lördag 6 oktober 2018

Sommaren som gått vill jag glömma

Vårens och sommarens trädgårdsliv har varit en enda stor besvikelse. Tjältorkan tidig vår som tog död på hela min samling av Calluna vulgaris och som fortsatte med temperaturer och torka som jag aldrig upplevt tidigare trots att jag har viss vana av extrem torka.

Alla skador syns inte på en gång, som en del av de äldre Rhododendron buskarna som nu visar vad de varit med om, bladen gulnar och faller av i mängder, några gröna blad är kvar i topparna. Det verkar vara de stora buskarna som drabbats hårdast.

Barrväxterna visar också sina skador sent, här Pinus parviflora `Fujujin´ som jag verkligen trodde hade klarat sig men så i början av september började barren torka.


Sedan gick det snabbt....


De flesta barrträd har torkskador och har tappat formen, undantag är olika sorter av Taxus baccata som verkat klara påfrestningarna. Perennerna som vissnade ner är inte min stora sorg, de flesta kommer tillbaka med gott humör igen till nästa år men alla dessa städsegröna växter som dött eller har så stora skador att de förlorat sitt skönhetsvärde för alltid är så definitivt på något sätt. För mig har helhetsintrycket i trädgården alltid varit viktigt.

Torkan för med sig oanade konsekvenser, koltrastarna som inte hittade mat i den torra naturen gav sig på trädgården. Torvblocken är på en del håll så sönderhackade så bara smulor återstår. Mossklädda stenar är renrakade från mossa varje morgon, jag försöker sätta tillbaka mossan men nästa morgon är det likadant igen, ett Sisyfos jobb som pågått hela sommaren. En del stubbar hackas till flisor och under Rhododendronbuskarna är det stora hål i jorden, rötterna ligger synliga efter nattens attacker.

Många träd har känt sig hotade av värmen och torkan och beter sig på ett sätt som jag aldrig sett förut. Under tre månader har björkarna producerat sådana mängder med frö så det ser ut som om det snöar när man går i trädgården. Det pågår fortfarande. Jag har försökt dammsuga med en grovdammsugare i gångarna och en del får man upp men nästa dag är det likadant igen. Tyvärr gror fröna överallt, till och med i täckbarken som jag har på gångarna i den övre delen av trädgården.

Några timmars skörd..

 
En trädgård täckt med björkfrön är ingen angenäm syn, jag lovar! Allt är brunt, både jorden och växterna innan det så småningom övergår till grönt när de små fröna gror i varje liten springa.Ett trist och tråkigt inlägg, jag vet men det här är anledningen till min dåliga aktivitet i bloggvärlden denna sommar. Jag vill gärna skriva om något trevligt och vackert eller för all del något allvarligt ibland men det här har varit min verklighet under större delen av sommaren. Jag har inget emot hårt arbete när jag vet vad som behöver göras och vet hur jag tar itu med problemet. Detta är nytt för mig, jag vet helt enkelt inte mera hur jag kan få ordning på trädgården.

Idag tog jag i alla fall en fridag och gav mig ut i den vackra naturen.


19 kommentarer:

 1. Sommaren får verkligen konsekvenser och jag mådde lite illa en del människor kommenterat på sociala medier att de saknade värmen när läget började normalisera sig. Jättetråkigt på alla dina växter. Även här jobbar koltrastarna i mossan på stenarna. Sorglig syn, men mossan brukar hämtar sig väldigt bra under vintern. Har samma problem som du med alla björkfrön och två träd kommer att avlägsnas under hösten. Ekarna har också laddat upp för fullt med ollon och fullkomligt bombaderat trädgården med ett tjockt lager. Det har låtis som pistolskott när de slagit mot växthus och staket. Varenda liten en som blir kvar kommer förmodligen att slå rot och de är sega att dra upp.
  Ändå tänker jag att jag faktiskt inte kan påverka klimatet när det gäller kortsiktigt och jag har gjort mitt bästa i trädgården. Det hade varit skillnad om man vetat hur man skulle räddat växterna men struntat i det.
  Du har ju också gjort ditt bästa.
  Egentligen är det väl nästa säsong som kommer att utvisa hur stora skadorna är.
  Varm kram
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Speriamo che l'autunno porti un po' di pioggia! Mi spiace per le tue piante, vederle soffrire per il secco è brutto e bagnare tutto è faticoso!

  Speriamo almeno in un buon inverno :) Buona serata!

  SvaraRadera
 3. Just i år är jag glad att trädgården är byggd av perenner. Jag märker av sommaren på vissa rhododendron och japanska lönnar och såklart på att allt är täckt med frö från björkarna på granntomten.
  Hoppas verkligen det ordnar sig framåt!

  Veronica

  SvaraRadera
 4. Det er voldsomt, hvad du og din have har været igennem. Som Anette tænker jeg, at det er i næste sæson, at du for alvor kan se, hvor store skaderne har været. Her har vi observeret, at egetræerne har smidt ekstremt mange agern i år - velsagtens det samme fænomen, som du har iagttaget hos dine birketræer.

  SvaraRadera
 5. God idé at tage hjemmefra og se noget andet. Vi har også været på tur i diset smukt oktobervejr i dag, og det kan bare anbefales.
  Jeg synes det er helt tragisk med din have. Forstår godt din manglende lyst til at blogge (jeg har også trappet ned i sommers), når du kun har ulykker at berette om. Dette skift i vejret fra normalnordisk blandet vejr til Middelhavsklima er jo kommet ganske brat, så vi har ikke rigtig haft chancen for at gøre noget før det var for sent. Og personlig tror jeg ikke kaktus og palmer har den store tiltrækning på mig, hvis det er den vej vi skal gå.
  Jeg håber dog stadig du vil fortsætte med din skønne have, og måske skifte nogle af væksterne ud med nogle som kan klare sig.
  - Og birkefrø i hele haven, det er jo forurening!

  Mange hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 6. Æv æv, hvor er det trist at læse. Helt forståeligt du ikke har den store lyst til at blogge.

  Håber du får bugt med alle de birkefrø - det var dog helt vildt som de smider med frø...her synes jeg min røn smider flere bær end normalt..så jeg er allerede begyndt at hive små rønnetræer op.

  Desværre er der nok ikke ret meget andet at gøre end at vente på næste sæson for at se, hvor slemme skaderne har været.

  Mange hilsener
  Esther

  SvaraRadera
 7. Hej Gunilla!

  Å ha en hage gir utfordringer, og i år har det vært ekstremt. Du har vært hardt prøvet, og det er så sørgelig å lese om alle dine tap av planter. Jeg håper at flere av de som har fått skader overlever.

  Det er mange bjørkefrø her også. Det er fordi plantene som tror at de kommer til å dø. Derfor må de formere seg før de dør. Så i år er det nok mange planter som setter mange frø.

  Klem!

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla
  Ja det var en noget trist sommer, men vores planter kom dog igen, dit ser noget trist ud, hvor er det sørgeligt. Godt der er noget smukt at nyde ude i naturen.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Hej Gunilla!
  Din trädgård är hårt prövad, hoppas inte det är allt för mycket skador. Får in en hel del björkfrön från grannens björk, men det brukar vara i några veckor och sen är det över.De hamnar i gräsmattan och på altanen, så de märks inte så mycket. Enorma mängder hos dig, måste vara besvärligt att få bort dem. Däremot har min ek producerat enormt mycket ekollon som ligger överallt. Hoppas på en bättre säsong nästa år.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 10. Hej Gunilla

  Jag har ofta tänkt på dig och din trädgård denna sommar.
  Detta året kommer att få stora konsekvenser, i hela norden. skogen kommer att påverkas med solskador på tallen och granbarkborre på granen. och lantbruket som får importera hö...
  Vi får se nästa år i våra trädgårdar - 3 månaders torka som i år det tror jag inte på igen!

  Ha en trevlig söndag

  SvaraRadera
 11. Trist att det blev som det blev. Fast så är det ju, ibland så blir det inte alls som man tänkt och allt arbete man lagt ned känns bortkastat. Som tur är så återhämtar det mesta sig. Ha en bra dag. Kram Pia

  SvaraRadera
 12. Trist når været gir sånne resultater, håper i hvert fall noe ordner seg og kommer tilbake neste år. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 13. Tråkigt, tråkigt! Och jag börjar undra om jag ropat hej för tidigt när det gäller mina barrväxter. Såg när jag grävde i veckan att det är lika kruttorrt ca 15 cm ner. Precis som du säger så är det städsegröna ryggraden och basen i trädgården. Förstår att du inte haft lust att blogga.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 14. Jeg har tænkt meget på dig i sommer, og jeg har savnet dine indlæg på bloggen. Det er trist og foruroligende, når vejret bliver så ekstremt. Det er altid godt at gå en tur og få tankerne sporet ind på noget andet.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 15. Det är så tråkigt att din trädgård blivit så hårt drabbad, och då även du/ni. Har funderat på din trädgård många gånger i sommar. Det är inte lätt att gissa vad som kan bli följden av årets torka. Förutom de skador man ser just nu.
  Sådan extrem produktion av björkfrön är ju helt galet. Här är jag mest förvånad över den enorma mängden ekollon.
  Men som jag sagt tidigare är jag väldigt orolig över skyfallen som kommer att komma, iallfall här. De kommer att ställa till stor skada. Inte bara på min trädgård utan på fastigheter, vägar och annan infrastruktur.
  PS Grattis i efterskott.
  Kram Helene

  SvaraRadera
 16. Gunilla!
  Vi är många här som känner med dig. Växter man har är levande "varelser" och man får en "relation" till dem. Jag vet precis hur man kan sörja förlusterna av växter man har satsat både arbete och kärlek på.
  Rododendron kan du ju klippa ner och de kommer fint igen(åtminstone de stora - har inte prövat på minisar). Hur reagerar de små barrisarna ? Kan de bryta nytt nästa vår?
  Jag är både van med massor av björknötter (ja, de heter nötter :-)!) tack vare alla björkar vid tomtgränsen. Damsuger bort precis som du. Och koltrastar som demolerar torvkanterna. Men, otroligt nog - inte i sommar??!! De verkar ha hållit sig i skogen.
  Men, mitt problem är inte i huvudsak torkan utan detta eviga, enorma regnandet!

  Jag håller tummarna för en bättre säsong för dig år 2019!
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 17. Jag hoppas på att det vänder och att vi får några "lagom" år framöver. Dessutom längtar jag till dina mustiga bilder från en fantastisk skogsträdgård.
  Gällande Pinus Parviflora är det tyvärr svårt med dessa extremer vi haft. Jag har begravt två fina exemplar som inte klarat sig genom sen frost, torr sommar och precis som du beskriver så visar det sig långt senare. Allt blir gult och ramlar av, men jag hoppas din överlever.

  SvaraRadera
 18. Det är så sorgligt när jag läser om din trädgård Gunilla. Jag vet ju hur hårt drabbad du varit men det är så trist att det du trodde klarat sig nu också börjat tyna bort, som din Pinus parviflora 'Fujujin'. Mina stora rhododendron såg ut att ha klarat sig men där hände samma sak i september. Plötsligt blev massor av blad gula och föll av och nu är det bara grönt i topparna. Det har hänt mig förut och då har jag klippt ner en del av grenarna så att dom fått bryta nytt och fylla upp busken. Får försöka med det i vår igen. Jag planterade fyra nya azaleor på försommaren men dom verkar inte ha klarat torkan trots att jag försökt punktbevattna dom.

  Kram Anita

  SvaraRadera
 19. Hej Gunilla!

  Hej Gunilla!
  Att läsa om din vår och sommar gör ont ända in i själen. Liksom din förtvivlan. Det är nog ingen som varit med om något liknande, men det är du, och de med dig som inte kunnat vattna som så tydligt och på allvar ser konsekvenserna av den katastrofala sommartorkan. Och naturen och djuren.

  Jag hoppas verkligen dina rhododendron, dina barrträd - och buskar och de andra vintergröna växterna hämtar sig, och att vi får en skonsam vinter och en kommande sommar som möjliggör återhämtning.

  Jag hoppas du finner kraft trots att du drabbats så illa.

  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera