torsdag 18 oktober 2018

Adertonde oktober i trädgården

Oktober månad kom med nya värmerekord på många platser i landet, även här i Svealand. Någon enstaka morgon i början av månaden med lite rimfrost i gräset som inte påverkade trädgården nämnvärt, sedan har det varit varmt, både dagar och nätter. Den zonindelning vi förlitar oss på i Sverige som är framtagen av Riksförbundet Svensk Trädgård reviderades senast år 1993, borde vara dags för en  uppdatering.


Växterna blir förvirrade av värmen, flera Rhododendron har börjat blomma, på andra ser man att de när som helst tänker slå ut i blomning. Blomknopparna kommer att frysa sönder i vinter.

Rhododendron `Tamarindos´


En positiv överraskning i sommarens torka är Cornus kousa `Schmetterling´ kinesisk blomsterkornell. Enligt alla uppgifter skall den inte tåla torka men i verkligheten har den klarat sig fint både förra sommaren och innevarande sommar.  Den är nu drygt två meter hög och har aldrig haft en sådan fin höstfärg, den beter sig alldeles normalt och fäller nu sina blad. Odlingsvärd!Gingko biloba sägs vara världens äldsta träd hur man nu kan veta det. Oavsett så är det ett väldigt trevligt träd som inte är svårodlat. Det är faktiskt ett barrträd som just nu får en vacker färg när klorofyllet förmultnar i bladen. Med lite fantasi så ser bladen ut som hopklistrade barr.


Gentiana sino-ornata höstgentiana, en gammal höstaster och en Chrysanthemum bjuder på senhöstens blomning.
14 kommentarer:

 1. Hej Gunilla

  Ja, det verkar som zonkartan med sina 8 zoner är gjort från meteorologiska data?
  Kanske man borde inspireras av den finska motsvarigheten, som även ser på lokaliteten och vilka växter som faktiskt klarar sig där.

  Ja extremtorkan gav också många positiva upplevelser:) Jag förlorade nog bare en växt - en rödek -Quercus rubra, som var nyplanterad. Men vi får se nästa år...

  Kanonbra bilder Gunilla!

  Ha en Trevlig kväll

  SvaraRadera
 2. Vilka underbart mättade höstfärger. Blomsterkornellens bladverk är magnifikt. Visst har det varit konstigt varmt och fortfarande är det ljummet i luften.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hei, Gunilla! Meilläkin on ollut poikkeuksellisen lämmin lokakuu, mutta varmaan viileämpää kuin teillä. Voi alppiruusuparkoja! Toivottavasti ne selviävät talvesta.
  Toivon etteivät omien rhodojeni nuput paleltuisi, mutta toisaalta talvelta toivotaan pakkasia esim. vaarallisten tuhohyönteisten etenemisen estämiseksi.
  Tuo Cornus on aivan ihana, löytyisiköhän sitä täältä?
  Ihania kukkia ja ihania kuvia! :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos hyvistä vinkeistä, Gunilla!
   Tilasin aikoinaan Kauppilasta ainakin kukkasipuleita. Kävivätkö he vierailulla puutarhassasi Suomessa vai Ruotsissa?
   Hyvää viikonloppua!
   Halaus!

   Radera
 4. Hej Gunilla!

  Vakre bilder! Ginko biloba har jeg ennå ikke kjøpt for jeg har vært redd for at de ikke tålte vinteren. Men med vårt nye klima burde jeg kanskje prøve :)
  Det er synd at rhododendron begynner å blomstre, men det får vi ikke gjort noe med.

  Klem!

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla
  Min Tamarindos har også lidt blomster nu, men jeg har en busk Helen Martin, hvor stort set alle knopperne er i blomst nu, der er ikke mange til at blomstre i foråret. Heldigvis er der mange andre, så det er helt ok.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Hei Gunilla!
  Vakre blåtoner. Jeg tror ikke vi har flere igjen, men jeg skal sjekke til helga.
  God kveld! Klem Anne!

  SvaraRadera
 7. Climate stress is affecting every organism of course. It will be interesting to see what adaptations evolve to cope with changing conditions, but it must be a time of great uncertainty for a gardener. I am glad that at least some of the surprises were pleasant ones.

  SvaraRadera
 8. Gunilla
  Fina bilder, som vanligt. Ser på min rosenrododendron också att knopparna är rätt stora. Normalt blommar den hos mig först av alla. Nu vete sjutton hur det går. Det är många växter som inte hinner avmogna om kylan skulle slå till. Vi får väl kanske önska då en mild vinter...eller?
  Ha det gott!
  Anja

  SvaraRadera
 9. Den behagelige oktobervarme rammer lige skolernes efterårsferie, hvilket er heldigt, når man får børnebørn på ferie. Asters- og ensianblomsterne spiller fint sammen med efterårsløvet.

  SvaraRadera
 10. Hej Gunilla!

  Vilka fantastiska färger på din Cornus kousa `Schmetterling´. Kinesisk blomsterkornell är en favorit hos mig men jag har aldrig vågat mig på den i min trädgård där jag inte tror den skulle överleva. Ginko biloba är en annan favorit och det har jag faktiskt en men i kruka och den övervintrar i uterummet. Min brukar få sin guldgula färg rätt tidigt på hösten men i år lyser den fortfarande grön.
  Mina rhododendron har hållit sig "i skinnet" och inte börjat blomma och knopparna är normalstora så jag hoppas jag får blomning till våren. Däremot är det oroande med bladen som gulnar. Ett resultat av sommarens torka.
  Gentianornas blå färg mot de gula löven är läcker. Och dina två nedersta bilder är fantastiskt vackra. Skulle jag inte veta att de var tagna den adertonde oktober skulle jag gissa på augusti.

  Inatt har vi haft frost här och jag gissar att ni haft det också. Senhösten kryper närmare.

  Önskar dig en skön helg!

  Kram Anita

  SvaraRadera
 11. Hej Gunilla!
  Härliga bilder, bara några grader varmt nu på morgonen. Ginko trodde jag var svårodlad, men om den klarar sig hos dig, borde det gå bra också här. Vacker blomma på din Rhododendron. Astrarna har börjat blomma också här, så trevligt med lite färg bland alla vissna löv.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 12. Dejligt din Cornus Kousa har klaret sig så godt i de to tørre år. Flot er den med høstfarver! Og hvor står dine Asters og Chrysanthemum flot. Ligner en jeg har i kolonihaven, men den er ikke sprunget ud endnu.
  Her har vi også haft rim i græsset, men alting vokser videre som om intet var hændt.
  Mener man har fundet meget gamle forsteninger af Gingko-blade, og at man nærmest betragter den som en slags overgang mellem énkimede og tokimede planter, men er ikke sikker. Måske er det bare en myte...

  God søndag i haven!
  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera