tisdag 30 januari 2018

Massor av träd, en bäverdamm

Så blev det vinter igen, gårdagens blötsnö övergick till ren snö när temperaturen sjönk i natt. Dagen idag var strålande i ordets rätta bemärkelse, solen sken på mig och på träden - vackert!


Vi har bäver på Hagtorpet, de håller till i vattengraven som rinner nere på gärdet. I höstas fällde de några grova aspar som är deras favoritföda på vintern. Nu är barken helt bortgnagad och även stora grenar är avkapade. Släpspår i snön vittnar om att de varje natt är uppe och hämtar mat.

November
Någonstans här under vattnet har de sin vinterbostad. 
16 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  Ja, det er bare så vakkert med ny snø! Ingen tvil om det. Her kan vi få 20 mm med regn eller snø i morgen. Her er det så mye snø, at jeg håper nesten på regn. Spennende med bever i nærheten.

  Klem!

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla

  Strålande bilder ja! Vit snö mot en blå himmel - det är den vinter vi vill ha!
  Kul du har bäver - Fantastisk att se som de håller på!

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 3. Hei Gunilla!
  Vakre bilder av trær. Med snø blir de som skulpturer. Morsomt å ha bever i nærheten.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
 4. Underbara vinterbilder :) Har också haft solsken men några plusgrader och tjäle som går ur jorden där solstrålarna når ner. Bäver är häftiga djur - vi har dem här också.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla
  Dejligt at du deler din snebilleder med os, vi har ikke set sne endnu her hos os. Jeg kan især godt lide billederne med sne på træerne. Tænk at I har bævere, det ser vi ikke mange steder i DK.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Vilka otroligt vackra bilder du har tagit. Jag såg att solen lös utanför kontorsfönstret i dag och ville bara UT!
  Får hoppas på att helgen blir vacker :)

  Vad trevligt att kunna följa spåren av vad bävrarna gör!

  Ha det gött!

  //Veronica

  SvaraRadera
 7. Smukke snebilleder! Det er dejligt du deler dem, for her har vi endnu ikke haft sne, og hvor jeg dog savner at se min have dækket af sne. Det er da spændende, at I har bævere. Det er imponerende at se, hvor gode de er til at fælde træer og bygge dæmninger. Det er jo natdyr, så I ser dem vel ikke? Der er bævere ikke så langt fra, hvor jeg bor, men de er sat ud.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 8. Tänk att de kan fälla stora träd! Spännande!
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Visst blev gårdagen härlig. Jag var ute på en skön vinterpromenad och njöt av det vackra vädret. Tyvärr så kom ju plusgraderna krypande och nu är det mest regn som kommer från himlen. Men du hann verkligen fånga det vackra i flykten. Underbara vinterbilder. Bävern har alltid fascinerat mig. Kul att kunna studera den på nära håll.

  Kram Anita

  SvaraRadera
 10. Bæverne er virkelig imponerende dyr. Forhåbentlig kan I godt undvære aspetræerne. Også imponerende vinterbilleder.

  SvaraRadera
 11. Jag kan bara instämma med de andra, det var fantastiskt fina vinterbilder! Ett tips kan vara att skicka någon sådan bild till SVT:s "Väderbilden" nästa gång, för där har de säkert goda chanser att komma med. Om jag har förstått rätt ska de helst vara inskickade samma dag som de är tagna. Själv fick jag med en bild (gissa på vad) i förra veckan, som du kan se om du går in på https://www.svt.se/vader/fragor_och_svar/tittarbilder-vecka-3-1 och klickar på "visa alla (41)" under bilden på timmerhästen, och sedan scrollar ner ungefär halvvägs. Bävrar är fascinerande djur som jag lyckades få bilder på för några år sedan. Den senaste tiden har jag inte sett några spår vid sjön här, men inte heller letat överallt. Det skulle vara roligt om de fanns kvar. Ingången till deras hydda är alltid under vattenytan, men själva bokammaren är förstås uppe på land. Är det is har de alltid en öppen vak utanför ingången, som du visar så fint på en av dina bilder.

  Olle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Olle och tack för länken! Dina rådjursbilder är som alltid, helt underbara. Förstår att SVT publicerade bilden.
   Jag brukar titta på "Väderbilden" men aldrig varit inne på länken. Bilderna är en bra inspiration om man själv vill utveckla sitt fotograferande. Det finns så många duktiga amatörfotografer, känner väl att jag inte tillhör den skaran ännu men jag har utan tvekan fått en ny och spännande hobby, jag gillar utmaningar.

   /Gunilla

   Radera
 12. Du bor i et nydelig landskap, fint om vinteren også. Blå himmel og kaldt (glatt ute) her også, men ikke snø. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 13. Bävern är ett fascinerande djur. Mästare i trädfällning. I mina ungdomsår i Norrland hade jag bäver i min närhet. En bäck intill vårt hem var bebodd av bäver. Dom fällde träden snyggt över bäcken så att de blev som en bro över. Jag hade Lars Wilson som lärare i gymnasiet i Sollefteå. Han var en nationell auktoritet på området och en bäverns beskyddare och skrev oxå en avhandling om bäverns beteende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Jag var ju tvungen att googla på Lars Wilson och det finns mycket skrivet om honom. Han har även gett ut böcker om bäver. Han var nog en sådan person som jag hyser allra störst respekt för, de som har ägnat hela sitt liv åt en enda speciell djurart eller för den delen en växt, när de berättar då skall man lyssna.

   /Gunilla

   Radera
 14. Vackra vinterbilder men nu har jag fått nog av snöfall, vill aldrig sluta.
  Allt gott!

  SvaraRadera