måndag 3 september 2018

Tidig morgon i september

När solen ligger lågt skapas spännande bildmotiv i naturen, plötsligt träffar ljuset en sten eller ett grässtrå som får en helt annan karaktär, något ordinärt blir plötsligt intressant.Lillängen som går en ny dag till mötes


Den fuktiga luften från natten hänger kvar och spindelnäten glittrar av vattendroppar


Sparsamt med blommor men en och annan klöver går att hitta liksom blåklockor
Har man kameran med får man leta motiv, en död tallgren får dugaLite tidigt för mossans sporkapslar att visa sig men de är på gång


I miniatyrernas värld bland mossor och lavar finns mycket spännande att upptäcka. Jag är inte riktigt bekväm med att krypa runt på marken ännu innan ormarna krupit ner i sina hålor inför vintern. Jag har ju en tendens att råka på dem, kanske för att jag har ormglasögon på mig, alltid beredd på ett möte.


14 kommentarer:

 1. Hej Gunilla

  Superbra bilder!
  Ja, den låga skarpa sol, ger helt andra möjligheter.
  Har du många ormar? Hos mig har de inte tyckt om torkan ochhar sökt sig ner til sjöarne. Bara kopparormen ble kvar:)

  Ha en trevlig vecka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om de är många vet jag inte men jag råkar på dem ibland. Dammen lockar snok som tar fiskarna och för en vecka sedan mötte jag en huggorm på väg in i en rabatt, en svart huggorm. De huggormar jag sett de senaste åren har alla varit svarta, vet att det finns sådana men har ingen aning om hur vanliga de är. Varje möte är ett för mycket.

   /Gunilla

   Radera
 2. Hei Gunilla.
  Flotte bilder fra en tidlig morgen:-)
  Jeg er ikke så glad for sporene i torven... Vi tok inn torvblokker i hagen for 12 år siden, og siden har vi slitt med mose og torv i alle bed, også der det ikke skulle være. Og, de er veldig spirevennlige:-)
  Nyt septemberdagene/Eirin

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla
  Fantastiske billeder, det er nemlig væsentligt at tage billeder, når solen står det helt rigtige sted. Jeg er heller ikke meget for at krybe rundt, det er for svært at komme op igen :)
  Kram

  SvaraRadera
 4. The world of mosses and lichens is very exciting and interesting, Gunilla, with much to see down there close to the ground. I can hardly believe that you are afraid of stuff that creeps and crawls! Here in Ontario fungi are starting to become a little more common as the year advances and they seem to attract lot of slugs.

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla!

  Vakre bilder! Lyset er annerledes i august, ja. Mose er utrolig vakkert.
  Klem!

  SvaraRadera
 6. Smukke billeder. Er især betaget af mos-billederne. Jeg har ikke så meget mos her, mest mellem fliserne...dvs. det har været helt udtørret, men nu er det på vej igen. Måske jeg skulle prøve at kravle ned på alle fire og gå helt tæt på for at få nogle anderledes motiver :)

  SvaraRadera
 7. Fantastisk smukke billeder!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 8. Det er vel ganske banalt; men dit indlæg får mig endnu engang til at erkende, hvor utroligt afgørende solen er for vores eksistens.

  SvaraRadera
 9. Hej Gunilla!

  Vackra bilder. Det finns så mycket fint i naturen omkring oss, om man stannar till och har ögonen öppna. Och kameran.

  Vi har också mycket orm här på Hammarö. De är fascinerande, men någon närkontakt vill man helst inte ha. Du får ta det varligt.

  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 10. Hej Gunilla!
  Riktigt fina bilder på härliga motiv. Tänk att spindelnätet klarar av vattendropparna, snyggt. Hoppas du inte träffar på några ormar, de vill jag gärna ha på långt avstånd.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 11. Hej Gunilla och tack för din kommentar hos mig!

  Nu har jag tittat igenom dina härliga bilder. Älskar ju skogen så jag har riktigt insupit dina skogsmotiv. Blåklockan med blomflugan är jättevacker. Vilken fin skärpa. Och den döda tallgrenen fick nytt liv genom dina bilder. Förstår att du inte vill råka ut för orm. Bäst att ta det lugnt. Tids nog får du krypa omkring bland dina mossor.

  Ha en fortsatt fin dag!
  Kram Anita

  SvaraRadera
 12. Håller med om ljuset. Det är verkligen avgörande för en bild. Och som du skriver så har man inte lång tid på sig för varje givet motiv. Gillar verkligen djupet som du skapar med hjälp av ljuset.
  kram Helene

  SvaraRadera
 13. Ja, nydelig lys, - og spennende farger. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera