tisdag 19 september 2017

Allt går..

..men inte att få tandkrämen tillbaks i tuben. Egentligen skulle jag väl säga "go for it" men jag är väldigt konservativ när det gäller vårt svenska språk och ogillar när det svenska språket alltmer invaderas av dessa käcka amerikanska uttryck.

Vi har haft ett underbart väder i september, lagom värme och lagom regn, helt enkelt perfekt för trädgårdsarbete. Vem vet hur det blir i vår så det är bara att gräva på - allt går nämligen.
Det blev kullerstensgång och nya surjordsbäddar. Här skall Rhododendron sutchuenense planteras tillsammans med höstljung Calluna vulgaris.Det tar lite tid att få torven genomfuktad. Vi sätter den i baljor med vatten och vänder och vänder på den tills den känns våt allt igenom.  Plasten som syns på bilden är till för att skydda mossan på stenarna som annars skulle ha blivit nerkletad av den blöta torven när vi fyllde groparna.

15 kommentarer:

 1. Hej Gunilla
  Ja den var god med tandcremen, og du har ret, alt går selvom vi somme tider tror, at det går ikke længere, men det gør det heldigvis. Godt I har haft lige det vejr, I ønskede jer til jeres projekter.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla

  Bra inspiration för mitt eget projekt i Värmland!

  Fantastisk att vädret nu har blivit mer som vanligt igen. Om du får regn som os skulle problemen vara över helt - 140mm på 10 dagar...

  Hur håller du kullerstensgången fri från ogräss?

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. God kväll Karsten!

   Det är faktiskt inget bekymmer alls om man gjort ett ordentligt underarbete. Det finns inga ogräsrötter kvar under stenläggningen men några enstaka fröogräs slår väl rot ibland men det är så lite så det blir inget arbete alls. Gränsar gången mot gräsmatta bör man kanske sätta in något rotstopp som hindrar gräset att invadera men annars fungerar det fint med sanden.

   Radera
 3. Vilka superfina kullerstensgångar! Hade jag haft naturlig sten i trädgården så hade jag definitivt kopierat rakt av. Nu har jag inte mer än 2 stenar förutom några jag kånkat hit själv så det går inte att få till såna snygga partier. Kan tillägga att jag är ganska så mycket avundsjuk :)

  //Veronica

  SvaraRadera
 4. Jeg har det med dansk, som du har det med svensk. Sproget bliver så overfladisk, hvis vi importerer alle disse amerikanske vendinger.
  Du er vel nok flittig i haven!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 5. Mossa är vacker, så det är klart att den ska skyddas.

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla!

  Jeg er så enig med deg, for språket mister sin egenart hvis vi hele tiden bruker engelske uttrykk. Men det engelske språket har for lengst fått sitt innpass her også, og de unge bruker det enda mer.

  Du er så heldig som har så fin mose i hagen din. Her er det for mye sol til at den trives. Stein og mose er så fint i sammen.

  Klem!

  SvaraRadera
 7. Mossbelupna stenar, bara så vackert. Tittar och tittar på dina bilder. Så fint det kommer att bli, så fint det redan är.

  Ha en fortsatt skön vecka!
  /Anita

  SvaraRadera
 8. Så fine mosegrodde steiner du har, ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 9. Hej Gunilla!
  Det har varit fint trädgårdsväder, och skönt att vara ute. Det blir fint med både planteringar och gångar.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 10. Det blev et fint plantested. Det er charmen ved september, at man kan nyde efterårsfarverne samtidig med, at man møblerer om og planter nyt i bedene.

  SvaraRadera
 11. Så härligt att höra att ni fått lite mer nederbörd. Vi har fått mer än vad vi behöver. Gillar din inställning - allt går. Er trädgård är ju också bevis på det.
  //Helene

  SvaraRadera
 12. Vi hadde ingen mose i hagen i begynnelsen, men så brukte vi endel torvblokker...Veldig fint på steiner, men den sprer seg utrolig raskt i bedene.
  Dere får virkelig gjort mye nå. Rullesteins stien og det nye bedet ser flott ut :-)
  Ha en fortsatt fin september/Eirin

  SvaraRadera
 13. Som vanligt otroligt vackert! Hörligt med ett bra höstklimat att arbeta i.

  SvaraRadera
 14. Kerrassaan upea istutuspaikka rodolle ja kanerville! Itsekin pohdin juuri, että syyskuu on ollut puutarhassa ihan unelmallinen, sopivasti vettä ja aurinkoa.

  SvaraRadera