fredag 29 december 2017

Gott Nytt År - utan smällar!

Bild Olle Arvids
Ett tänkvärt gästinlägg på bloggen från min vän Olle

Snart är det nyår, och massor av raketer kommer att skjutas upp omkring tolvslaget – och på alltför många håll under hela dagen eller flera dagar. Det är konstigt att fyrverkerier fortfarande är tillåtna för privatpersoner, med tanke på vilken skada de kan göra och hur skrämmande många upplever dem. Både människor och djur.
Jag tänker ofta mest på de vilda djuren, inte minst rådjuren som jag brukar mata under vinterhalvåret. De brukar ofta glömmas bort i sådana här sammanhang, men jag lider djupt med dem när smällandet drar igång på nyårsnatten. Även om jag bor ”mitt i urskogen” (tycker folk) ligger det en del hus och gårdar häromkring, och överallt ska det förstås skjutas raketer. Det måste vara ett helvete för de vilda djuren att inte ha någonstans att ta vägen när det smäller lika mycket från alla håll. När vilda djur flyr i panik kan de hamna var som helst, även på trafikerade vägar eller blanka eller svaga isar. För några år sedan berättade en vän om att två vettskrämda älgar hade rusat över vägen framför hennes bil när hon körde hem från sitt nyårsfirande. Hur många fåglar som dör av chocken när det smäller nära deras sovplatser i träden lär vi aldrig få veta.
Lantbrukets djur har det också jobbigt. Mina vänner på en hästgård i närheten tar alltid in sina hästar i stallet tidigt på nyårsaftons kväll, och sätter på radion för att effekten av smällarna utanför ska bli mindre. Tyvärr har inte alla vett på att göra det, och alltför ofta läser man om kor, hästar eller får som har skadat sig så svårt att de måste avlivas efter att ha flytt från raketsmällar på nyårsnatten.
Att hundar och katter lider är välkänt, men inte mindre allvarligt för det. De flesta hund- och kattklubbar, djurskyddsföreningar m fl kan ge råd om vad som är lämpligt att göra för dem. Man bör till exempel rasta hunden i god tid innan smällandet börjar, dra för gardinerna och sätta på musik, leka med hunden för att göra den uppmärksam på annat osv. Inte gulla och tycka synd om hunden, för då förstärker man intrycket att smällandet är farligt.
Det är inte bara djur som lider av smällandet. Många människor är också skotträdda, och för flyktingar från krigshärjade länder kan hemska minnen väckas till liv. För att inte tala om vad som kan hända när ”leksakerna” hanteras oförsiktigt. Snart skriver tidningarna åter om bränder, ögonskador osv. Dessutom sprids väldiga mängder av tungmetaller rakt ut i luft och vatten med fyrverkerierna.
Till min glädje kommer flera kommuner att ställa in sina fyrverkerier i år, och i stället bjuda på en lasershow. Ett utmärkt initiativ som fler borde följa efter! Tysta (eller åtminstone ”knallfria”) och miljövänliga alternativ finns säkert, som kan ge en minst lika häftig upplevelse som ett fyrverkeri. Och som inga två- eller fyrbenta vänner behöver vara rädda för. Fram för mer sådant!
Gott Nytt År allihop!

7 kommentarer:

 1. Det blir absolut inga fyrverkerier på Getingstorp. Gott slut & Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 2. Tænk hvor mange penge, der går op i røg/raketter og hvor mange dyr, der bliver skræmt, men desværre er der mange, der ikke forstår, hvor meget dyrene lider under alt det skyderi, som burde forbydes ja, men hjælper det, så finder folk vel på noget andet :(
  Godt nytår

  SvaraRadera
 3. Det är hemskt den här tiden på året för alla och främst för alla vilda djur som absolut inte kan skydda sig eller förstår vad det är som händer. Julaftonen var nästan som nyårsafton här. Jag har aldrig varit med om en så hemsk julafton när det gäller raketer och smällare. Vi har en skotträdd hund och det var inte roligt i och med att vi blev totalt överrumplade. Det sköts till och med hela natten, det senaste fyrverkeriet avlossades kl 04:30 natten mot juldagen. Vi har tur annars för i vårt tv-rum hörs inte skotten (i synnerhet inte när tv:n är på) och där finns inte några fönster. Där kommer vi att vara med hunden när det är som mest kritiskt på nyårsafton. I övrigt kommer persiennerna att vara nedfällda och så kommer vi att ha radio och musik igång hela dagen. Så sent som möjligt kommer vi att åka ut på landet och rasta henne där det förhoppningsvis är tyst.

  För övrigt så vill jag i varje fall berömma vår kommun för dom har ställt in sitt fyrverkeri sedan flera år tillbaka. Nu tittar dom istället på att kanske till nästa år ha någon form av lasershow. Dessutom gör polisen i kommunen ett jättejobb genom att besöka alla som säljer raketer för att försöka få dom att sluta sälja. Dom får diplom om dom väljer att inte sälja och det är fler och fler som valt att sluta. Men tyvärr går det ju att köpa på nätet.

  Tack för ett bra inlägg och Gott Nytt År!
  /Anita

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla!

  Veldig bra innlegg! Jeg er så enig med deg i alt sammen. Det er veldig mange år siden vi hadde raketter. Tror det må være 25 år siden når barna var små. Vi har to katter,og de blir skremt på nyttårsaften hvert år. Det er mange rådyr rundt her også, og en kan jo tenke seg hvor redde de må være.

  Klem!

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla

  Jag har också slutad med fyrverkeri för länge sen.
  Av de grundar du ger, plus en till. De färger fyrverkeriet har, framkommer med de tungmetaller som i stora mängder inngår. Cadmium, bly och kvicksilver.

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
 6. Hei Gunilla og Olle!
  Her skal det ikke komme en skremmende lyd. Vi har aldri gjort det og skal aldri gjøre det. Det må være så skremmende at lys, lyder og lukta av svovel tar helt over.
  Ønsker deg et riktig godt og fredfullt år! Og ikke mist et år med nedbør.
  Klem Anne

  SvaraRadera
 7. God fortsättning på det nya året! Vi skjuter inga raketer och jag tycker synd om djuren men tycker samtidigt att det är otroligt vackert. Igår kväll tittade vi och bland oss satt en hund och kollade på fyrverkerierna.

  Kram, Carina

  SvaraRadera