tisdag 9 juli 2019

Blommor och blad, fladder och surr


Gillenia trifoliata  trebladsspira bjöd på en riklig blomning i år, likaså de okända liljorna som jag flyttade för ett par år sedan. Passade på att gödsla planteringsgropen med benmjöl och sannolikt har det bidragit till de frodiga plantorna tillsammans med försommarens nederbörd.


Dactylorhiza okänd nyckel återkommer troget varje år. Jag har exemplar i både surjord och vanlig matjord och det fungerar vilket som, lättodlade små skönheter.


Efter blomningen når Rhododendron sin höjdpunkt, bladen täcks av en luddig filt som på ovansidan kallas för toment och på undersidan för indument. Beläggningen har förstås inte tillkommit för att beundras av oss människor utan har utvecklats som ett skydd mot insekter.

Rhododendron `Silverleaf´

Rhododendron `Golfer´

Blommornas tid är kort och vackra bladväxter som bildar en stomme i trädgården har alltid varit viktiga för mig. En av de mest lämpade bladväxterna om trädgården inte invaderats av sniglar är utan tvekan Hosta. De finns i alla storlekar  från miniatyrer till giganter. Den enda nackdel som jag kan komma på är att de så småningom blir för stora och måste delas.


Högst upp en av giganterna, kanske den största H. `Empress Wu´ och längre ner i bild, planterad mellan stora stenar H. fortunei var. Albopicta.Här har jag planterat H. `Francee´ rakt ner i marken för att mjuka upp en aning så allt inte växer inom markerade rabatter. I bakgrunden syns en samling miniatyrhostor.


Hosta `Ben Vernooi´ med tjocka, välmarkerade blad, en av de vackraste om ni frågar mig.

Den senaste veckan har det fladdrat ordentligt över rabatterna här, några av de besökare som jag lyckades fånga med kameran. Hoppas identifieringen är korrekt, annars rätta mig.

Nässelfjäril Aglais urticae

Rovfjäril Pieris rapae

Storfläckig pärlemorfjäril Issoria lathonia

Och så gav jag mig på en rejäl utmaning, att fotografera humlor. Det måste ha varit hundratals av dem som surrade över timjanmattorna. De rör sig oavbrutet och det kräver korta slutartider på kameran. Det krävs också tid och koncentration och en bra bakgrund men det är väldigt stimulerande att iaktta deras flitiga arbete. Svårt är också att få ett bra fokus på hela insekten, inte bara en del av den. Jag vill ha hela bilden så skarp att pälsen och de håriga benen syns tydligt men ännu dröjer det till den perfekta bilden. Av flera hundra bilder åkte de flesta i papperskorgen, några sparade jag.
23 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  Flotte bilder! De nye bladene på rhododendron som har indument er bare så vakre når de er nye. Du har mange insekter hos deg, og det er godt å se.

  Klem!

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla
  Jeg er vild med dine flotte bede, interessen for det fine løv på rhododendronerne har vi til fælles.
  Flotte billeder af bier og sommerfugle.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla

  Macro är inte lätt:)
  Om jag minns rätt har du en Nikon FF eller var det en APS-C? I båda fall är sensorn så stor att du har ett mycket litet skärpedjup.
  Jag har samma förutsättningar.
  Jag ställer skärpan manuellt, försöker att få insektens ögon i fokus...
  ibland med en viss success:)

  Du har lyckats riktigt bra!

  Fina exemplen på indument du visar - av mina i Värmland tror jag bara en har kraftigt indument.

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karsten!

   Nikon FF D75O är det ja. Med min bristfälliga tekniska kunskap så får jag pröva mig fram, använder inte Auto för då lär jag mig inget utan testar, kollar filinformationen och testar igen. Sakta, sakta går det framåt och så länge det gör det är jag nöjd.

   Radera
 4. Som jag skrivit såå många gånger - din trädgård är fantastisk!
  Jag tycker du lyckades bra med humlorna!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Bilderna är fantastiska. Så kul att du har utvecklat din fotohobby. Närbilder är verkligen svårt.
  En snabb googling säger att `Ben Vernooi´ är en sport av 'First Frost'. 'June' och 'First Frost' är de två hostor som sniglarna lämnar ifred här så det skulle ju kanske vara idé att prova Ben V också om jag kan hitta den. Hur fick du tag på din?
  Kram helene

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla!
  Dina bilder är riktigt fina, humlorna är precis sådär lurviga och mysiga. Det är grönt och frodigt i din trädgård, så skönt att det regnat.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 7. Dina bilder är fantastiskt skarpa. Jag blir helt såld på de håriga humlorna och ludna rododenronbladen. Får lust att klappa dem.
  Jag beundrar och avundas din förmåga att skapa vackra planteringar som ser ut som om naturen själv arrangerat dem. Så harmoniskt och okomplicerat och ändå något av det svåraste att få till. Bästa hälsningar / Gunilla

  SvaraRadera
 8. Here too, Gunilla, hostas seem to be the basis of many gardens, and we have a couple of different varieties in our garden. They require little care, other than dividing them from time to time as you mention, and they come up year after year. Right now rabbits seem to enjoy them. They nibble off the leaves, but only eat the stem, which I assume is where the energy resides. We enjoy seeing the rabbits but they can drive a gardener crazy!

  SvaraRadera
 9. Verkligen jättefina bilder Gunilla! Visst är det härligt att pröva sig fram med macrot. Jag slänger också 100-tals bilder och blir lycklig när just den där skarpa dyker upp mitt bland alla som jag är missnöjd med.
  Jag säger också som Gunilla i Ekeby, beundrar din förmåga att skapa planteringar som ser ut som naturen skapat. Är också fascinerad av Hosta och blev väldigt förtjust i `Ben Vernooi´. Förstår att det är en favorit.

  Tack för ett inspirerande inlägg och så önskar jag dig en skön fortsättning på veckan!
  Kram Anita

  SvaraRadera
 10. Det er skønt at se billeder, der viser hvor frodig din have er i år, især på baggrund af de massive tørkeproblemer du tidligere har været igennem. De utallige nye rhododendronskud afslører også, at planterne står ekstremt godt.

  SvaraRadera
 11. Hei Gunilla, puutarhassasi on ihanan vehreää ja rentouttavan näköistä. Alppiruusujen uudet lehdet näyttävät upeilta.
  Hienoja perhoskuvia myös ja kimalaiset ovat aina suosikkejani. Tänä kesänä niitä on näyttänyt olevan tavallista vähemmän, eikä minua piristänyt yhtään, kun kesäkuussa yhtenä kylmänä päivänä näin talitiaisen nappaavan yhden niistä. :(
  Mukavaa heinäkuuta. :) Halaus!

  SvaraRadera
 12. Så mye vakkert både i blomster og grønt hos deg. Frodig og fagert. Fint besøk av summende humler og flagrende sommerfugler. Skikkelig sommerstemning.
  Jannicke

  SvaraRadera
 13. Jeg kan godt lide dine hosta, og de kommer rigtig til deres ret, når de plantes så frit, som du gør.
  Flotte billeder af sommerfugle og humlebier. Det er ikke de letteste motiver, du giver dig i kast med.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 14. Hello Gunilla. Your Gardens are looking beautiful. I love all the lovely flowers and plants. Beautiful captures of the bees and butterflies. It is a wonderful feeling to see the outcome of your hard work gardening. Enjoy your day. Thanks for visiting my blog.

  SvaraRadera
 15. Det jeg liker aller best i hagen din er alle de grønne plantene, det vil jeg ha mer av også. Den hvite øverst har jeg også, kjøpte den vel i fjor tror jeg, den blomstrer mye, men har bare én stilk så langt. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 16. Hei Gunilla!
  Aller først, fantastiske bilder av humler. Er det øynene jeg ser? Ha aldri sett maken. Liker også bed med planter utenfor bedet. Det blir ikke så dandert da. Uff, merker at jeg har dandert litt mye i år. Tror det kanskje kan være en motreaksjon fra i fjor sommer, da det var umulig å gjøre noe særlig annet enn å gjemme seg for sola.
  Vakker hage du har.
  Klem Anne

  SvaraRadera
 17. Mycket vackra bilder av fjärilar och insekter. Dina rhododendron 'Golfer' och 'Silverleaf' har så vackra blad. Ha en fin weekend.

  SvaraRadera
 18. Such a lovely series of photographs. It all looks beautiful.

  All the best Jan

  SvaraRadera
 19. Gunilla!
  Så som du påpekar måste bladverken vara själva grunden i trädgården. Blomningen blir alltid ett plus.
  Att ta dessa underbara närbilder på pollinerare tillför oerhört mycket för läsaren av din blogg. Det är ibland så att det är genom kameralinsen man upptäcker detaljer man aldrig annars skulle få se och dina bilder bjuder verkligen på fina närstudier .
  Ha en fin vecka!
  /Anja

  SvaraRadera
 20. Wonderful garden, amazing photos!
  I especially loved the pictures of butterflies.
  Have a nice weekend
  Maria

  SvaraRadera
 21. Gillenian har jag nu lärt mig namnet på tack vare en blogg, jag har den och den är fantastisk även när den blommat över. Roligt när man kan fånga insekter på växter. Har just lagt ut några sådana.

  SvaraRadera
 22. Hi Gunilla! Your garden continues to amaze me. Wonderful! Lots of work there and it shows. Love your photographs, especially with the butterflies! Have a great weekend! John

  SvaraRadera