torsdag 15 februari 2018

Vatten i rörelse

Dåligt väder igår med inställt skidskytte i Pyeongchang och vi åkte iväg för att fotografera vatten. I Skogstorp ligger dammarna som reglerar vattennivån mellan de stora sjöarna Hjälmaren och Mälaren. En häftig upplevelse för kraften i vattnet är enorm, det dånar och det skummar och det virvlar. Men kanske inte det optimala motivet för fotografering, omgivningen är tråkig men några bilder blev det ändå.


ISO 100 1/15 sek. f 6,3
Vackrare omgivning är Skjulsta med en mera naturlig fors, gjord av stenar där vattnet forsar fram  mot Eskilstuna. Här brukar strömstaren Cinclus cinclus  hålla till och dyka i det skummande vattnet för att hitta föda. Jag såg den oförskräckta fågeln dyka men hann inte med, det får bli en målsättning till nästa gång. Men äntligen tror jag mig ha hittat nyckeln för att avbilda strömmande vatten. Att ha en stillastående referenspunkt stärker effekten av vattnets rörelser ser jag från mina bilder, något att ta i beaktande i fortsättningen. Ännu bättre blir det om det finns en avvikande färg i ytterkanterna som t.ex. grön mossa men sådant finns inte här.

ISO 80 1/15 sek. f 6.3
De sista bilderna är tagna med vanlig manuell inställningISO 160 1/160 sek. f 5,6

22 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  Så flotte bilder! Dette har du virkelig fått til veldig bra. Helt supert :)
  Klem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. Det är verkligen skillnad nu :) Kul att du upplever att det går framåt sjäv också :) Dina reflektioner kring färg och referenspunkter låter helt rätt. Bilderna är jättefina men jag funderar över en sak - de vita partierna i de strömmande bilderna finns det några detaljer eller är de sk utfrätta pga överexponering? På bloggen känns de tomma men kanske att bilden förvanskas där? Om du tittar på bilden i 100% är det bara plattvitt eller olika vita nyanser, detaljer i de vita områdena.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!

   De vita partierna är antingen snö eller vitt skum från vattnet och de är nog korrekt återgivna på bloggen. Det är svårt att fota helvitt och med lågt ISO och lång slutartid blir bilderna lätt överexponerade. Jag vet dessvärre inte hur jag kommer till rätta med det, har du några goda råd kanske? Jag är ju fortfarande bara en amatör när det gäller fotografering så jag blir glad om jag får tips att lösa detta. Du skrev att du fotat rinnande vatten, vore kul att få se dina bilder på din blogg.

   Kram!

   Radera
 3. Hej Gunilla
  Tak fordi du deler de flotte vandbilleder, de er fantastiske.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Oj, så läckert du fångat vattnets rörelse och kraft.

  SvaraRadera
 5. Härliga vattenbilder, Gunilla! Men bild 3 uppifrån - hade den inte blivit ännu bättre om du hade kunnat locka fram en utter eller bäver att ställa sig fint på gruset framför stenen? Skämt åsido, det är inte mycket som känns så levande som rinnande, forsande vatten. Bilden med smalkaveldunet i förgrunden är riktigt fin, men allra bäst är nog de "rena" vattenbilderna där man verkligen ser vattnets rörelser och speglingar. Jag kan hålla med om att flera av bilderna är lite överexponerade, men det är en träningssak som inte alltid är så lätt att få till. Att det dessutom kan se olika ut på olika dataskärmar vet jag alltför väl. Att fotografera strömstaren kan bli ett spännande projekt, men glöm bara inte dess miljö - det hade jag själv alltför lätt gjort, som alltför ofta bara tänker på att ta en bild av djuret/fågeln jag har framför mig.

  Olle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Olle! Och det var ett bra tips om strömstaren, miljön den lever i är ju väldigt speciell så det skall jag tänka på om jag nu lyckas att få den på bild.

   Radera
 6. Vatten är svårt att fota, men du har lyckats jättebra.
  Sjätte bilden med kaveldunen kunde jag ha som en stor canvastavla!
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att du lyckats väldigt bra med vattnet, väldigt mjuka fina rörelser. Jag har aldrig hållit på med att fotografera vatten så jag har inga tips om överexponeringen men kanske du kan få svar från Carina. Jag måste nog leta reda på strömmande vatten någonstans. Du har gjort mig sugen. Får lura med mig maken och hunden och så ta med mig stativet som just nu mest står och samlar damm. Dom kan gå på promenad så fotograferar jag vatten :)

  Kram Anita

  PS! Det gick ju desto bättre med skidskyttet idag. Tyvärr missade jag det då jag varit på antikmässa hela dagen.

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla

  Detta är riktig bra bilder!
  De första är tagen med stativ och lång tid förstår jeg 1/15.
  Jag skulle nog prova med 1 sekund och se vad som händer:)

  Snö och svart vatten, det är svårt! Det är inte många bildsensorer, om någon, som klarar såna kontraster optimalt. Och vi har inte alle råd med en Hasselblad X1D...:)

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Karsten för din support! Jo, jag förstår att kameran försöker kompensera det mörka kontra det ljusa och då blir resultatet en överexponering. Jag tar nya tag!

   Radera
 9. Hei Gunilla!
  Det er veldig fascinerende å se dine bilder av vann i bevegelse. Det er å se en annen verden.
  Ha det godt! Klem Anne
  P.S På det siste bildet på bloggen min er det flere Cosmos. De er røde. Jeg visste ikke at de også finnes som stauder.

  SvaraRadera
 10. Jättefina bilder! Vatten är inte lätt att fota!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 11. Tjusiga bilder! Du lär dig snabbt!
  Kram
  Anette

  SvaraRadera
 12. Der har du virkelig fanget vannet. Knall bra. !

  SvaraRadera
 13. Jeg har set dine "vandbilleder" flere gange. Hvor er de flotte! Jeg kan især godt lide de 3 nederste billeder, hvor den lyseblå farve er med.
  Hav en god weekend!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 14. Mit favoritbillede er det næstsidste, nok især fordi du har fået mange detaljer med også i de lyse dele af billedet.

  SvaraRadera
 15. Fine bilder, gøy å prøve seg på litt forskjellig. Ha en fin helg, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 16. Hej Gunilla!
  Dina bilder är jättefina. Du skall vara riktigt nöjd.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 17. Wonderful series of images, Gunilla, showing the power and beauty of water, and the interplay between light and shade. Well done!

  SvaraRadera