torsdag 13 september 2018

Våtmarken i september

Idag gjorde vi en liten utflykt till Ekeby våtmark med kaffe och kamera i bagaget. Våtmarken är konstgjord och anlades en gång för att rena avfallsvattnet från Eskilstuna från kväve och fosfor innan vattnet når ut till Mälaren.


Området är 40 hektar stort och består av 8 dammar som vattnet pumpas igenom. Det tar en vecka för vattnet att passera alla dammarna, inga kemikalier används utan reningen är enbart biologisk.


Våtmarken har blivit en oas för våra sjöfåglar och nu samlas  de i mängder inför flytten från Sverige till varmare breddgrader.Högljudda konversationer och fladdrande vingar men ständigt på vakt. Kommer man för nära glider de snabbt ut i vattnet.Alla kommer inte att följa med på färden till varmare trakter. Denna lilla familj av kanadagäss har två individer som drabbats av änglavingar, angelwings. Vingpennorna vrider sig så att de står rakt ut och fåglarna biter oavbrutet i vingarna, de är märkbart störda av de missbildade vingarna. De kan inte flyga och familjen håller sig avskilt från övriga fåglar. 

Änglavingar anses orsakas av felaktig kost. Hur mycket man än informerar så dyker det alltid upp någon med brödpåsen i hand, så också idag. Fåglarna äter mer än gärna av den dåliga kosten som inte innehåller några av de näringsämnen som är viktiga för fåglarna och de får därmed inte i sig tillräckligt av den föda de är anpassade för. Jag vet inte med säkerhet om det var föräldrarna som var drabbade men det såg så ut. Ungarna höll sig till föräldrarna men hur kommer det att gå när kylan kommer och hela kolonin lyfter för att söka sig till varmare platser, vilket fruktansvärt öde.
 

20 kommentarer:

 1. Hei Gunilla!
  Flotte bilder av fugler i sitt rette element. Det er godt å se at forholdene legges il rette. Som dessverre langt fra alltid skjer.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla!

  Så vakre bilder du har tatt av fuglene! Det er jo godt at det har blitt nye våtmarker for fuglene. Rensing uten kjemikaler er veldig bra.

  Klem!

  SvaraRadera
 3. It is such a tragedy to see these geese in this condition. They will be an easy capture for a predator without a chance to implement their normal defence strategies. Why people continue to feed crap to birds is beyond me. You would think that with all the access to knowledge we have today people would know it is insane to feed bread and stale doughnuts to birds. We just don’t learn do we?

  SvaraRadera
 4. Hei Gunilla.
  Flotte bilder fra våtmarkene, og av fuglelivet:-)
  Høres ut som en fin måte å rense vannet, men påvirker ikke det fuglene og livet i dammene? Bare litt uvitende..
  Ha en fin helg/Eirin

  SvaraRadera
 5. Hei Gunilla

  Super med den biologiske rening med vårtmarker!
  Vem ger Kanadagäss mat??? Det var dumt, mem de blir nog mat til räven under vintern...
  bra du berättar om det här!

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla!
  Har inte sett detta förut, stackars fåglar. Hoppas nu bara att de fågelfrön och nötter jag matar mina fåglar med här hemma inte orsakar dem några skador.
  Trevlig helg/Marika

  SvaraRadera
 7. Så spennende! Nå er det mye spennende trekkfugler her også så vi håper på oppholdsvær i helgen, da er det ut med kaffe og kamera her også ;-)) God helg til deg!

  SvaraRadera
 8. Följer mycket med fågellivet här, men har inte sett fåglar med
  " änglavingar" här i trakten. Säkert finns de men har inte stött på dem.
  Fina bilder! Trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Hvor er det fint at anlægge en vådmark, hvor vandet kan blive renset. Og så er der tilmed blevet et godt vådområde, hvor fuglene kan raste inden turen sydover. Flotte billeder!
  God weekend!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 10. Bra skrivet, Gunilla! Våtmarkerna behövs verkligen. Hade inte allt varit så utdikat överallt, hade säkert inte en torrsommar slagit fullt så hårt mot naturen och dess invånare som den nu har gjort. Och ska man mata fåglar, är det inte för mycket begärt att man först bör läsa på lite om vad som är bra för dem och vad som inte är lämpligt. Att sådant kan vara känsligt att informera om vet jag alltför väl. När jag började mata rådjur för en del år sedan, hade jag en granne som såg min matplats som ett ställe där hon kunde bli av med sitt köksavfall. Hon blev sur när jag förklarade att allt inte var bra för djuren. Tyvärr är det nog en ganska vanlig syn - när maten blir dålig slänger man den till djuren eller fåglarna. Men dålig mat hjälper inte naturens invånare att överleva hårda tider. Man måste ge dem energi- och näringsrik mat som den aktuella arten är anpassad för! För sjöfåglars del gärna havre och majs, och för småfåglar solrosfrön och jordnötter. Än är det dock inte dags att mata fåglarna, utan vänta till vintern.

  Olle

  SvaraRadera
 11. Hei, Gunilla!
  Voi ei, tämä postaus alkoi niin hyvin. Kosteikko on hyödyllinen ja kiinnostava ja kaunis paikka. Mutta sitten nuo hanhet... Ainoa keino on yrittää lisätä ihmisten tietoisuutta asiasta, ja siinä sinun postauksesi ovat avuksi.
  Hyvää viikonloppua! Kram!

  SvaraRadera
 12. Så hemskt att se kanadagässens vingar skadade! Fina bilder fö.
  Kram Karin

  SvaraRadera
 13. Fine billeder du viser. Det lykkes aldrig mig at komme tæt nok på dyr (bortset fra mine katte) til at kunne tage så fine fotos, så det er dejligt jeg kan se dem her.

  SvaraRadera
 14. Mycket illa för fåglarna, bra att du talar om. Min kunskap om fåglar är inte mycket att skryta med.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 15. Magiskt vackra höstbilder...
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 16. Hej Gunilla!
  Det är verkligen en tillgång med den fina våtmarken. Vilken trevlig dagsutflykt med kaffe och kamera. Fint att den finns. Men jag måste säga att jag blev väldigt ledsen när jag så bilderna på Kanadagässen. Och att det orsakas av felaktig kost. Jag blir nedstämd när jag tänker på det för bröd är i princip det enda man ser folk mata fåglar med. Tack för att du skriver om det!

  Ha en fortsatt fin vecka!

  Kram Anita

  SvaraRadera
 17. Så tråkigt med fåglarna och bristen på respekt för "matförbud". Vackert är det iallafall och riktigt bra att man har gjort en lösning som både kostar tid, mark och säkert pengar. En långsiktigt investering men det är ju ganska sällan det räcker som argument. Riktigt fint.
  Kram Helene

  SvaraRadera
 18. Ett lyckat reningsprojekt verkar det som. Änglavingar, så vackert namn på sorglig företeelse. Hoppas de klarar sig.
  Trevlig helg och kram
  /Anette

  SvaraRadera
 19. These are some great photos that you took of the ducks. The scenery is striking, looks like you had a great day. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.

  World of Animals

  SvaraRadera
 20. Hej Gunilla!

  Så roligt att läsa om dammarna och den alltigenom biologiska reningen, och så ledsamt att läsa om kanadagässfamiljen och föräldrarna med änglavingar. Jag tror tyvärr inte att ungarna kommer att flyga utan sina föräldrar utan att familjen kommer att bli kvar och gå en hemsk tid till mötes. Vi får hoppas att fler och fler upphör med brödmatningen så att fåglarna i framtiden slipper bli undernärda.

  Önskar dig fin fortsatt höstvecka!

  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera