torsdag 31 augusti 2017

Sista dagen i augusti, sensommar i trädgården.

Endast en av mina Codonopsis överlevde torkan C. vinciflora som var den äldsta och förstås den som hunnit skapa sig längre och djupare rötter.


I våras fick vi en ovanligt sen och kall vårfrost. De perenner som hunnit titta upp frös ner, bl.a denna skugglilja Tricyrtis latifolia men den började om från början igen, imponerande.


Gentiana asclepiadea knippgentiana kan inte jämföras med höstgentianorna men odlingsvärd tycker jag att den är med sin kraftigt blåa färg såhär på sensommaren.


Porslinsanemonen  Anemonopsis macrophylla vill inte vara med på bild. De nickande blommorna gör allt för att slippa titta in i kameran - svårfångad. Här stödjer den sig på Magnolians gren.


En liten trevlig fetbladsväxt är den japanska rosettkudden Orostachys iwarenge var. Boehmeri.


Och så närmar sig slutet för vårt grävningsprojekt, har en sak till som bör göras i höst ännu men annars är det mesta klart.  Högst upp blev det ett träd Catalpa x erubescens `Purpurea´ som såg ganska medfaren ut såhär i slutet på sommaren. Rotsnurret var kraftigt så det blev att ta till både kniv och sax i rötterna. En chansning förstås, går det så går det.

Det blev 34 skottkärror jord som fick plats i gropen vi grävt och så här ser det ut just nu. Troligen får det plats med någon eller några växter till men jag vill gärna ha utrymme runt växterna så jag planterar aldrig särskilt tätt.

Under timjanmatten som syns på bilderna sover våra husdjur den eviga sömnen. Våra tre katter och båda hundarna är kremerade och urnorna är nergrävda i sanden under stenarna.
12 kommentarer:

 1. Porslinsanemonen och den japanska rosettkudden är två bedårande nyheter för mig.

  Det är en vacker plats era husdjur fått för den sista vilan.

  SvaraRadera
 2. Mon ikke det er de nyindkøbte fyr, der står så smukt sammen med timiantæppet? Vi har heldigvis flere codonopsis, der har klaret at overleve; men dem, der står i krukker, begynder at visne ned forholdsvis tidligt, synes jeg.

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla
  Hvor ser det fint ud med nyplanteringen. Fin og anderledes tudselilje.
  Godt din Codonopsis klarede vinteren.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla!

  Så fint det blir! Litt av et prosjekt med 34 trillebårer med jord. Gentiana har en vakker blåfarge enten det er den ene eller andre sorten av de. Jeg liker de veldig godt. Anemonopsis er utrolig vakker, og jeg synes du fikk fanget den fint. Jeg kjøpte den i vår, men den har ikke blomstret.

  Klem!

  SvaraRadera
 5. Ett gediget arbete i vanlig ordning. Det ser superfint ut. Det gäller bara att ha 34 skottkärror med rätt jord också. Det är väldigt roligt att se dina växter, särskilt de som kräver lite egen plats för att komma till sin rätt. De blir fort övervuxna här så jag har släppt många av de små raringarna.
  //Helene

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla!
  Det var ett tag sen sist och jag ser att det hänt mycket hos er. Det ser verkligen superfint ut och du är smart som lämnar gott om utrymme till växterna så att de verkligen får möjlighet att komma till sin rätt. Så snyggt och så trevligt att se dem ordentligt. Själv har jag ambitionen att sätta glest men det är som förgjort. Det blir alltid för tätt ändå. :)

  Hoppas din Katalpa klarar sig. Det är inte roligt med rotsnurr. Att klippa och bråka med rötterna känns verkligen hemskt, men tyvärr har man ju ibland inget val.

  Fin viloplats ni gjort för era husdjur.

  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 7. Hej Gunilla

  Kul att du har en Orostachys! Ett favoritt släkte, tyvärr blev många av mina uppätna av snigler en natt i maj...
  Anemonopsis macrophylla är fantastisk, det blev en bra bild!

  Imponerande ny rabat du har grävt ut. Det blir spännande at följa!

  Ha en trevlig kväll!

  SvaraRadera
 8. Jag väntar på att min skugglilja ska börja blomma. Låter härligt att snart vara klar inför hösten, 34 skottkärror hade jag inte klarat.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 9. Hej Gunilla!
  Porslinsanemonen är en skönhet, och din nyplantering är fin. Alunrot är så användbara och vilka fina färger de har.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 10. Dere har virkelig stått på, og det ser virkelig bra ut!
  Får håpe Catalpaen klarer seg, og at den har fått den hjelpen den trengte :-)
  Vakkert bilde av porselensanemonen, syntes det er vanskelig å få til. Orostchys var ny for meg, og er notert på ønskelisten.
  Så får vi håpe på en fargerik september.
  Ha en fin helg/Eirin

  SvaraRadera
 11. so nice it will be! a bit of a project with 34 wheelbarrows with soil. Gentiana has a beautiful blue color whether it is one of the other kind of ones. I like them very well. The anemonopsis is amazingly beautiful and I think you got caught fine. I bought it in spring, but it has not flourished.


  หนังจีน

  SvaraRadera
 12. Vilket fint resultat och vilken fin gravplats!
  Anemonopsis macrophylla måste vara bland de vackraste blommor som finns! Jag har försökt med den, men inte lyckats få den att överleva tyvärr.
  Kram Nora

  SvaraRadera