måndag 3 december 2018

Jag skäms!

En femtonårig flicka med långa flätor har sedan augusti månad, varje fredag suttit utanför Sveriges Riksdag bredvid en skylt där det står "Skolstrejk för klimatet" hennes namn är Greta Thunberg.

"Klimatet och biosfären bryr sig inte en enda sekund om vår politik och våra tomma ord. Den bryr sig bara om sådant som vi faktiskt gör. Det här är ett rop på hjälp"

Greta är mer påläst om klimatförändringar än majoriteten av vuxenvärlden. Som en del av denna vuxenvärld så skäms jag, jag skäms över en värld som länge ägt konkreta fakta över konsekvenserna av klimatförändringarna men vägrat göra det som krävs, jag skäms över det politiska etablissemanget som låtsas att allt går att lösa med ny teknik, som vill få oss att tro att lösningen är att vi fyller våra bilar med produkter från en skövlad skog, som inte tar det ansvar vi har gett dem. Vi kan inte längre "gå till kungs" och klaga hos dem som inte förmår lyssna. Vi låter en femtonårig tjej med långa flätor föra vår vuxna talan.

Foto Roger Turesson
Idag öppnas FN´s klimatmöte COP 24 i Katowice i Polen. Greta är inbjuden av FN chefen Antonio Gueterres för att hålla tal. Hon har åkt dit i elbil med pappa Svante Thunberg som chaufför.

Här är Gretas tal som hon höll idag inför världens samlade klimatetablissemang.

"I 25 års tid har ett otaligt antal människor stått inför FN:s klimatkonferenser och bett världens ledare att stoppa utsläppen av växthusgaser. Men det har uppenbarligen inte fungerat eftersom utsläppen bara fortsätter att öka.

Så jag tänker inte be dem om någonting.

I stället så kommer jag att be medierna att börja behandla krisen som en kris.

I stället kommer jag att be människor runt om i världen att inse att våra politiska ledare har svikit oss.

För vi står nu inför ett existentiellt hot och det finns inte längre någon tid att fortsätta på den här vansinniga vägen vi färdas på.

Rika länder som Sverige måste minska sina utsläpp med minst 15 procent varje år för att nå 2-gradersmålet. Man skulle kunna tro att medierna och alla politiker inte skulle prata om någonting annat. Men ingen nämner det ens.

Inte heller pratar någon om att vi har påbörjat den sjätte massutrotningen och att upp till 200 arter dör ut varje dag.

Och kanske viktigast av allt, så är det ingen som pratar om rättviseaspekten som uttryckligen står i Parisavtalet och som är en absolut grundförutsättning för att det över huvud taget ska fungera på en global nivå. Det innebär att rika länder som Sverige, med dagens utsläppstakt, måste nå nollutsläpp inom 6 - 12 år så att människor i resten av världen ska få en möjlighet att höja sin levnadsstandard genom att bygga lite av all den infrastruktur som vi redan har byggt. Som till exempel sjukhus, elektricitet och rent dricksvatten.

För hur kan vi förvänta oss att länder som Indien, Colombia och Nigeria ska bry sig om klimatkrisen när vi, som redan har allt, inte ens bryr oss om våra faktiska åtaganden inom Parisavtalet?

Så när skolan började i augusti i år satte jag mig på marken utanför Sveriges Riksdag och skolstrejkade för klimatet.

Det finns de som säger att jag borde gå i skolan i stället. Det finns de som säger att jag borde bli klimatforskare så jag kan "lösa klimatkrisen". Men klimatkrisen är redan löst. Vi har redan alla fakta och lösningar.

Och varför ska jag studera för en framtid som snart kanske inte finns?

Varför skall jag lära mig en massa fakta när den viktigaste fakta helt uppenbarligen inte betyder nånting för vårt samhälle?

I dag förbrukar vi över 100 miljoner fat med olja varenda dag. Det finns ingen politik som kan ändra på det. Det finns inga regler för att vi ska få den oljan att stanna kvar i marken. Så vi kan inte längre rädda världen genom att följa reglerna.

För reglerna måste ändras.

Så vi har inte kommit hit för att få världens ledare att bry sig om vår framtid. De har alltid ignorerat oss förut och de kommer ignorera oss nu också.

Vi har kommit hit för att säga att en förändring är på väg, vare sig de vill det eller inte. Människor kommer att resa sig och anta utmaningarna vi står inför. Och eftersom de politiska ledarna uppträder som barn, så måste vi ta det ansvar som de borde tagit för länge sedan"

21 kommentarer:

 1. Hei Gunilla,
  varmaan huomasitkin jo, että Suomen hallitus alentaa pikapäätöksellä varsinkin keski- ja suuripäästöisten autojen verotusta. Että tällaista täällä...
  Halaus!

  SvaraRadera
 2. Jag kan bara instämma ... jag skäms liksom du ... hon är en tuff tjej Greta! En ung tjej som vet såå mycket och som är så klok ... bra att hon får komma till tals i FN:s klimatmöte!

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla

  Ett super bra tal av Greta - Med såna kloka ungdomar - så blir man optimist!

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 4. Bravo for Greta. Kudos to Greta. The gratitude of the world should be extended to Greta. This is a very brave and prescient fifteen year old. I hope that more will follow her example, especially adults. But realistically I do not have a whole lot of hope.

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla!

  Jeg har lest om henne i norske aviser. En ting er sikkert, og det er at verden behøver flere ungdommer som Greta!
  Klem!

  SvaraRadera
 6. Ja, världen behöver fler ungdomar som Greta. Hon är helt fantastisk och förstår mycket bättre än de flesta vuxna vad som är på gång. Hoppas verkligen att alla på klimatmötet i Katowice lyssnar på henne och tar till sig hennes ord. Och att hon får rätt i att människor kommer att resa sig i protest mot att världsledarna inte tar sitt ansvar! Som gammal avdankad miljöaktivist börjar jag återfå en viss tro på människan igen. När folkmassorna börjar röra på sig, kan det hända stora saker. Jag var med och kramade träd mot motorvägen genom mina hemmamarker på 80-talet, då jag inte bara kände oro över skogsdöden både lokalt och globalt. Det fanns också en styrka i att vi ändå var så många som satte oss i vägen för detta vägbygge och ville ha en framtid där det gick att leva på längre sikt. Med levande skogar, ren luft och rent vatten. Men när eländet väl invigdes verkade det som att luften gick ur miljörörelsen här. Jag hade till och med planer på att flytta ifrån Ödsmål, till något mer oförstört ställe. Men jag blev kvar, utan bil men med en väl använd cykel. Och än lever skogarna som väl är, även om de är lika utarmade här som på andra håll. Klimatförändringarna var ännu inte i ropet på 80-talet, men nu skulle det verkligen vara läge för en liknande miljö- och klimatrörelse. Fler "gretor" efterlyses! Som förstår hur akut läget är och vågar tala om det ordentligt för oss andra och världens ledare.

  Olle

  SvaraRadera
 7. Hej Gunilla!
  Så rätt hon har Greta, denna kloka femtonåriga flicka med flätor. Hennes tal är mycket bra, samtidigt som det är riktigt ruskigt eftersom det så totalt blottar de falska grunder som vi byggt vår välfärd på, och också påvisar vår ovilja att inse vårt misstag och nu göra de förändringar som krävs. "Civilisationen" blundar och jag skäms, jag också.

  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla!
  Hoppas att Gretas kloka ord kan bidra till handling hos våra styrande runtom i världen.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 9. Hvor er hun en klog og moden pige. Og hvor er det godt, at hun tager sagen i egen hånd og prøver at få vi andre til at forstå. Måtte vi så bare lytte og handle på, hvad hun fortæller os.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 10. Ett mycket bra tal helt enkelt! Även vi som inte har kläm på statistiken och politiken i detalj kan dra vårt strå till stacken, skippa Tahiland och flygresorna, semestra hemma, rösta på rätt politiker dvs de som vågar tänka lite mer långsiktigt än till nästa val, hålla oss informerade till exempel genom Naturskyddsföreningens sidor, äta klimatsmart, välja miljövänlig bil. Tror många av oss förväntar sig att nån annan ska göra jobbet att det är nån annan som ska ändra sina vanor, men vi behöver alla göra vad vi kan och söka information och sen agera. Det leder till tryck underifrån.
  Heja Greta!

  SvaraRadera
 11. Jag har inte skämts - är nog mest frustrerad för hur lätt vi har att peka på våra egna ganska enkla och små förändringar som oftast rättfärdigar att vi gör andra stora och miljöpåverkande saker. Kanske också för att min känsla för ordet skäms är något inaktivt och det är aktivitet och förändring som behövs. Gärna tvingande... Tror, tyvärr, att vi, människor är både bekväma och lata som en naturlag och att det krävs mycket, ett odefinierat något för vi ska börja förändra på allvar. Ett exempel - hur man lyfter fram gula västarna i Frankrike, de är starka och bra som protesterar, och jämför med vår lagomhet, som något negativt. Korkad jämförelse om man betänker vad som står på spel. I sammanhanget är lagom bra och skulle kunna bli ännu mer och bättre.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 12. Ja Greta är värd uppmärksamhet och stöd. Hon är både klok och modig. Men jag skäms inte så mycket för egen del även om jag förstås kunde göra mer än vad jag gör.
  Jag är mer uppriktigt förbannad över att politiker i allmänhet och vissa i synnerhet, liksom arg på att företag och myndigheter, opinionsbildare, journalister, och andra med möjlighet att både påverka och fatta beslut som får stor inverkan, INTE gör vad de kan och borde. Då kan man skylla på den enskilda individen istället.
  Heja Greta och skäms på dem som verkligen kan skapa förändring men ser till andra intressen i första hand.
  kram Helene

  SvaraRadera
 13. Gunilla
  Själv är jag kanske mest förtvivlad och arg. Argast är jag över en journalistkår som inte ställer en "vettig" fråga om något. Politikerna får hållas. Det är ändå journalisterna som borde granska våra politiker och deras agenda. De "stora" frågorna för politikerna verkar vara migration och att sänka skatter. Och att berika de redan rika. Journalisterna fortsätter att stryka makteliten medhårs och aktar sig noga för komprometterande frågor. Dessutom är de dåligt pålästa både om miljön och de enskilda politikers vandel.
  Greta är en fantastisk förebild som borde få intervjua och avslöja varje politiker.

  Förutom klimatet har vi egna, hemlösa medborgare som inkluderar även barn. Många har jobbat, betalat skatt och bidragit till välfärden. Nu, när de skulle behöva stöd och hjälp får de kalla handen från "soss" istället med motiveringen att "vi är ingen bostadsförmedling".
  Klassklyftorna växer och de sämst ställda blir fler och får det ännu sämre.

  Får jag dela ditt inlägg på FB?
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart får du det Anja!
   Kram!

   Radera
  2. Måste bara kopiera en insändare från GöteborgsPostens Fria ord (vilken tur att Fria ord- skribenter är klokare än tidningens ledarskribenter) :

   "Såg i ett nyhetsinslag att en temperaturhöjning på fem grader är sannolik, innan år 2100. Våra barn får ärva civilisationens undergång.

   Inslaget passerade utan en enda politikers uttalande. Krisen framstod som ett tekniskt problemen, medan två av våra största politiker (i samma nyhetssändning) krävde hyresmarknadens avreglering.

   Samma icke-politik uttrycks då ”vår livsstil” ofta framställs som en naturlag. Jag kör lådcykel med barn och matkassar, nöjesshoppar aldrig och saknar den dåliga smaken att flyga över halva världen för att gynna diktaturer eller uppleva Barriärrevet innan det dör av värme. Ska ”vår” livsstil då solidariskt skuldbelägga alla och ingen, som om det fria valet och dess konsekvenser just på denna punkt måste tonas ned?

   Nej: alla val är politiska, en sanning som – om den blev allmänt känd – rymmer mer hopp än alla teknologier tillsammans inom överskådlig tid.

   Enligt filosofen Aristoteles är en värdig och fri människa engagerad i politiken, medan ordet idiot, det vill säga enskild , får beteckna den som inte bryr sig. Har den förhärskande nyliberalismens frihet förväxlats med enskildhet? Om vi alltså slopar enskildheten inom ”vår” livsstil, kan vi nog rösta bättre och se våra handlingar och val ur ett mer politiskt än idiotiskt perspektiv.

   Kunden har ofta fel"
   Kram, Anja

   Radera
 14. "Af børn og fulde folk skal man høre sandheden", som vi siger her i Danmark. Og hun har jo ret, forandringerne skal komme nedefra. Vi kan ikke forvente af magten og kapitalen skal ønske nogle ændringer.

  De kloge børn giver dog lidt håb om en bedre fremtid.
  Mange hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 15. Att gå omkring och vara eller låtsas vara lyckligt ovetande håller inte i längden. Hoppas Greta får fler med sig och att våra ögon öppnas snart. Allt för många tror att vi är så bra på allt här i Sverige och att det är dom andra som måste göra något.
  Kram

  SvaraRadera
 16. Det tycks som att en boll är i rullning:
  https://tidningensyre.se/2018/nummer-321/skolstrejk-for-klimatet-kan-falla-premiarminister/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken Olle! Goda nyheter inom klimatområdet är sällsynta och Australien har ju varit en av de värsta bakåtsträvarna, trots allt som landet drabbats av pga klimatförändringarna.

   Radera
 17. Hei Gunilla
  ja lämmin kiitos hyvän joulun toivotuksesta. Koetan ehtiä seurata postaatko sinä vielä ennen joulua, mutta varmuuden vuoksi toivotan minäkin jo oikein hyvää ja rauhallista joulua. Kiitos kommenteistasi... ja kauniista postauksistasi. Sinun puutarhassasi on paljon sellaista, jota toivon joskus olevan omassa pihassanikin. :)
  Iso halaus!

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera