måndag 26 februari 2018

Och än så är det vinter..

Sibirisk kyla har dragit ner över Sverige och vi har haft några isdygn, dvs när temperaturen inte överskrider 0 grader under hela dygnet. Så skall det vara vid denna tid på året men ändå har vi haft en ovanligt varm vinter, termometern brukar nog sjunka under - 20 graders sträcket några gånger varje vinter men ännu har det inte hänt.

Trädgården sover under det minimala snötäcket, vi skulle nog behöva lite mera snö. Stubberiet behöver sin vintersömn och om jag får önska så bör det fortsätta att sova ett tag till. Alla väntar på våren men den behöver inte komma ännu för då kan det gå illa, för tidig värme gör att växterna börjar vegetera och kommer kylan tillbaka blir det skador som inte går att reparera. Det var det som hände våren 2017 när massor av städsegröna växter dog.


I fjol frös de flesta blomknopparna på mina Rhododendron som nu är fulla med nya knoppar.


Kalmia polifolia `Newfoundland´ tittar upp ur snön


De som bara genomlider vintern, en dag i taget, har det inte så lätt, något svårare än alla trädgårdsälskare som väntar på våren. Vi har värme och vi har mat så det går ingen större nöd på oss och vi vet att våren kommer och med den kommer värmen. Vad denna and vet om årstider har jag ingen aning om men nog är det tufft för en liten and att hitta den mat som krävs för att överleva nästa natt.Isen växer till i kylan och bildar vackra mönster men snart får den ge sig för om det är något som är säkert och som går att lita på, i tider av falska nyheter, så är det att våren alltid kommer.

14 kommentarer:

 1. Hej Gunilla
  Smukke billeder af sne og is, I har ikke fået meget, men det kan vel dække væksterne lidt. Vi har slet ikke noget her, og det blæser en meget kold vind fra nordøst.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Ja, før eller siden kommer foråret, det ved vi; men lige nu er der ubehageligt koldt derude.

  SvaraRadera
 3. Hei Gunilla.
  Et tynt lag snø hjelper nok litt mot kulden får vi håpe. Hos oss er det også et tynt lag snø. Må bare håpe at ikke plantene får frost-skader.
  Fantastiske bilder du har tatt av vann og is! Ser ut som flotte kunstverk!
  Ønsker deg en fin uke uten for mye kulde.
  Hilsen fra Turid

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla!

  Ja, nå har sibirkulden kommet hit også. Får håpe at du ikke får skader på rhododendron og andre planter. Flotte bilder!
  Klem!

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla

  Det går bra med dina vatten och is bilder - rörelser är tydliga när bilden har fått tillräckligt med tid. När din hungriga anka ska med är det andra prioriteringar;)

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 6. Ja, det er godt vi ved, at foråret er på vej. Og jo koldere det er, des mere glæder vi os. Vi må håbe, anden kommer godt igennem vinteren.
  Du må også have en god uge.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 7. I hope that all,your plants survive, Gunilla. I suspect that as the effects of climate change become more common many plants, and other organisms for that matter, will begin to adjust their reproductive cycle.

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla!
  Ja, det är kallare nu, och lite mer snö fick vi i natt. Inga stora mängder men den är vit och vacker. Det blåser kalla vindar där ute. Småfåglarna tar skydd i min rosenbuske. Dina bilder är fina, hoppas den ensamma anden hittade några vänner.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 9. Hej Gunilla! Ja isdygn har vi fått och isande kyla. Minus 13 var det när jag steg upp imorse och nu har det börjat blåsa rejält och det far lite snö i luften. Och mer ska det bli. Jag får en klump i magen när jag tänker på de stackars sjöfåglarna. Vi var i Taxinge i lördags och där brukar det vara änder. Nu var det fruset och inte en enda and. Det finns ett ställe där det är strömt, vi gick dit och tittade men ingen där heller. Hoppas anden på din bild hittade någon mat. Fina bilder förresten. "Mina" småfåglar äter enorma mängder nu. Jag fyller på två gånger om dagen. Dom blir fler och fler för varje dag som besöker mina utfodringsplatser.

  Jag har varit ute och täckt mina rhododendron. Förra året klarade alla som jag hade täckt den besvärliga våren vi hade. Endast de grenar som stack fram under säckväven hade förstörda knoppar. Det var märkligt att se skillnaden. Enda nackdelen med täckningen är att jag måste ut och skaka av snön från väven. Men är den lätt som nu är det inga problem.

  Önskar dig en fortsatt skön vecka!
  Kram Anita

  SvaraRadera
 10. Håper de vintergrønne klarer seg. Jeg har også Kalmia, den er fin. Ha en flott dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 11. Tack för ett härligt hoppingivande inlägg!

  SvaraRadera
 12. Åååh! Vilka bilder! Men många fåglar har det tufft nu. Att stödutfodra dem är det lilla man kan göra. Själv är jag glad åt alla mina barrväxter där småfåglar hittar skydd. Och visst är det bra att vädret beter sig som den "ska" - men, man är inte mer än mänska och den jäkeln längtar efter vår. Men, förra våren borde vara i färskt minne än, då allt började vegetera, precis som du påpekar, alldeles för tidigt och blommorna frös bort på tidigblommande rododendron hos mig. Det verkar som om jag skulle ha ett tjockare snötäcke än vad du har.
  Ha det gott och tack för dina fantastiska bilder som du delar med dig!
  /Anja

  SvaraRadera
 13. Vi håller tummarna för det vintergröna tycker jag :) Jag har varit ute med säckväv och sågat mängder med granris. Hann sticka ner det innan tjälkakan blev för tjock. Igår var vinden bedrövligt kall här. Men hade jag fått önska så skulle snötäcket vara tjockare här också.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 14. Jag antar att ni fått mer snö där också. Bra med mer snö med tanke på växterna och kylan men inte känns det så uppmuntrande när m,an väntar på våren. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera