onsdag 24 januari 2018

Grundvattennivåer januari 2018

Efter att ha genomlidit den värsta torkan någonsin under sommaren 2017 har jag gjort det till en vana att varje månad ta en titt på hur det står till med grundvattnet i landet.

Statens Geologiska Undersökning SGU  tillhandahåller en mycket god service genom en uppdatering varje månad över grundvattennivåerna i hela landet. Idag publicerades kartan över januari månad.

Små magasin är i huvudsak brunnar medan stora magasin främst avser sand- och grusåsar där många av landets kommuner hämtar sitt vatten ifrån.

Vi har haft en blöt höst och vinter, mycket regn har fallit men ändå har Östra Svealand fortfarande ett stort underskott på grundvatten, vi bor i det röda området. Det tar tid innan de stora magasinen fylls på trots den rikliga nederbörden. Jag hoppas att vi inte går in i våren 2018 med stora underskott för då är risken stor att vi åter igen tvingas uppleva extrem torka under sommaren.Som jämförelse såg det ut så här i landet januari 2017, det ser onekligen bättre ut nu.


11 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  Så godt at det går den rette veien angående grunnvannet. Jeg husker hvor bekymret du var angående hvor lave nivåer det var i sommer. Med mye nedbør nå i vinter så retter det seg opp her også. Det er godt å slippe å bekymre seg for det.

  Klem!

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla
  Ja det tager tid, at få grundvandet fyldt op igen, det er meget bekymrende med tørke.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla

  Det går åt rätta hållet! Och allt tyder på att vädret håller på med vestenvinden ett bra tag till. '
  Här har vi fått vatten så det räcker;)

  Hoppas det bästa för dig!

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 4. Her er vandet ikke en mangelvare og ser står blankt vand på markerne. Jeg håber situationen bedres hos dig og krydser fingre for en langt vådere sommer i år (hos dig!) Det må være nervepirrende at følge månedsrapporterne for grundvandets tilstand, men det er vist blevet lidt bedre, ikke?

  Mange hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 5. Hei Gunilla!
  Håper virkelig at du slipper den utmattende tørka til sommeren.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla!
  Intressant att studera kartorna, ser mycket bättre ut i år.
  Hoppas vi slipper torkan från i fjol. Nu har snön regnat bort hos oss, så det är grönt igen.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 7. Det ser mycket bättre ut nu, även om det fortfarande ligger under det normala hela vägen från Östergötland och upp till Jämtland. Tråkigt att den röda fläcken som är kvar finns just hos dig. Vi får hoppas att vädergudarna snart kan måla över den med grönt eller blått. Här på Västkusten är jag inte så orolig, för igår och i natt öste regnet ner igen. Säkert inte fel om det blir nya torrperioder, men kunde vi inte fått ha det vackra vintervädret kvar i bara några dagar till?

  Olle

  SvaraRadera
 8. Hurra för hösten och vinterns nederbörd. Jag hoppas bara att vi får med oss en jämnare fördelning även under växtsäsongen. Tack för bra information.

  SvaraRadera
 9. Jag såg på vädret igår på tv och då pratade dom om att grundvattennivåerna nu hade stabiliserats igen. Jag blev glad ända tills jag insåg att det inte var riktigt sant. Vi bor i det gula området men farligt nära det röda. Regnet som kom var bra men vi skulle behöva mer regn eller snö. De ynka 7 cm vi fått gör inte mycket nytta. Förra sommaren var eländig med bevattningsförbud och torka. Jag vill inte heller uppleva det igen men oron finns där. Tack för bra information och tack för länken.

  Kram Anita

  SvaraRadera
 10. Man kan ju uppleva att det kommer mycket väta, antagligen mycker mer hos mig, men det är ändå inte samma sak som att det är ett överskott i förråden. Hoppas ni får mer påfyllning inför sommaren och att det sen fylls på kontinuerligt.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 11. Hej Gunilla!
  Mycket intressant att studera kartorna över grundvattennivåerna i landet. Turligt nog ser de nya betydligt bättre ut än de från i fjol, men att det fortfarande är rött där du bor känns inte bra. Hoppas det fylls på mer i de stora magasinen där nu under vårvintern och våren. Också hos oss behöver det fyllas på. Vi bor på gränsen mot det gula. Vattennivån i Vänern är fortfarande en bra bit under det normala.

  Hoppas vi får en sommar med normala nederbördsmängder i år, för de båda föregående årens torka var förskräcklig, och alarmerande.

  Önskar dig fin ny vecka!
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera