lördag 27 januari 2018

Vädret är växlande, mina bilder likaså

Förra helgen såg det ut så här, vackert vinterväder och grannen har nyss plogat upp vår väg.


Men i mitten av veckan steg temperaturen plötsligt upp till + 7,4 grader och snön försvann nästan över en natt. Växterna i trädgården blev plötsligt synliga igen, höstljungen Calluna vulgaris är en så tacksam växt, den bara reser sig upp igen när snötäcket försvinner.Ännu sitter de dekorativa fröställningarna kvar på Clematis alpina 


Rhododendron `Wombat´ en krypande liten buske som blommar med röda klockor tidig vår


I det härliga vädret vi hade idag kunde jag inte låta bli att fotografera mossan också.Den lilla bäcken som rinner ner från berget fick en ordentlig fart och ljudnivån ökade rejält när smältvattnet från snön fyllde på vattenmängden.

 Bäcken har blivit mitt lilla övningsobjekt för jag vill lära mig fotografera rörliga motiv som t.ex. rinnande vatten. Det är svårt och jag har tagit många bilder av vattnet, de flesta ganska misslyckade. Ett bekymmer är att det är väldigt mörkt här, bäcken är omgiven av tät skog och solljuset når inte in hit. Ökar jag ljuset i kameran så blir vattnet smutsbrunt istället. Men det är nog inte bara ljuset som brister, fotografen får nog fortsätta att träna på rinnande vatten tills det blir så där mjölkigt vackert.

18 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  Vakre bilder alle sammen! Det øverste bildet ligner på sånn det fortsatt ser ut her (dessverre).
  Rennende vann er vanskelig å fotografere, og du har klart det veldig bra.
  Klem!

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla
  Ja det er vakre billeder, jeg kan godt lide dine mosbilleder, måske skal jeg prøve, om jeg kan finde ud af at tage billeder af most.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla

  Ja, verkligen bra bilder på mossan, alla bilder är super, nr 3 med sol på bakgrunnen har dessa fina runda highlights.
  Om du vil ha denna mjölkiga effekten på det rinnande vatten, skal bilden ha längre tid, du kanske ska ha ett stativ?

  Kul som du experimenterar, resultaten är fantastiska!

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Karsten!

   Ja, det är lång slutartid som ger den spännande effekten och skall kombineras med liten bländare och lågt ISO om jag förstått rätt.
   Ett stativ skulle nog underlätta för det är näst intill omöjligt att inte få darr i kameran. Jag försöker sätt mig på en stubbe eller luta mot en trädstam men det räcker nog inte. Men jag ger inte upp men jag borde hitta ett bättre motiv med mera ljus.

   Radera
 4. Også jeg kan godt lide dine mosbilleder. Det er et helt lille miniaturelandskab, der åbner sig i disse billeder.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 5. Temperaturen har verkligen växlat senaste veckan, sämst är ishalkan. Så fint huset ligger. Kul att fota eller hur.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 6. Vinterbilder i all ära, men när växterna tittar fram så finns det inget som slår de motiven. Mossbilderna är superfina macro!
  Ha en fin söndag!
  Karin

  SvaraRadera
 7. Hej Gunilla!
  Snön försvann här också, men nu är den tillbaka. Dina bilder är fina, ljungen och vattendropparna på mossan. Kan inte bli mycket bättre.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvaraRadera
 8. Som ett julkort - det är den första bilden :) Och visst är det en fascinerande värld därnere bland mossorna. Fina bilder! Vattnet behöver du ett stativ för att få riktigt lång slutartid på lite beroende på hur snabbt vattnet rinner. Sen kan du behöva ett filter för att få dämpa ljusmängden i resten av bilden. Egentligen är det rätt bra att fota vatten i en mörk miljö. När du förlänger slutartiden blir lätt hela bilden överexponerad annars.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 9. Tycker att du redan lyckas bra med vattenbilderna. Ska bli intressant att se hur det blir om du kan följa Carinas råd!
  Mossan - bedårande!
  Även här försvann det mesta av snön i ett nafs! Lite vårkänsla i ljuset igår faktiskt.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Ljuvliga bilder! Ja här är mer vår än vinter...knopp på syrenen och en pytteliten snödroppe stack upp igår! Märkligt!
  Ha en skön söndag nu...
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 11. Dine billeder i dag er meget forskelligartede og alligevel allesammen fra din have og taget med kort mellemrum - det er da fascinerende.

  SvaraRadera
 12. Jättefina bilder av mossan och vattenbilderna duger väl dom också. Vädret är ju så ombytligt så man vet inte riktigt hur man ska göra, det blir lite förvirrande. En del lökar börjar ju visa sin grönska men lite för tidigt tycker jag. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 13. Hei Gunilla!
  Vakre bilder. Det er nesten som å se landskapsbilder. I går kveld kom en ny dose med snø som la se på holka.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
 14. Hej Gunilla!
  Att fotografera vatten i rörelse har jag aldrig vågat mig på att prova. Det finns ett foto i en av korridorerna på sjukhuset här i Karlstad där fotografen fångat vattnets vågrörelser upp över klipporna. Vattnet rör sig men allt annat runt omkring är stilla och knivskarpt. Det fotot är extraordinärt. Jag tycker dina foton är fina med det porlande rörliga vattnet och med gräset intill, med fin skärpa i. Gissar att du använder stativ för att få rörligheten och skärpan i samma bild.

  Mossan också otroligt fin liksom ljungen.

  Vi har haft samma omslag i vädret här i Södra Värmland också, och nästan all snön är nu borta. Jag hoppas det kommer mer. Tycker om när allt kläs i vitt.

  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 15. Man forstår jo godt du er særligt fascineret af vand - i alle former. Jeg holder meget af dine billeder, og fortaber mig i detaljer som dråber på mos og lav på grene. Bare dejligt!

  Vand i bevægelse er da også et rigtig svært motiv at fange, og navnlig når lyset er svagt. Lysreflekser i vand er jo evigt skiftende og lige så fantastisk at kigge på som flammer. Et par motiver vi mennesker vist aldrig bliver færdige med.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 16. Det er noe helt spesielt når snøen forsvinner og plantene kikker fram. Syns forresten du fikk til de bildene av rennende vann helt fint. Ha en flott kveld, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 17. Vilken ljuvlig bildkavalkad du bjuder på! Ja det var verkligen omväxlande väder. Från riktig vinter till rena vårtemperaturerna. Och dina mossbilder, jag bara älskar dom. Tycker alltid att det är en egen värld i miniatyr när man tittar in i mossamhället. Att fota vatten och få det mjukt är inte lätt. Det behövs ju långa slutartider och helst stativ. Eller att man kan placera kameran på någon sten eller så. Men jag tycker du lyckats bra.

  Kram Anita

  SvaraRadera