måndag 1 januari 2018

Det här med bilder och sånt

En ny dag, den första på det nya året. På ett sätt känns det gott att vi nått så här långt men jag har ingen önskan om att allt skall gå fort. Jag är ingen ungdom längre och för varje år som går  läggs 365 dygn till min ålder så varför gå omkring och önska att allt skall gå så mycket snabbare? Dagen idag kommer aldrig tillbaka och det är väl bra det för nyårsdagen 2018 är regnig och mörk, termometern visar på 2,9 grader.

Jag har fått en ny hobby. Det började med att jag var så trött på min fotografering, allt såg ungefär likadant ut år efter år. Jag klickade på autofokus, stod på samma ställe i trädgården, samma vinkel, samma ljus och följaktligen blir bilderna likadana. Jag har en mental barriär när det gäller ny teknik, har svårt att lära mig den, förstår inte logiken bakom. Men det var bara att välja, sätta igång eller stagnera. I bloggvärlden finns så många duktiga fotografer och jag fick en riktig knuff framåt och inspiration finns att hämta från alla välkomponerade bilder på olika bloggar.

Att ta bilder i motljus ger en speciell effekt, här en Rhododendron med mosskuddarna som bakgrund. Bilden är inte perfekt men bättre än vad jag normalt åstadkommer.


Barrväxter är relativt lätta att fånga, bra övningsobjekt för man måste tillåta sig att lyckas också, att vara snäll mot sig själv för att hålla intresset levande.Så gav jag mig på att ställa in fokus manuellt, man kan reglera på kameran var man vill att fokus skall ligga på bilden.  Här valde jag ett större fokus men mitt på bilden, det blev inte så bra, nej. Bilden är hyfsad men den lilla grenen som sticker upp mitt på bilden blev suddig. Men trots felet så upplever jag att det generellt blir bättre bilder med manuell inställning, kanske en illusion. Jag har inte riktigt den kunskapen ännu att recensera bilderna.


Men till och med en så alldaglig växt som vanligt blåbärsris kan bli lite spännande med olika ljus och inställningar.Den ovälkomna ormbunken örnbräken, som är ett riktigt ogräs där den får fäste är värd en egen bild när solen träffar de vissnade bladen.


Att ge sig in i miniatyrernas värld bland mossor och lavar är alltid en utmaning. Man måste ner på marken för att komma tillräckligt nära. Även bakgrunden är enormt viktig, den får inte vara störande och påträngande, ett större fokus ger bättre bilder eller färre delar av fotot som blir suddiga.

Den sista bilden är inte bra, skärpan är dålig och hamnade på ena sidan. Till sist några mossiga bilder av stubbar som jag släpat med mig från skogen och som nu är helt övervuxna av mossor och lavar.


 
Den här får väl också komma med, en lövfällande Rhododendron med gröna bladknoppar och som inger hopp och drömmar om den kommande våren.


HA EN TREVLIG FORTSÄTTNING PÅ DET NYA ÅRET!

15 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  Vakre foto og morsomt at du har fått en ny hobby ut av det. Det er jo så gøy å være ute i naturen og nyte både omgivelser og planter.
  Jeg er så enig med deg angående tiden. Den behøver ikke å gå hurtigere enn den allerede gjør. Vi blir alle et år eldre,ja...

  Klem!

  SvaraRadera
 2. Ja, tiden flyver hurtigt nok...synes kun det er et par timer siden jeg stod op (kl. 7.30) og tænkte jeg havde en god lang dag foran mig...den var så meget kort, for nu skal jeg allerede til og i gang med aftensmaden.

  Det er nogle fine billeder du har taget. Især dem af mossen helt tæt på. Dem er jeg ret vild med.

  Godt nytår.

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla

  Super kvalite på dina bilder!
  Verkligen bra ljus på det första med tallbarren och fin mjuk bakgrund!
  På närbilden av de fina stubbar blir bakgrunden mera rörig, kanske en större bländar kunne ha suddad ut den lite mera?

  Din fotografering har utvecklat sig explosivt - jag gick ett par år tilbaka på bloggen här... Vilken skilnad!

  Ha en trevlig fortsättning du med!

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla
  Også ros fra mig til dine billeder, de er så gode.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Fina bilder, speciellt mossbilderna fascinerade mig. Det är
  så roligt att fota, och ju mer man lär sig desto roligare blir det.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla!
  Riktigt fina bilder, gillar bilderna på mossan.
  Blir riktigt inspirerad att ta med min finkamera ut.
  God fortsättning på 2018.
  /Marika

  SvaraRadera
 7. Hei Gunilla!
  Jeg har det som du hadde det. Jeg tror det er litt latskap og frykt for å fotografere manuelt. Før i tiden var alt analogt og jeg hadde ikke noe valg. Jeg ser at bildene dine blir så fine og interessante. Inspirerende
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 8. Nej, dagene behøver ikke gå så hurtigt for mig heller, så det er også rart med en våd og mørk dag, hvor man kan koncentrere sig om brevskrivning, læsning, håndarbejde eller bloggen.
  Jeg nyder dine billeder meget og synes du er ret åben overfor dette med at lære ny teknik (jeg selv er håbløs). dine detalje-billeder er fremragende, og jeg forsvinder næsten ind i de bittesmå bjerglandskaber med mos på stubbe, som en anden Alice i Eventyrland. Meget stemningsfulde billeder!

  Håber du fortsætter her i det nye år!
  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 9. Hei Gunilla!
  Så flotte bilder du har tatt - helt supre etter min mening.
  Jeg er sikker på at bildene på bloggen din, vil virke motiverende på meg.
  Så ønsker jeg deg et riktig godt nytt år hvor vi klarer å ta vare på tiden her og nå slik at den ikke "flyr fra" oss. Tiden er verdifull.
  Hilsen fra Turid

  SvaraRadera
 10. Jag tycker att man märker en skillnad på bilderna på din blogg. Du vågar mer och provar nya vinklar och närbilder precis som du skriver. Visst är det kul när man ser att bilderna tillför lite mer. Jag jobbar också på att bli bättre på att fotografera och då är inspiration från andra jättekul.
  //Helene

  SvaraRadera
 11. Superbra! Det där borde jag också göra - lämna de bekväma autoinställningarna och experimentera! Det får bli ett nyårslöfte!
  Kram Laila

  SvaraRadera
 12. Jo, jag har minsann märkt att det hänt saker med din fotografering! Jättefina bilder även om de inte var dåliga tidigare heller. Alla är vi barn i början och när du lärt dig mer om tekniken kommer du förmodligen inte att gå tillbaka till auto. Fotografera betyder ju att måla med ljus och det gör du så fint.
  Om jag får recensera lite...
  Suddiga grenen tycker jag är helt okej även om jag kanske hade placerat den lite mer vid sidan som på mossbilden. Det kanske är jusst placeringen som stör dig. Den kan betraktas som förgrund och ger mer djup och liv åt bilden.
  Ett tips är att ta tre bilder på samma motiv med samma lite olika fokus så lär du dig objektivet.
  Nästa tips, lär dig förhållandet mellan bländare-tid-iso. Det är där hemligheten ligger.
  Hoppas du inte tycker jag är gåpåig, men när du nu gläntat på porten till en fantastisk värld ville jag ge dig lite extra skjuts.
  Kram
  /Anette

  SvaraRadera
 13. Hej Anette!

  Ja, det är en fantastisk värld som öppnar sig. Tyvärr är teknik min sämsta gren här i livet så uppförsbacken känns lika brant som slalombacken i Alpe Cermis.

  Jag är så glad och tacksam för alla input jag kan få, allt jag kan lära mig mer om är endast positivt.

  Just nu håller jag på och testar olika fokusinställningar, inte riktigt nöjd ännu trots att jag tagit hundratals bilder. Och så har jag börjat laborera med bländaren. Nästa steg är att testa ISO, jag måste nöta in de olika stegen så att det sitter ordentligt innan jag ger mig i kast med nästa utmaning.

  Något jag väldigt gärna också vill lära mig är att fotografera motiv i rörelse som rinnande vatten t.ex. Har förstått att det handlar om slutartider..

  Tack för synpunkterna och ha en god fortsättning!

  SvaraRadera
 14. Hei, og godt nyttår!
  Ja, er det ikke spennende med manuell fotografering? Jeg kastet meg ut i det for noen år siden, og da ble fotograferingen enda mere moro. Og det fine med digitale bilder, er jo at en kan slette de som ikke blir bra.
  Du har tatt mange flotte bilder her, syns jeg:) Veldig bra!
  Ha en fin ny uke:-)

  SvaraRadera
 15. Visst är det väl en härlig värld som öppnar sig när man börjar ta sig an kamerans alla inställningar. Jag tycker du tar fina bilder och det känns verkligen när jag tittar på bilderna att du njuter av din nya hobby. Dom utstrålar glädje och entusiasm. Dina mossbilder är jag extra förtjust i. Mossa kan vara en hel värld och du fångar den. Att använda t.ex. blad som ett mjukt filter i förgrunden är något jag tycker om att leka med när jag tar macrobilder. Om jag t.ex. ska fotografera en blomma så kan jag ta bilden genom bladverket på en annan växt. Då agerar den "nära" växten som ett mjukt filter och genom det mjuka framträder huvudmotivet. Svårt att förklara men testa gärna. Det kan bli riktigt häftigt. Något annat som kan vara roligt att leka med är vitbalansen. Jag har ofta min står på moln (även om det är soligt) då jag tycker om ett lite varmare ljus i bilderna.

  Fortsätt att ha det kul med din nya hobby!
  /Anita

  SvaraRadera