måndag 18 december 2017

Osorterade tankar inför jul


Det är inte bara Bing Crosby som drömmer om en vit jul, sedan isarna smälte bort och gjorde vår Nord beboelig har det varit så, snön hör vintern och julen till. Den mörka årstiden får ljus av vit snö men det viktiga är att så har det varit i tusentals år. Det som är bekant är också tryggt för oss människor, något vi känner igen, något förutsägbart och något vi vet hur vi skall förhålla oss till.


Så är det för naturen också, för växterna som anpassat sig till vårt vinterklimat och som utvecklat sinnrika överlevnadsstrategier som evolutionen mejslat fram. Så även för djuren som lever i vår natur där förutsägbarheten är en fråga om liv eller död. Det gäller allt levande, insekter, däggdjur, fåglar och inte minst alla de djur som sover sin vintersömn just nu, en tillvaro som går på sparlåga och förbrukar ett minimum av energi. Plötslig värme gör att de riskerar vakna ur sin vinterdvala, för rörelse krävs energi men i ett vintrigt Norden finns ingen mat och en plötslig värme kan innebära en plågsam död.Den amerikanska myndigheten NOAA National Oceanic and Atmospheric Administration berättar om permafrosten som tinar snabbare än någonsin och den arktiska isen som krymper. Forskarna menar att avsmältningen av Arktis istäcke bidrar till  mer extremväder och att klimatet blir mer instabilt. Arktis kylande effekt är viktig för vår planet, värms regionen upp blir klimatet mer instabilt.


Året som gått har inte varit framgångsrikt för vår planet och för det allt varmare klimatet. Den tvittrande presidenten på andra sidan Atlanten som inte erkänner att det är människan som genom sin livsstil orsakar den globala uppvärmningen är en olycka som drabbat vår värld. Unkna, konservativa krafter som anser människan vara skapelsens mittpunkt och att naturen enbart är en resurs för mänskligheten som vi kan plundra, utnyttja och härska över. 


Pågående klimatförändringar är inte en åsikt, forskningen är enig om att vi har en pågående klimatförändring, orsakat av människans koldioxidutsläpp som gör vår planet varmare.


Angreppen på klimatvetenskapen det senaste året har varit skrämmande, man brukar säga att endast troende påstår sig ha absolut kunskap medan vetenskapen drivs framåt av allt det vi inte vet. Vetenskapen är inte fullkomlig men det är det bästa vi har om vi vill söka kunskap att förhålla oss till.


Jag antar att julhandeln även i år slår nya rekord, det brukar vara så. Alla dessa miljoner eller mera troligt miljarder som spenderas på marknadsföringen innan jul har naturligtvis effekt. Black friday har nyss passerat och även om varningar gått ut om att fynden kanske inte är något fynd utan tvärtom så påverkar det inte beteendet. Det handlas som aldrig förr och vi människor verkar aldrig få nog, det är något magiskt över just ordet fynd där förnuftet försvinner fortare än sedlarna. Vi köper oavsett om vi behöver varan eller inte för det är känslan som styr, känslan av att ständigt vara missnöjd som exploateras och omvandlas till konsumtion av skickliga marknadsförare. 

Ett julklappstips såhär i sista minuten, Yuval Noah Harari författaren till Sapiens har kommit ut med en efterföljare Homo deus - en kort historik över morgondagen.

18 kommentarer:

 1. Vilka vackra bilder, och kloka ord. Att man kan blunda för forskningsresultat är för mig en gåta.
  Boken verkar intressant, ska googla!
  HA en fin julvecka!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 2. Helt fantastiska vinterbilder. Här har det varit snö omväxlande med tö en tid nu. Årets nobelpristagare i ekonomi Richard H Thaler har bedrivit sin forskning kring hur bristande självkontroll och andra mänskliga tillkortakommanden påverkar ekonomiska beslut. Apropå Black Friday och alla reor efter jul..... Vissa 'klädjättar' sägs ha gått sämre än vanligt i år, kanske människorna äntligen har tröttnat på att konsumera? Böckerna ovan i ditt inlägg verkar intressant. Ha en fin vecka.

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla
  Så sandt som det er sagt, det er svært at ændre på.
  Snebillederne er smukke, her har vi meget sjældent hvid jul.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla

  Kloka ord!
  Jag läste att de i USA nu vill förbjuda vissa ord i deras egna officiella dokument, ett av dessa är "science-based". Men även när de försöker sig med "newspeak" som i Orwells 1984, även då är jag optimist. Reaktionen kommer att sopa bort denna stupiditet för många år framöver.

  Fantastiska vinterbilder!

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla!

  Flott innlegg som jeg er så enig i. Den twitrende presidenten er skremmende, og de konservative verdiene har dessverre et flertall i vår gale verden. Å ta vare på vår jord er ikke så populært, for det er bedre å tjene penger.

  Vakre vinterbilder!

  Klem!

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla!
  Jag kan bara skriva under ditt inlägg.
  Och, miljön borde få minst lika stor uppmärksamhet som #metoo.
  Att shoppa verkar vara en "livstil" som du kan skriva in i din cv. Ja, du kan till och med ha det som yrke: Du hjälper andra att shoppa...;-(
  Boken ska jag definitivt googla på.
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 7. Vackra bilder av vintern. En del av problemet är väl att inte alla forskare håller med. En annan att det är så stort och ogreppbart för många. Genomsnittssvensken tycker att de gör sitt genom att sopsortera och välja en mera miljövänlig bil. Vet inte hur vi kommer runt det.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!

   Att inte forskningen om klimatet är överens är ett argument som ständigt framförs av klimathotsförnekare och det är helt enkelt inte sant. Det råder konsensus om klimathotet bland 97% av världens seriösa klimatforskare vilket nog får betraktas som nästan total enighet. Vi vet också att de som har stora ekonomiska intressen i att fossilsamhället fortsätter som förut gärna anlitar köpta röster för att misskreditera IPPC och deras slutsatser. De 3% kan nog hänföras till den kategorin.

   Kram!

   Radera
 8. Hej Gunilla!
  Jag läser och begrundar och håller med. Tyvärr tror jag att vi kommer att få se en alltmer accelererande instabilitet inom en snar framtid. Det som händer i Arktis nu är nog bara början på vad som hända skall när permafrosten släpper greppet om jorden mer och mer.

  Tänkte också på det du skrev om att känslan av att ständigt vara missnöjd exploateras. Så är det förstås, för det ligger ju inte i världens finansiella strukturs intresse att vi ska vara nöjda och inte köpa något. Allt är ju uppbyggt på ökad konsumtion (som de kallar ökad tillväxt) för annars rasar det ju samman.

  Det är sorgligt, men tack för att du tar upp miljöfrågorna och för att du gör det så bra.

  Hoppas fler börjar reflektera över vad som händer med vår jord.

  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 9. Mycket tänkvärt och vackra stillsamma bilder.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 10. Bra att du tar upp klimatfrågan igen Gunilla. Du gör det bra. Instämmer i det du skriver. Oroar mig också för klimatförändringen i sig, men också för den tillhörande, och helt förändrade, diskussionen om vad som är vetenskap, och fakta och vad som inte är det. Har själv en bakgrund som forskare inom naturvetenskap och har sett den snabba vändningen. Idag kan man som du skriver välja att tro på forskningen, eller inte. Vad det än är! Så var det inte för några år sedan. Klimatforskningen har alltid varit extra utsatt men nu är det en allmän trend att man kan tro på det man vill generellt och förneka det som inte passar. // Helene

  SvaraRadera
 11. Vilket fantastiskt vinterlandskap du har. Förpackat med dina tänkvärda ord blir det en utmärkt julklapp till oss som besöker din blogg. En tankeställare så här inför jul och ett nytt år.

  SvaraRadera
 12. God jul, Gunilla. Juleræsets pengeforbrug giver også mig en dårlig smag i munden. Den bog, du nævner til sidst i dit indlæg har jeg netop købt som julegave til min søn.

  SvaraRadera
 13. Tack Gunilla för ett mycket bra inlägg. Visst känns det väl märkligt att läsa om amerikanska NOOA:s rapporter samtidigt som det finns en twittrande president over there som likt en struts gömmer huvudet i sanden och vägrar att se faran. Men mitt i allt detta måste jag ändå få prata om dina bilder. Så vackra vintermotiv. Den översta är sinnebilden av jul hos oss i höga nord. Men jag fick en riktig favorit. En bild du definitivt skulle kunna göra en tavla av och sätta på väggen. Den fjärde uppifrån. Den milda färgskalan och den fina kompositionen. Så vacker!

  Önskar dig en fortsatt skön vecka!

  Kram Anita

  SvaraRadera
 14. Skulle gjerne hatt hvit jul, men her er det bare meldt regn. Vi koser oss for det. Ha en fortsatt fin juleuke, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 15. Gunilla!

  Vilket viktigt ämne du skriver om. Tänk om alla tyckte att det vore lika viktigt!? Vilken bättre värld vi hade haft då!
  Den där avarten som twittrar är en skam. Och med tanke på att så många valde honom som ledare så kan man förstå att det är som det är. De kan ju inte ha så stor insikt överhuvud taget :( och tyvärr känns det som om det inte går åt rätt håll.
  Men kanske kan vi andra förmedla, precis som du gjort, med den äran, att värna om naturen!

  Tack för inlägget

  Ha en fin jul!

  Veronica

  SvaraRadera
 16. Å, så vakkert! Minner meg om barndommens jul. Og et viktig tema.

  Ønsker det fortsatt en fin førjulstid:-)

  SvaraRadera
 17. Hej Gunilla!
  Så vackra bilder, det är så ett vinterlandskap skall se ut. Tyvärr gör det inte det. Ett viktigt och tänkvärt inlägg.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera