tisdag 22 maj 2018

Lång het sommar...

..fanns det en film som hette för länge sedan. Ungefär så känns det att årets sommar blir, både lång och het. Jag har inte orkat vare sig blogga eller kommentera, all tid har gått åt till trädgården och akututryckningar för att vattna slokande plantor, har knappt tagit några bilder. Något uppgivet känns det onekligen. Fjolårets sommar med den förfärliga torkan som vi drabbades av är i färskt minne. Vi köpte vatten för 44.000 kr i fjol, annars hade det inte funnits mycket kvar.Det är mycket pengar och inget som man kan ta som vana. Jag intalade mig att det var en engångsföreteelse och att det blir bättre nästa år. Fast.. egentligen vet jag bättre. Jag har under många år följt vad vetenskapen säger om klimatförändringar och har man trädgård följer man vädrets makter noga, precis som bönderna gör. De senaste 10 åren har vårt lokala väder förändrats drastiskt och jag råkar nu bo i den delen av Sverige där torkan slår hårt.

Glaucidium palmatum `Album´
Det blev ingen vår i år, efter den kyliga inledningen drabbades vi av hettan och solen som bränner från en molnfri himmel, varje dag. Det snabba omslaget i vädret orsakade en snösmältning i landets norra delar som man knappt upplevt tidigare, vatten som forsade över hus och infrastruktur och resulterade i stora skador. Klimatförändringar kostar och kommer att kosta långt mer än den futtiga miljöskatten på flyget, 80 kr påslag inom Europa. Vem bryr sig?

Fothergilla major stor häxal  

För varje Thailandsresenär minskar istäcket i Arktis med 5,5 kvm har någon räknat ut men vem tänker på hur viktig isen i Arktis är för vårt klimat när man är på väg till Thailand.

Rhododendron `Cunningham´s White´
Aldrig har jag upplevt en sådan blomning i trädgården, värmen får allt att explodera och många växter som skulle blomma i juni är nästan överblommade redan, naturen blir förvirrad.

Phlox stolonifera krypflox 
Vi är ännu bara i vårmånaden maj när marken skall vara fuktig och fin efter vintern, gräset börjar redan bli brunt. Inget som jag bryr mig om, det grönskar igen när regnet kommer men det är en signal om att något är allvarligt fel, bruna gräsmattor i maj är inte vanligt i vårt land.

Gentiana acaulis alpgentiana

Rubriker i tidningarna idag, skogsbränderna tar fart i det varma och torra vädret och många djur blir lågornas offer. En del fåglar ruvar fortfarande medans andra redan fått ungar, lågorna skonar ingen.


Kommunerna börjar införa bevattningsförbud. De som inte har stora sjöar som vattentäkter har fått problem. Folk vattnar sina trädgårdar i värmen och det räcker inte dricksvattnet till. Sen är det väl en och annan som tvättar bilen på garageuppfarten också även om det inte är tillåtet.


Jag vet att jag är lyckligt lottad ändå i jämförelse med människor i mera utsatta länder där torkan förstör alla möjligheter att kunna producera sin mat och tvingar människor att bli miljöflyktingar. Men jag känner en oerhörd frustration över att klimat- och miljöfrågor inte har större utrymme i människors medvetande. Den pågående artutrotningen är skrämmande men får inga stora rubriker, ändå är det naturen som försörjer mänskligheten.

Oxalis laciniata krusoxalis
 Bevattning är en nödlösning, det går aldrig att  rädda trädgården med den begränsade mängd vatten som vi har i brunnen. Det är bara regn som gäller om trädgården skall överleva.


Jag blir säkert på bättre humör om vi bara fick 5 dagars ihållande regn, trevlig kväll!

16 kommentarer:

 1. Hej Gunilla
  Smukke billeder trods mangel på regn. Men jeg forstår udmærket din bekymring, det er trist, hvis planterne dør på grund af vandmangel. Jeg håber, at vi får en uge med regn efter al varmen.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla

  Så vakre bilder likevel! Din hvite Glaucidium ser ut som en drøm. Et par dager med regn høres også ut som en drøm det også. Det er like tørt her og det er ekstrem skogbrannfare i hele området her. Det er skremmende.
  Klem

  SvaraRadera
 3. Ja, jeg kan godt følge dig i din bekymring. Og du har jo frygtelige erfaringer der hvor du bor. Men som du selv siger, ikke mange tænker på sammenhængen i det vi foretager os, og på hvordan vi selv er ansvarlige for mange af forholdende på jorden.

  Håber du får regn snart! Du har så mange skønne planter i haven, og dine billeder er som sædvanlig helt fantastiske.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla

  5 dagars ihållande regn - låter ideelt - också härnere...
  Väderprognoserne lovar regn om en vecka, det gjorde de också för en vecka sen. Vi får se!

  Oxalis laciniata är så fin! Jag har en som har liknande blad, men färgen på blomman är åt det mera rosa hållet.

  Ha en trevlig vecka

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla!
  Den varmaste maj månad någonsin, och inget regn i sikte. Vi får dansa regndans för nu börjar det bli i varmaste laget. Otäckt med skogsbrand, som tur fick de ordning på det. Vi behöver verkligen vatten.
  Du har mycket fint som blommar.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 6. We have screwed with the environment so much and the consequences are becoming irreversible. Water is going to be the major issue of the 21st century. You have my greatest sympathy, Gunilla.

  SvaraRadera
 7. Andlöst vackra bilder och ett allvarligt budskap. Visserligen är det väl ganska många somrar som passerat förbi oss redan i maj och sen lämnat massor av regn och kyla resten av sommaren men jag undrar ändå. Jag trodde också det var förbjudet att tvätta bilen på uppfarten men som jag fick det förklarat för mig beror det på vilket material uppfarten är gjord av. En dränerande uppfart - grus eller liknande - får man tvätta på. Det skulle alltså handla om att ta upp och rena inte vattenåtgången. Men jag har inte forskat vidare.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 8. Ni lider också av torka! Det gör vi här också , och brandfara är det överallt. Väderprognoserna ja, de följer man ständigt i hopp om lite regn. Men det ser inte lovande ut de närmsta två veckorna,och det är lång tid att försöka fortsätta hålla liv i ens växter. Klimatförändringarna är verkligen skrämmande!
  Dina fina växter på bilderna visar inga spår av lidande i torkan än i alla fall! Ha det bra!


  SvaraRadera
 9. Jag kan bara instämma i det du skriver! Tycker det är oerhört skrämmande att folk inte verkar bry sig om vad som händer med klimatet.
  Torkan verkar vara ett problem vi får leva med framöver och det gör mig verkligen nerstämd. Just nu går all tid åt till att vattna och det tar sin lilla tid när det ska göras med kannor.
  Din trädgård ser ändå helt fantastisk ut trots allt, men jag vet vilket jobb som ligger bakom med allt vatten. Bra kämpat!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 10. Vackra bilder. Våra önskningar är som alltid olika beroende på var vi befinner oss. Uppe i Norrland där floderna svämmar över längtar ingen efter regn.

  SvaraRadera
 11. Hei Gunilla!
  Det er så himla stor kontrast i det du skriver og bildene dine.
  Jeg blir sint, fortvila og trist. Hva skal vi gjøre?
  Jeg blir provosert når jeg hører på værmeldingen om nok en varm og solfylt sommerdag og det vil vare flere dager.Det er holdningsskapende. Sol og varme er det som gjelder. Hvis ikke det er tørt og varmt nok her, dra til Thailand!

  Klem Anne

  SvaraRadera
 12. Jeg forstår godt din fortvivlelse over klimaforandringerne, der gør, at vejret opfører sig helt forkert og regnen udebliver. Når jeg ser alle de smukke billeder fra din have, gør det helt ondt at tænke på, at du måske ikke kan redde dem igennem sommeren. Du bliver ved og ved med at gøre opmærksom på situationens alvor, og det er jeg dig dybt taknemmelig for. Det kan ikke siges for tit, at vi alle SKAL tænke os godt om og stå sammen for at bevare vores grønne jord.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 13. Hei Gunilla.
  Har tenkt endel på deg den siste tiden, pga tørken. Vi er ikke avhengig av brønnvann, men har vannrestriksjoner allerede. Men foreløpig ser det frodig og fint ut hos deg. Det virker nok som det er greit å kildesortere søppel, men å tenke på flyreiser og ferier er noe helt annet... eller å farte fram og tilbake til ferieleiligheten i sydlige strøk.. da tenker man ikke miljø.
  Ha en fin helg/Eirin

  SvaraRadera
 14. Jag kan bara instämma med de andra. Hoppas verkligen att så många som möjligt av alla dina fina växter kommer att klara den eländiga torkan. Jag har sommarjobb på en gård med stora frukt- och grönsaksodlingar, och min australiska arbetsledare säger ofta att "we desperately need rain!" Och det gör vi verkligen. Jag undrar om de små grönkålsplantorna jag satte i den knastertorra jorden nu i veckan kommer att leva särskilt länge, även om vi naturligtvis vattnade efteråt. Det är uppemot 30 grader på eftermiddagarna och över 20 i vattnet. I maj! Och så brinner det på ett par ställen även här i Västsverige har jag hört. Att folk vill flyga runt halva jorden för sol och värme nu är för mig obegripligt. Vill man uppleva t ex thailändsk natur och kultur är det en sak, men oftast är det ju sol och bad som gäller. Då borde man inte behöva gå över ån efter vatten. Här i skogen är det läge att ställa ut vattenspannar till de vilda djuren, som jag har gjort förr under torra somrar. Om torkan blir varaktig, kan sådana spannar rädda liv!

  Olle

  SvaraRadera
 15. The blog are the best that is extremely useful to keep.
  I can share the ideas of the future as this is really what I was looking for,
  I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much!
  หนังออนไลน์

  SvaraRadera