fredag 1 september 2017

Välkommen september

Den varma och torra sommaren lider mot sitt slut och jag välkomnar september med kortare dagar, dagg som faller och förhoppningsvis lite nederbörd med jämna mellanrum.

Visst känns det vemodigt men denna sommar har inte varit annat än en kamp för trädgårdens överlevnad. Eskilstuna har varit den torraste platsen i hela landet med en total nederbörd på 134 mm från nyåret till och med sista juli, hälften av den normala årsnederbörden. I augusti däremot har det regnat ganska bra och med gårdagens regn på 14 mm så är jorden genomfuktad och fin.

Vi köpte vatten för totalt 43. 000 kr, en stor summa pengar men det räddade utan tvekan vår trädgård. Utan det vattnet under den torraste perioden hade skadorna blivit stora och med all säkerhet hade värden förstörts som vida överstiger den summan och då räknar jag inte in den känslomässiga betydelsen som inte går att värderas i pengar.

Mycket pengar för att rädda en trädgård ja, men vi åker inte till Thailand eller någon annanstans heller på vintern och det motsvarar väl vad en vintersemester på sydliga breddgrader skulle kosta. Och vi har trädgården kvar...

Några bilder från skogsträdgården som fått en stor del av räddningsaktionen.


17 kommentarer:

 1. Skovhaven er jo simpelthen så smuk og fuldstændig unik, så jeg er ikke i tvivl om, at de mange penge er investeret 1000 gange bedre i den end i en rejse sydpå. Det er godt at høre, at august har givet mere regn.

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla!

  Jeg må bare si at hagen din er som en herlig midtsommerdrøm :)

  Jeg synes det høres ut som mange penger, men de er godt anvendt. En 14 dagers tur til varme strøk varer ikke så veldig lenge, men hagen har du glede av i lange tider.

  Klem!

  SvaraRadera
 3. Ja inte var det mycket till regn ni fått under året. Förstår väl att man vill försöka rädda det man kan när man satsat i så många olika växter.
  Hoppas det mesta klarat sig, åtminstone ser det väldigt grönt och fint ut!
  Fin helg!

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla
  Ja 43000 kr. for vand er mange penge, men det er jo haven, I lever for, og det havde været synd, hvis alt det smukke var gået til på grund af tørken. Mange haveejere bruger ikke penge på udenlandsrejser, der går rask mange penge til på sådanne ture.
  Det ser så skønt ud i jeres have.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla

  Fantastiska bilder, och det ses hur trädgården har återhämtad sig!
  Idén med torvblock tror jag, kanske jag vill använda i mitt utvidgade stubberi:)

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 6. Hei Gunilla, kuvissa on kauniin vehreää ja hienosti eri sävyjä. Niistä ei lainkaan huomaa merkkejä vaivanneesta kuivuudesta. Kastelu on on auttanut ja varmasti vienyt aikaa kesällä. Täälläkin juuri Rauman seutu on kärsinyt kuivuudesta ja metsäpalovaroitus oli voimassa pitkään. Minunkin piti käyttää hanavettä kasteluun...

  SvaraRadera
 7. Visst blev det en dyr sommartorka för er, men det är ändå väl investerade pengar för ni har ju trädgården kvar att dagligen glädjas åt. Jag blir glad av att bara se dina bilder.

  SvaraRadera
 8. Så glad jag blir för din rapport om trädgården, Har undrat över läget. Det ser fantastiskt fint ut på bilderna. Hoppas på en bra höst ur trädgårdssynpunkt och en vinter med grundvattenbildning.
  Kram Helene

  SvaraRadera
 9. Hej Gunilla!
  Härligt att det äntligen kommit regn och att det värsta är över. Trädgården ser fin ut. Visst blev det en dyr sommar, men hoppas det inte blir så i fortsättningen.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 10. Hei Gunilla, toivottavasti saatte lempeän syyskuun, sopivasti aurinkoa ja sadetta. Veden hinta tuntuu korkealta, mutta tosiaan ympäristön vahingoittamisen sijaan (lento Thaimaahan) olette pitäneet huolta vihreistä kasveista, jotka ovat meille ihmisille välttämättömiä.
  Meteorologien mukaan täällä meillä on poikkeuksellisen viileä jakso, joka on kestänyt jo 5 kk, eikä ole väistymässä. Silti meilläkin kärsittiin kuivuudesta jossain vaiheessa.
  Puutarhasi näyttää ihanalta. Alppiruusut ja havut ja saniaiset näyttävät voivan hyvin. :)
  Mukavaa viikonloppua... ja kiitos kommenteistasi. Ne ilahduttavat aivan erityisesti. Kram! ♥

  SvaraRadera
 11. so glad I'm going for your garden report, have wondered about the situation. It looks amazingly nice on the pictures. hoping for a good autumn from a garden view and a winter with groundwater formation.

  หนังจีน

  SvaraRadera
 12. Ja, trädgården är som ens barn. Man oroar sig, gläds med, är stolt över eller lite besviken ibland, men kärleken är dock orubblig. Vem skulle låta sitt barn dö av törst och svält om man hade möjligheterna att göra något? Din otroligt vackra trädgård överlevde tack vare den dyra räddningsaktionen.
  Jag gläds med dig och håller tummarna iför nästa år så att trädgården får naturligt det den behöver av fukt.
  Jag får nästan tårar i ögonen när jag ser hur underbart fint det är i ditt paradis och att det fick leva vidare.
  Ha det så jättegott!
  /Anja

  SvaraRadera
 13. Takk for en flott rundtur i hagen !
  Utfra den tørken dere hadde, er det tydelig at vannet dere kjøpte har reddet hagen. Det ser utrolig frodig og fint ut:-)
  Nyt septemberdagene/Eirin

  SvaraRadera
 14. Ja, vilken sommar det har varit. Nu håller jag tummar och tår för en riktigt fuktig och nederbördsrik höst, vinter och vår så grundvattennivåerna kan återhämta sig något och så även trädgården.
  43 000 kan tyckas som en enorm summa pengar, men jämfört med trädgårdens vara eller icke vara så blir det ju ändå ingen stor summa. Och när man ser dina bilder så får man ju bevis för att det var väl investerade pengar.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 15. Hei!
  Det er alltid så spennende å se bilder fra hagen din. Jeg skjønner godt at dere er villig til å gjøre det dere kan for å redde den. Det er utmattende å gå og vente på det livsgivende vannet fra himmelen. La det bøtte ned i dager og uker hos dere.

  Klem Anne

  SvaraRadera
 16. Jag förstår er så väl! Den trädgården är ju ovärderlig. Så frodigt och fint det ser ut nu!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 17. Jeg er så glad på jeres vegne over I har fået reddet haven gennem denne tørre sommer, og forstår til fulde jeres prioriteringer. Selvfølgelig er det mange penge at bruge på vand, men jeres have er jo en perle, som ikke kan genskabes på få år.
  Nu har I så også installeret vandtanke og systemer, så det kan bruges igen, hvis det bliver nødvendigt (gud forbyde det!).

  Tak for de dejlige billeder af jeres skønne have!
  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera