lördag 26 augusti 2017

Kreativa processer som ger energi

Hela vår trädgård är från allra första metern utgrävd skogsmark. Varje år har vi erövrat en bit av naturen och försöker omvandla den till en tuktad trädgård. Det positiva är den kuperade marken som ger ett levande och spännande intryck och de stora stenarna som bestämmer var det går att ta sig fram. Men finns det mängder av sten ovan jord finns det ännu mer under marknivån. Det mesta är bara skräpstenar som vi kör bort i skottkärran men en del som ser hyfsade ut sparas för framtida behov. Det går aldrig att bestämma hur det skall se ut förrän det är färdiggrävt för naturligtvis finns det mängder med stora stenar som inte låter sig rubbas med handkraft och som man måste ta hänsyn till vid planeringen. Problemlösningar som är attraktiva och tvingar tankarna i nya banor som förhoppningsvis gör att det inte hela tiden blir mer av samma sort men som ändå håller ihop trädgården.  Den fula plastsolen är temporär, skall så småningom ersättas med någon funktionell sittplats som passar in i miljön.

Här några bilder från vad vi just nu håller på med.

Och så hittade jag denna förtjusande barrväxt hos Burgers växtgård härom dagen. Pinus x schwerinii `Wiethorst´ . Fanns tre exemplar, borde ha köpt samtliga.17 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Det är en underbart vacker trädgård ni skapar av och tillsammans med era stenar. Jag förstår att det kräver både handkraft och tankemöda.

  Vi har oxå stenrikt under jord vilket tvingar fram alternativa lösningar. Jag tycker att sten är ett underskattat inslag i ett trädgårdsbygge.

  Stenar har liksom gamla träd så mycket att berätta.

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla
  Det er ikke en nem opgave, kan jeg se, men flot ser det ud.
  Jeg har en pinus, der ligner den du lige har købt.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Ni gör verkligen något helt fantastiskt av den där skravliga skogsbacken! Beundrar era stensättningar och plantval!
  Hur har det gått med vattnet?
  Kram/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Laila!

   I torsdags hämtades vattentankarna, vi hyrde dem för en månad. Fem påfyllningar under denna månad så vi vattnade ut 37, 5 kbm vatten som räddade vår trädgård. Senaste veckan har vi fått ganska bra med nederbörd men det är fortfarande torrt. Hoppas på mera regn.

   Radera
 5. Hej Gunilla

  Fantastiskt som ni låter stenar och omgivningen vara med till att styra hur det blir.
  Ja försöker göra det samma i mitt lilla stubberi:)

  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Interessant læsning om en problematik, som vi slet ikke kender til. Ja, sådan en gruppe på tre fyrretræer ville være et smukt skue.

  SvaraRadera
 7. Hvor bliver det flot - men det er også et stort og anstrengende stykke arbejde. Det er godt at se, at der står en havestol, så der kan tages et hvil.
  Mon ikke du skal af sted igen efter de sidste 2 pinus.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla!

  Så fint det blir, og det er mye arbeide med stein. Der jeg bodde før var det også mye stein, og jeg kunne ikke stikke soaden i jorda uten å treffe på noen. Her er det helt motsatt, for her har det vært havbunn. Ikke én stein å finne, bare leire og sand.
  Den Pinus'en var veldig fin! Du skulle nok ha kjøpt alle sammen ;)

  Klem!

  SvaraRadera
 9. Oi miten kaunista!
  Nuo valmiit näkymät ovat yhtä aikaa virkistäviä ja rauhoittavia.
  Olette onnistuneet valtavan hyvin luomaan puutarhan joka sopii ympäristöönsä.
  Pinus x schwerinii `Wiethorst´ on suloinen. :)
  Mukavaa viikonloppua, Gunilla!
  Kram!

  SvaraRadera
 10. Dere gjør en kjempejobb, men så blir det et nydelig parkanlegg. Jeg har så sansen for alle de steinlagte gangveier og plasser dere lager. Det må være et veldig tung arbeide dere holder på med.
  Ha det godt.
  Hilsen fra Turid

  SvaraRadera
 11. Hej Gunilla!
  Ett slitgöra att få upp stenar och flytta på dem, men det blir fint resultat.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 12. Et voldsomt arbejde, hver gang der skal erobres mere jord. i må være i topform efterhånden, men hvor bliver det smukt alt sammen. Og sikken en herlig lille fyr du har fundet på planteskolen. Den er meget dekorativ.

  God arbejdslyst fremover!
  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 13. Mitt inlägg försvann när jag skulle publicera det, så jag tar det igen med risk för att det blir 2 ggr. Beundrar hur ni utgått från platsens förutsättningar och gjort en fantastisk trädgård. Med så mycket sten skulle det ju vara lätt att tänka att det inte går att ha en trädgård där. Mycket originell och väldigt vacker.
  //Helene

  SvaraRadera
 14. Kände igen mig när du skriver om att det är stenarna som bestämmer var
  man tar sig fram i trädgården. Precis så är det också här i skogsbacken. Det är inte bara en gång som man fått ändra på planerna och flytta sig en halvmeter åt sidan pga tex en orubblig sten.
  Ni gör så oerhört snygga stengångar mellan planteringarna. Är det bara stenmjöl mellan eller är de gjutna på nåt sätt?
  Inspirerande bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malin!

   Det är bara alldeles vanlig san 0-8 storlek. Gräver man bort allt skräp under behövs inget annat än sand.

   Radera