söndag 25 november 2018

Naturens dolda nätverk

Detta är titeln på den senaste boken av den tyske skogsvaktaren Peter Wohlleben. Det är hans fjärde bok om den natur som han älskar att berätta om och som är en så stor del av hans liv. Det är alltid svårt för författare att upprepa tidigare succéer och enligt min mening höll boken med titeln Djurens gåtfulla liv inte riktigt samma höga klass som de övriga. Kanske för att jag själv har en så emotionell förhållning till djur som gjorde den så tung att läsa men också för att boken hade en något svag  vetenskaplig koppling.

Men nu är han tillbaka på banan och det med bravur. Boken kan nog kategoriseras som populärvetenskap där han gör vetenskapliga upptäckter tillgängliga och attraktiva att läsa för den stora allmänheten. Hans berättarkonst är oerhört tilltalande för den som intresserar sig för naturen och alla de som lever i och av den.

Fokus för denna bok är de komplicerade samband som utgör det vi kallar natur, för mig personligen något av det mesta fascinerande som existerar i vår värld men också det som gör naturen så sårbar för mänskliga ingrepp.

Boken inleds med ett kapitel om Yellowstone, om vargens och rovdjurens betydelse för våra ekosystem vilket jag skrivit om flera gånger tidigare här på bloggen. Jakt kan aldrig ersätta rovdjurens värde för vår natur, det är mycket mera komplicerat än så.

Han berättar om hackspettars och spillkråkors strategi när de förbereder ett bo i ett friskt träd. Det kan dröja år innan boet är inflyttningsklart, det krävs planering på hög nivå och det återanvänds av många arter.

Att störa ekosystem är inte alltid att ta bort något, samma obalans kan uppstå när vi tillför något. Som exempel tar han upp jägarkårens osunda matning av vildsvinen som nu förökar sig explosionsartat i Europa. Här traskar de tämligen bekymmersfritt inpå husknuten varje natt, det som skyddar trädgården är det elstängsel vi satte upp för ett antal år sedan.

Träd är författarens favoritobjekt och han berättar hur träden kommunicerar med varandra, hur de skyddar sina små skyddslingar och hur de lever i symbios med svampar och mikroorganismer. Friska träd kan försvara sig mot olika angrepp men skadade träd blir lätt offer för inkräktare vilket gäller för alla växter. Han beskriver trädens strategi vid långvarig torka och jag minns alltför väl denna sommar när träden gjorde sig av med en del av sina löv i juni för att minska avdunstningsytan. Men det har sitt pris, sockerproduktionen minskar kraftigt när trädet byter törst mot hunger och det kommer att påverka träd och växter nästa år.

Granplantagerna som numera täcker stora ytor i Europa är förändrade ekosystem som är helt underkastade mänskliga behov. Och som alltid när obalans uppstår blir angrepp av skadedjur svåra att möta, i det här fallet handlar det om insekten barkborre som borrar sig in under barken och tar död på träden. Insekterna klarar inte av att angripa ett friskt träd men granen vill ha det fuktigt och kallt som i ett tajgaklimat vilket vi inte kan erbjuda och följaktligen är träden försvagade och blir lättare offer för angripare. Den kloke skogvaktaren anser inte barkborren vara ett skadedjur utan kallar insekten för svaghetsparasit, det är vi själva som fått den känsliga vågen ur balans. En ytterligare komplikation med dessa ensidiga granbestånd är högaktuell, barrskog brinner som fnöske medan lövskog är synnerligen svår att antända. En riskabel investering i klimatförändringarnas årtionde.

Är du intresserad av naturens många och komplicerade samband är detta boken för dig. Fascinerande, spännande och lärorik. Samtliga böcker av Peter Wohlleben finns översatta till engelska. Och som alltid har jag inte erhållit en enda krona som betalning utan varit helt fri att tycka till.


12 kommentarer:

 1. I have no doubt that I would enjoy these books very much, Gunilla, and I will check whether they have been translated into English. With your recommendation I am sure that they cannot fail to be very worthwhile!

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla!

  Jeg har to av de bøkene du viser, og den med trærnes hemmelige liv er min favoritt av de.

  Klem!

  SvaraRadera
 3. The Hidden life of Trees står på ett skåp här. Har inte kommit till läsningen men den har ett vackert tecknat omslag. Det har inte blivit något direkt inköp den här heller. Fredagen var helt köpfri till slut.

  Ha det gott! Kram, Carina

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla

  Super bra att Peter Wohlleben, på ett tillgängligt sätt, beskriver den senaste forskningen.
  Granbarkborren kommer vi att höra mycket om nästa år, Granen står svagt efter detta året, och redan nu är många träd döda, det går så fort!
  Det kan mycket väl bli en välbehövlig katastrof för den traditionella skogsnäringen nästa år. Monokulturer är bara så dumt!

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 5. Helt ärligt så hade jag nog inte ens funderat på att gå till bokhandeln och införskaffa någon av dessa böcker. MEN , jag blir ju väldigt nyfiken...

  Tack :D

  SvaraRadera
 6. Har laddat ner The Hidden Life of Trees för avlyssning. Tack för boktipsen!

  SvaraRadera
 7. Jag har bara läst "Trädens hemliga liv" och den tyckte jag mycket om. Jag kommer att läsa de andra också ... tack för påminnelsen! Ska kolla efter dem på Bokbörsen :)

  SvaraRadera
 8. Tak for anmeldelsen. Den får mig til at tænke på de store skovfældninger, der pågår i Brasilien. Du burde måske sende disse bøger til den brasilianske præsident 😋

  SvaraRadera
 9. Hej Gunilla!
  Blev nyfiken, skall kolla på biblioteket, om jag får tag på någon av dem.
  Ha det fint/Marika

  SvaraRadera
 10. Det med hvordan trær kommuniserer med hverandre på så jeg et tv-program om, engelsk, veldig fascinerende. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 11. Hej Gunilla!
  När jag läser det du skriver här i ditt inlägg så fastnar jag direkt. Den boken får bli vad jag önskar mig i julklapp i år.

  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 12. Hej!

  Så spännande! Jag känner igen de där böckerna och ska definitivt kika på den i bokbussens hyllor :D

  Det är skönt med någonting som markerar avslut. Fast nu ska det ju börjas igen - är sugen på att så ett frö eller två. Och så finns det nog lite brunt kvar att klippa i perennrabatterna om det skulle råka bli en vindstilla dag med härligt solsken innan snön lägger sig :D

  Ha det så gott!
  Kram
  Linda

  SvaraRadera