söndag 4 februari 2018

Snö, is och vatten

Kallt med minusgrader i hela landet säger väderleksrapporten och det är ju ungefär vad vi kan vänta oss i februari månad. När allt i naturen följer det normala för årstiden är jag nöjd, när avvikelserna blir synliga för ögat är det dags att oroa sig.
Jag har inga små spirande gröna växter i trädgården att avbilda men det finns ju hela naturen som, även om den är stel och frusen, äger en viss ödslig charm.Den här bilden tog jag häromdagen innan det hade frusit till ordentligt. Det är räven som traskar över isen på vattengraven, ser ut som den fick sig ett dopp men det hela slutade lyckligt. Spåren på andra sidan visar att den tog sig över, kanske våt men välbehållen.


Jag har spenderat många timmar vid bäverdammen och tagit massor av bilder. Det är fascinerande med det högljutt brusande vattnet som åstadkommits av bäver. Ännu blir inte bilderna som jag hoppas att de skall bli så småningom men jag lär mig hela tiden av mina misstag.
Det strömmande vattnet bildar spännande konstellationer när det fryser till is mitt i en rörelse och numera släpar jag med mig stativet, utan tvekan ett gott hjälpmedel.

12 kommentarer:

 1. Hej Gunilla
  Flotte lækre billeder af en helt anderledes natur end den danske. Jeg ville også gerne have noget sne, men helst nu i februar ellers kan det være lige meget.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Smukke og meget spændende billeder fra Vintersverige.
  Hav en god ny uge!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla

  Jag tror där är mera lödder eller rörelser i det vatten som ser mera vit ut?
  När man tänker på motiven så får du nog mycket nära det optimala ut av dem:)

  Räven vet nog vad den gör:)

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla!
  Flotte bilder av rennende vann. Du har lykkes godt med de.
  Klem!

  SvaraRadera
 5. Rogivande med vatten även på bild! Du är duktig med kameran och hur du tänkte dig vet ju inte vi, bara att bilderna är fina.
  Låter spännande med bäverdamm. Bäver är ett av de djur jag bara sett spåren av och verkligen skulle vilja se irl.
  Idag tittar solen fram här. Kan inte komma ihåg när jag såg den senast så jag måste absolut ut och fota lite också även om det är kallt.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Tack för alla vackra bilder du delar med dig! Vi har en bäverhydda ner vid sjön, man kan se dom iblad.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Hej Gunilla!
  Härliga naturbilder , jag tycker du lyckats bra.
  Nu har vintern kommit på riktigt -15 grader idag.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 8. Så nydelige vinterbilder du har tatt av naturens kunstverk.
  Det er kaldt på sørøstlandet i Norge også.
  ha en fin vinterdag Gunilla!
  Hilsen fra Turid

  SvaraRadera
 9. Härligt vinterlandskap! Det är det som gör våren så uppskattad.

  SvaraRadera
 10. Gunilla, du säger att ännu blir inte bilderna vad du hoppas på men i mina ögon är dina bilder verkligen jättebra. I en av bilderna upptäckte jag ett okänt väsen. Undrar om du ser samma som jag. Det är tredje bilden från slutet. I nedre vänstra hörnet ser jag en varelse som sitter. Den håller fram en tass med snö på. Och fortsätter jag sedan med blicken diagonalt uppåt så ser jag tydligt varelsens haka, mun, näsa, ögon och öron. Det är det som är så roligt med att fotografera, i synnerhet vatten. Man hittar motiv i motivet när man sedan tittar på bilderna. Och vilken tur att rävens plurr i vattnet slutade lyckligt.

  Ha en fin dag!
  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Anita!

   Nu blir jag glad, jag är en stor beundrare av dina bilder och du är verkligen en inspirationskälla för mig när det gäller fotografering. Ofta är det väl så att man själv är sin största kritiker i alla fall när det gäller mig, men det är också en trevlig utmaning att försöka förbättra fotograferandet och att ge sig i kast med den besvärliga tekniken. Allra helst förstås att övervinna den och göra den till en tjänare i stället för ett hinder.

   Kram!

   Radera
 11. Ständig utveckling är det som är moroten :) Och jag håller med den som skrev att vi vet ju inte vad du tänkte... Men vi vet vad vi ser och det är vackert. Om du vill 'frysa' vattnet helt behöver du fota i manuellt läge tänker jag. Kanske en tid på minst 20-dels sekund eller därunder och en bländare som ger lagom mycket ljus till det. Kikade på inställningarna för en bild jag tog i januari - dåligt ljus - de var 0,3 sec, f8,0, iso 100. Då var vattnet inte 'fruset' men började bli suddigt och vitna.

  Kram, Carina

  SvaraRadera