onsdag 10 januari 2018

En dag i januari månad

I går kväll sänkte sig en tjock dimma över nejden, det var värmegrader som någon gång under natten övergick till kyla.

På morgonen visade termometern - 6,5 grader, himlen var blå och solen steg upp bortom skogen, det blev en strålande dag, som gjord för en promenad i den vackra naturen.

Dimman åstadkommer små underverk när kylan får göra arbetet efteråt, hela naturen blir inbäddad i små iskristaller. På altanen hittade jag en frusen spindelväv, en optimistisk spindel som lagt sitt nät men det är dåligt med myggor och flugor vid denna tid på året så vad kan ha inspirerat detta bygge ? Eller är det en sista rest från sommaren som inte synts förrän nu?

Överallt hade den fuktiga dimman frusit till is, på marken, på trädens grenar och på fjolårsgräset.Nere på gärdet gnistrade iskristallerna i solen så även hundlokan visade sig från sin bästa sida.


Ännu inget skyddande snötäcke i naturen men än finns massor av tid för snön, vi behöver den för den vattnar marken och tillför den nödvändiga påfyllnaden av grundvattennivåerna.
Härom dagen såg jag ormvråken här nere på gärdet, den har uppenbarligen bestämt sig för att inte flytta söderut i år. Den brukar anlända i mars, först av alla flyttfåglar.

Sparsamt med färger i naturen men ett fruset nypon lyste rött i solskenet


Bäcken som rinner ner från berget brukar alltid vara frusen på vintern. Det är på våren vid snösmältningen som vi hör porlandet från bäcken och vattnet som rinner ut i ett stort dike på sin färd mot Mälaren. Men nu porlar bäcken högljutt och djuren i naturen hittar vatten.Inte så ofta vi ser vackra solnedgångar här men igår eftermiddag strax innan mörkret föll färgades himlen av solens sista strålar innan den försvann bakom skogen.

19 kommentarer:

 1. Hej Gunilla
  Så smukke rimbilleder du viser, når det sidder i træerne også, bliver det ekstra smukt. Tak for at dele.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla!
  Rimfrost är så vackert att man inte kan annat än förundras. Och som vackrast är det nog när också träden klätts in med iskristaller. Spindelnätet var härligt men vi får hoppas att det är ett gammalt kvarblivet som syns först nu, och att inte spindeln lurats ut av värmen.
  Till vår dotters skräckblandade förtjusning har vi många riktigt stora spindlar som bor och övervintrar i vår källare. Blir alltid glad när jag ser dem men dottern är kanske inte riktigt lika förtjust i de stora lunsarna.

  Tack för fin tur och fina foton. På de med vattnet syns det verkligen hur kallt det är, trots att det inte är fruset.

  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 3. Hei Gunilla!
  Du tar vakre og spennende bilder. Spindelvev er kunstverk. Det er fascinerende å se når lyset faller sånn at du ser detaljer.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla

  Super bilder!
  Kul att ormvråken stannar - vad lever den på? Där är inte många ormar i farten där i frosten...
  Ja, det vore bra med ett rejält snötacke, också för växterna!

  Härnere har allt frost regnat bort, den gröna vintern är tilbaka...

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karsten!

   När jag såg den försökte den ta en liten fågel men misslyckades. Jag tror nog att småfåglar är undantag som föda, nu på vintern lever den mestadels på sorkar och möss.

   Radera
 5. Der er en del ord, som jeg ikke umiddelbart kender, men billederne taler jo for sig selv. Rimfrosten skaber smukke motiver..

  SvaraRadera
 6. Jag noterade ett lika vackert rimfrosttäcke i vår omgivning igår. Däremot har jag inte sett till vår ormvråk.

  SvaraRadera
 7. For et flott landskap du bor i, og flotte mosebilder under også. Rundt foreldrene mine sin hytte er det mye forskjellig mose, må ta meg en tur inn dit neste gang det er vær til det. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla!
  Härliga bilder, det såg precis sådär fint ut hos oss också, men tog inte med kameran på promenaden. Det var en optimist till spindel, och ett fint motiv.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 9. Härliga bilder av vacker rimfrost :)

  Det där att solnedgångar inte var var mans egendom lärde jag mig i bloggvärlden. Här på västkusten tar jag de inte för givna men det är vanligt. Gjorde en härlig rimfrostrunda i söndags. Det var skönt att komma ut i naturen och såklart... vackert. Men när jag kom tillbaka ur skogen märktes det att temperaturen stigit flera grader och på kvällen var det plusgrader igen.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 10. Fantastiske billeder af fantastisk rimfrost. Især er jeg vild med billedet af det store træ fyldt med rimfrost. Det er meget smukt.

  SvaraRadera
 11. Fantastiskt vackert! En sån gnistrande och glimmande dag kan man leva länge på, känns som en vitamininjektion bland alla grådassiga dagar.
  Kram
  /Anette

  SvaraRadera
 12. Vilka fina frostbilder! Det är verkligen vackert med frost, särskilt när solen ligger på. Här är det faktiskt lite snöflingor i luften idag, och även om det kanske inte blir så långvarigt har även lite vitt puder lagt sig på marken. På min fågelmatplats är det full fart med bland annat stjärtmesar. Ormvråkarna övervintrar här också och syns lite här och var i landskapet. När de sitter på stolparna vid trafikerade vägar tror många att de väntar på att något djur ska bli överkört, men ormvråkarna är inte asätare. Däremot är det lätt för ett skarpt rovfågelöga att se när en mus eller sork springer över vägen, vilket händer titt som tätt. I Amerika är det så kallt att delar av Niagarafallen har frusit till is, och även i Sahara har det kommit snö. Då tycker jag att vi kan få lite riktig vinter här också.

  Olle

  SvaraRadera
 13. Mmmm ... jag njuter av dina härliga bilder. Själv är jag förkyld så jag såg bara rimfrosten inifrån. Vilken tur jag hade då, att jag fick följa med på din promenad i en rimfrostklädd natur. Så fint du fångat rimfrosten och bäcken med sina isformationer. Jag riktigt hör ljudet av hur den forsar fram.

  Vi får väl se om det kommer någon snö. Jag vill helst inte vara med om bevattningsförbud i sommar igen. Även om det är blött i markerna så behövs snön för att fylla upp grundvattnet. Vi håller tummarna! Och snö, det inspirerar verkligen till härliga fotopromenader!

  Tack för en härlig promenad i rimfrostens land!

  Kram Anita

  SvaraRadera
 14. Wow, vilken himmel och andra fina bilder.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 15. SÅ vackra bilder du bjuder på, och solnedgången är fantastisk.
  Ha en fin helg!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 16. Så fina bilder du fick tagna den dagen! Frost är så vackert.Att ha möjlighet att gå ut en sån dag är guld värt!
  Vi hade liknande fenomen här denhär veckan med varmare fuktig luft som frös och bildade så fina kristaller i buskar och träd. Tyvärr jobbade jag och hann inte ut med kameran innan det var mörkt, och till helgen var de
  borta. Ha det fint!

  SvaraRadera
 17. Det är väldigt vackert med frost och med dimma som fryser. Du fångade det mycket fint. Vi har väldigt sällan det här.
  //Helene

  SvaraRadera
 18. Nydelege vinterbilder.
  I naturen finst mange kunstverk !

  Takk for besøk hos meg.
  Eg håpe du får ta ein tur med Hurtigruten ein dag, det er ei
  fantastisk reise.
  God helg.
  Helsing Anne-Mari

  SvaraRadera