på. Våren förknippas ofta med vivornas tid men det finns även många varianter av sommarblommande Primula, alla odlingsvärda. Det negativa med vårblommande vivor är väl att när plantan blommat över återstår en bladrosett som inte alltid är så dekorativ. Vid torka gulnar bladen lätt.

Men Primula vulgaris `Francesca´ följer inte mönstret i släktet. Den här bilden tog jag den 22 maj och då hade `Francesca´ redan stått i blom ett tag.


Volangkantade, något gulgröna blad  omger den gula mittpunkten.


I går kväll tog jag den här bilden på `Francesca´, bladen är fortfarande fräscht gröna men det anmärkningsvärda är att den blommat oavbrutet sedan i våras. Något ljusare har volangerna blivit men skillnaden i färg beror nog mera på kvällsljuset. Jag ger den betyget "mycket odlingsvärd"


16 kommentarer:

 1. Så fin den var med de "frynsete" kronbladene, og at den står så lenge. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla
  Ja den er rigtig fin, jeg har den også, jeg må ud og se, hvordan min ser ud.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla!

  'Francesca' er bare så vakker! Min ble flyttet nå i vår, så den er avblomstret nå. Den burde være mer kjent enn den er, for her er den sjelden å se i salg.
  Klem!

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla

  "Mycket odlingsvärd" bra uttryck! Engelsmännen har "garden worthy". så varför inte?
  Och denna Primula verkar till att ha det som ska till!

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla!
  Har de senaste åren fastnat för bollvivor och gullvivor, som lyser upp i rabatten tidigt på våren. Ser ganska tråkiga ut när de blommat klart. Francesca ser fantastisk ut.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 6. Det tog tyvärr ett tag innan jag upptäckte Primulorna, sent ska syndaren vakna tydligen :-) Men sedan några år finns det även Primulor i den här trädgården och de är riktiga favoriter!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 7. Hei!
  Primula er også en av mine favoritter. Jeg liker så godt den grønnhvite fargen.
  Ha det godt! Håper det fortsatte å regne hos deg. Her har det kommet 2 mm i dag.
  Klem Anne

  SvaraRadera
 8. Fin primula! Men just som du sa bladen blir så fula om de får för torrt,
  därför har jag valt bort dem här i vår torra backe. Jag har endast en
  som jag planterat från en vårkruka en gång, den överlever och brukar blommar varje vår. Ikväll regnar det här och det behövs för nu har vi återigen så torrt! Skönt att slippa vattna!

  SvaraRadera
 9. Jag håller med om att den är odlingsvärd! Här blev den störd i våras då jag nöp av några småplantor och spred den på nya ställen. Ville försäkra mig om att ha några extra om olyckan skulle vara framme. P. pruhoniciana John Mo är också odlingsvärd men den blommar väldigt tidigt här.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Lite kluven till vårfärgen men färgen du visar på blommorna nu är läcker. Växter som blommar länge är i och för sig alltid odlingsvärda. Doftar den också? Jag älskar primuladoft :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 11. Oi, miten kaunis primula ja kaunis on nimikin!
  Minäkin pidän kääpiöesikoista ja istutan niitä (ihan tavallisia) metsäpuutarhaan, mutta jos en suojaa niitä verkolla, jänikset (?) käyvät syömässä ne melkein kokonaan.
  Kukkaisaa heinäkuuta!

  SvaraRadera
 12. Det betyget måsten man ju hålla med om. Vilken långblommare. Älskar den vårfärgen. Måste hålla utkik efter den, om den finns i handeln. Tack för mycket bra tips.
  //Helene

  SvaraRadera
 13. Hvor er den fin... :) Den vil jeg da holde udkig efter...selvom jegikke lige ved, hvor jeg skal plante den...haha... :)

  SvaraRadera
 14. Hej Gunilla!
  Den var mycket vacker, och att den blommar så länge och dessutom har en av mina favoritfärger gör förstås att den hamnar på min önskelista. Den sitter numera uppsatt på kylskåpet så att jag direkt kan skriva upp de växter jag fastnar för. Man tror man ska komma ihåg men det gör man ju tyvärr inte alltid, nej :)
  Önskar dig fortsatt fin sommar!
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 15. Råkade få den av en trädgårdsvän. Först var jag lite tveksam, kursiva kjolar är ingen favorit, men har omvärderat den med tiden.
  Anette

  SvaraRadera
 16. Den primulaen er nå satt på ønskelisten. Så lang blomstring må jo gjøre den til en favoritt blant primulaene, og den er vakker i tillegg.
  Ha en fin uke.
  Eirin

  SvaraRadera