lördag 23 februari 2019

Greta Thunbergs tal inför EU


           
 I veckan talade Greta Thunberg inför EU och i går var hon inbjuden av Frankrikes president Emmanuel Macron till Elyséeplatset. Tusentals människor i den franska huvudstaden demonstrerade tillsammans med Greta under parollen "Skolstrejk för klimatet".

Plötsligt, efter decennier av oändliga diskussioner som i de flesta fall inte lett till några framsteg sprider sig en demokratisk klimatrörelse över hela världen, ledd av den nu 16-åriga tjejen Greta Thunberg från Sverige. Det är ungdomarna, vars framtid är hotad som tar initiativet.

Den kanadensiska författaren Naomi Klein skrev 2015 en alarmerande bok "Det här förändrar allt" där hon reste runt i världen, något uppgiven, men satte sin tilltro till att människor kommer att organisera sig och kräva att makthavarna tar klimatkrisen på allvar för att vår framtid inte skall präglas av världsomfattande konflikter om mat och vatten. Jag får erkänna att jag var skeptisk och dömde ut henne som mer än naiv. Hon beskriver mänskligheten som bara tar och tar och inte ger något tillbaka. Så har vi levt våra liv och skapat mentala försvar som belönar oss med sinnesfrid och gör att vi slipper oroa oss för framtiden. Varför skulle detta förändras? I minst 25 år har vi haft gedigen kunskap om klimatförändringarna och dess konsekvenser.

Men jag är bered att ändra åsikt och sätter hoppet till den förändring underifrån som nu drar över världen, en spirande klimatrörelse som enligt Naomi Klein kan förändra allt.

I USA har en ny rörelse skapats "Green new deal" som fått stor uppmärksamhet. Namnet är lånat från Franklin D. Roosevelts "New deal" , ett enormt reformprogram från 30-talet. "Green new deal" innehåller ett omfattande åtgärdspaket för omställning från fossila bränslen till förnybar energi.

Greta Thunberg har fått utstå omfattande kritik för sitt engagemang för klimatet. En del vuxna är inte mer vuxna än att nedlåta sig att sprida hat på nätet mot en liten tjej som gör något av sitt liv. Hur många av dessa vuxna pratar engelska lika obehindrat, dessutom i ett ämne som kräver en gedigen kunskap och som kräver att klimatkrisen börjar behandlas som den kris det faktiskt är. Greta talade nyligen också i Davos årliga World Economic Centrum där en del av världens mäktigaste beslutsfattare årligen möts. Det kräver sannerligen något annat än att sprida anonyma, kränkande inlägg på nätet.

För nästan sextio år sedan skrev Rachel Carson boken "Tyst vår" om alla gifter vi sprider i naturen. Boken blev en väckarklocka och en bästsäljare. Trots detta tog inte världen hennes varningar på allvar och allt fortsatte som förut.

När beslutsfattare inte tar sitt ansvar för klimatet och skövling av naturen bör vi alla ge Greta och de människor runt hela världen som kämpar för en värld som lever i harmoni med naturen vårt stöd, något alternativ existerar inte längre. Moder Jord larmar och vi tillåts inte längre bete oss som de tre aporna som inte ser, inte hör och inte talar.

14 kommentarer:

 1. Ja Greta er en gæv pige, jeg beundrer hende.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla!

  Jeg så talen hennes på tv her om dagen, og jeg er så imponert over henne. Det er så bra at ungdommen sier i fra, og det er de som overtar denne stakkars jorden etter oss. Så det er litt av en arv de får...

  Klem!

  SvaraRadera
 3. I have to tell you, Gunilla, that Greta's name and her impact are well known in Canada. We can only hope that the world will listen and that young people really will be able to effect change. Bravo for her and shame on so called adults that derogate what she does. She has my full, complete, 100%, unadulterated admiration and respect.

  SvaraRadera
 4. Greta är verkligen en stor människa i en liten kropp. Verkligen värd all beundran.

  Olle

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla!
  Inte visste vi och inte visste Greta vad hennes skolstrejk utanför riksdagshuset skulle leda till. Synd att det alltid finns folk som hittar något att kritisera.
  Heja Greta!
  Ha en fin helg /Marika

  SvaraRadera
 6. Greta är en alldeles speciell tjej med en alldeles speciell gåva! En gåva som förhoppningsvis får de som bestämmer att vakna upp. Så tråkigt att hon drabbas av elaka människors tyckande i saker som de inte begriper!
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Mmm det sprids gift inte bara i naturen. Jag läste ett långt inlägg hennes mamma skrivit efter en del av påhoppen. Klimatet är ett stort problem men jag tänker också att viljan att misstro, misskreditera och hata kommer ge oss problem. I kombination blir det en dålig spiral. Men jag föredrar att tänka positivt. Jag gör ibland en ja-och vs ja-men övning med grupper bara för att visa hur snabbt vi dödar initiativ genom två små ord...

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla

  Nej det är inte kul med denna konspirations-industri som går efter individet och inte det man säger.
  Men nu när själva systemets eksistens hotas, då ser vi ingripande mot FB, Twitter och så vidare.
  Jag tror det värsta är över!

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 9. Gunilla! ja,Greta är en lysande retoriker. Jag imponeras över hennes sett att "ta" världen.
  Malala fick Fredspriset - på Greta orkar inte våra folkvalda lyssna på...
  Greta är en maktfaktor! HUr många människor kan "skryta" med miljoner.
  anhängare världen över? Och tänk. Hon är bara i början av sin karriär!

  Ha en fin helg!
  /Anja

  SvaraRadera
 10. Visst är Greta en maktfaktor. Nu har högern i Europaparlamentet stoppat henne från att hålla tal där: https://www.etc.se/klimat/malin-bjork-skandal-att-eu-hogern-portar-greta-thunberg

  Olle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, se där, det var väl ganska väntat att det skulle ske förr eller senare. Nåväl, konsekvenserna av uppvärmningen kommer att drabba alla. Man erhåller ingen fribiljett hur mycket man än förnekar det som nu sker med vårt klimat.

   Tack för länken Olle!

   Radera
 11. Årets kvinnor på internationella kvinnodagen - vem tror ni är i topp?
  https://www.expressen.se/nyheter/qs/arets-kvinna-2019/

  SvaraRadera
 12. Att bli stoppad är såklart ett tydligt tecken på att man är ett hot och en sporre att arbeta än mer idogt. Heja Greta! Dessutom är det ju inte så att prestationen är avklarat i och med att ett bra tal är levererat. Med stor sannolikhet blir hon känd på pulsen vad det gäller miljökunskap och konsten att själv formulera sig så fort talet är över och i vart och varannat sammanhang hon visar sig. Tänk bara alla journalister med olika partifärg som säkert ställer en och annan knivig fråga. Hoppas hon står pall!
  Sen kan man ju tycka att det är konstigt att alla fakta som levererats av experter från olika håll i världen under de senaste 25 åren inte haft nåt brakande genomslag, men det är i alla fall allt detta material som Greta nu kan stödja sig på. Ofta är det väl så att nån som är känd eller på annat sätt sticker ut behöver ge ansikte åt en fråga för att det ska bli en rörelse som lyfter.

  SvaraRadera
 13. congratulation...good speech.
  have a great day

  SvaraRadera