tisdag 26 september 2017

Karaktärsmord på ljung?

Förmodligen kan det bara begås karaktärsmord på människor men den konstgjort färgade ljungen som återigen dyker upp i affärerna ger mig rysningar av obehag. Den är så obeskrivligt ful så den borde inte hitta en enda köpare men tydligen finns det en marknad eftersom den återkommer år efter år.

Bilden lånad från nätet
Vad är det för fel på den äkta ljungen månntro när man måste ta till sprayburken eller hur man nu åstadkommer förfulningen för att förvandla denna genuina och vackra växt till något plastigt och vulgärt?  

Här börjar den första höstljungen att blomma, den är vacker med sina städsegröna barr som skiftar färg alldeles av sig själv under årstidernas gång. Blomningen står sig länge och när blommorna torkar kan man fortfarande se färgerna som sticker upp ur snön under vintern. Inte många växter i våra trädgårdar har förmågan att uttrycka sig så varierat och stiligt under årets alla dagar. Ljungen skriker aldrig efter uppmärksamhet men den finns där, lugnt och stilla och med värdighet bjuder den på sin skönhet.

Calluna vulgaris `Con Brio´


Calluna vulgaris `Seestern´

Calluna vulgaris `Mair´s Variety´

21 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  Jeg kunne ikke ha vært mer enig med deg! Sprayfarget lyng ser fryktelig ut :(
  Veldig fine de du viser frem, og de viser jo hvor flotte de naturlige sortene er uten spraymaling!

  Klem!

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla

  Ja, det ser hemsk ut, jeg har også sett eksempler på taklök som var sprayade:(
  Den äkta vara tack!
  Presis som de du visar:)
  Även vissa korsningar och hybrider tycker jag kan vara karaktärsmord, när ex. blommor är så fylda att de inte kan polineras.

  Ha en trevlig dag

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla!
  De är förskräckliga, begriper inte varför de måste vara färgade, de är ju så vackra i sin naturliga färg. Precis som dina.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 4. Jag bara måste skaffa höstljung! Men inte några skändade ex, tack!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Jag instämmer till fullo med dig om detta otyg.

  SvaraRadera
 6. Ja tänk, det har jag alltid undrat. Hur i hela världen kan det finnas en marknad för illblå ljung. Nej tacka vet jag äkta vara, bilderna du visar på den blommande ljungen säger allt. Så ska ljung se ut. Den vita är ju oerhört vacker.

  Ha en fortsatt bra dag!
  /Anita

  SvaraRadera
 7. Håller helt med dig om de färgade ljungen! De skulle aldrig i
  misstag ens åka ner i min köpkorg! Så vackra dina markväxande ljung
  är.Ha det fint!

  SvaraRadera
 8. Hvor ser det rædselsfuldt ud. Jeg forstår ikke, at nogen vil sælge planterne, ej heller at nogen vil købe dem. Jeg er desværre bange for, at det er en dille, der også vil brede sig til andre planter. Godt du tager fat på problemet.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 9. Hej Gunilla
  Ja lyng er smukt, men ikke disse skrækkelige misfarvede eksemplarer, ud med dem.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Enig med deg. Hvorfor ødelegge det som i utgangspunktet er vakkert.
  Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 11. Helt överens!!! Och det är en anledning till att jag väljer bort alla blomsteraffärer som säljer liknande infärgade snittblommor. Oftast blir blommorna dyrare så men ägarna har en helt annan känsla i för mig riktiga affärer.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 12. Hej Gunilla!
  Vilken vacker ljung! Ja din alltså. Den andra är som du skriver verkligen förskräcklig. För att inte säga vulgär med total avsaknad av förfining.

  Dina foton är så fina. Har själv försökt fotografera ljung och tycker det är väldigt svårt. Du har lyckats fånga deras skönhet.

  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 13. Hei, Gunilla, ja kiitos mielenkiintoisesta postauksesta!
  Täälläkin noita värjättyjä callunoita näkee. Vielä enemmän kuin räikeät värit, minua häiritsee elävän kasvin suihkuttaminen kemikaalilla.
  Meille ostetaan perinteisiä punaisia kellokanervia. Näin liikkeessä myös valkoisia, mutta ne olivat paljon kalliimpia.
  Aioin kirjoittaa että valkoinen callunasi on aivan upea, mutta yhtä upeita ovat nuo muutkin. :)
  Kaunista syksyä! ♥

  SvaraRadera
 14. Fysj, dette er fryktelig! Jeg liker heller ikke spray på Julestjerner eller andre blomster i høytidene.
  Og lyng som er så vakkert.
  Ha en fin dag:-)

  SvaraRadera
 15. Jag kan inte låta bli att tänka på de "målade" akvariefiskar som var populära för en del år sedan. Man sprutade in självlysande färg i vävnaden på glasabborrar (som är helt genomskinliga) och sålde dem under namnet "discoabborre", eller doppande vissa fiskar i ett färgat syrabad så att färgen trängde in i huden. Visserligen levde de inte så länge efteråt, men tillräckligt länge för att hinna bli sålda. Varför kan man inte låta naturens små skönheter vara som de är? För att det finns pengar att tjäna på läckra, skrikiga färger förstås. Ljungblommor är verkligen vackra som de är, och finns i så många färger att de borde passa de flesta smaker. Hur många tar sig tid att titta närmare på sådana små blommor? Börjar man läsa det finstilta i naturen, öppnar sig en ny värld och man ser att det ofta rör sig om små mästerverk.

  Olle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Olle!

   Vilka fruktansvärda saker du berättar om, att ge sig på levande varelser och plåga dessa stackare bara för det tveksamma nöjet att manipulera färgerna. Då är väl färgad ljung ett mindre övergrepp i sammanhanget.

   Här anser alla som skrivit att det är en styggelse men det finns en marknad både för färgad ljung och för färgade fiskar som upprätthåller denna vedervärdiga hantering, utan köpare skulle inte detta kunna fortgå.

   /Gunilla

   Radera
  2. Det var bland det mest groteska jag hört talas om! Finns det inga regler för djurhållning och uppfödning av fiskar. Blir illamående.
   /Anette

   Radera
 16. Hej Gunilla
  Tack för en fantastisk beskrivning av den skändade ljungen, jag skrattar så jag kiknar! Vet dock inte om det var meningen, men ditt språk är så målande ärligt och uppskattas. Jag har själv undrat vem som köper detta?

  Hälsningar Ljungens vänner

  SvaraRadera
 17. Hej Gunilla!
  På pricken beskrivet. Jag förfäras också av dessa stackare som inte får se ut som de gör på riktigt. Har också funderat på hur det kommer sig att någon vill köpa sådant. Har aldrig lyckat att speja på någon som stoppat en sådan i sin kundkorg. Skulle kanske lagt krokben så där osedd...typ;-)
  Ja, om de ens skulle blivit snygga, men är så fruktansvärt fula, precis så som du skriver.
  En annan av höstens storsäljare, bollkryss, lämnar mig iskall. Vet inte varför. Ja tycker kanske att de ser olevande ut, trots att de inte är färgade. Har aldrig köpt en sådan heller och kommer nog aldrig att göra det.
  Hoppas nu att jag inte sårar någon. Smaken är olika, men jag inspirerades att spä på med mitt...
  Ha det super!
  /Anja

  SvaraRadera
 18. Förstår inte heller hur det kan finnas en marknad för färgad ljung, men och andra sidan är det mycket annat jag inte heller förstår. Jag har stött på människor som inte ens ser att ljungen är färgad. Samma sak gäller en del rosor och nejlikor också för att ta fler exempel.
  Tummen ner, helt enkelt!
  /Anette

  SvaraRadera