onsdag 26 juni 2019

Ett nytt projekt är klart


Det här resultatet av alla de aspfrön som föll över nejden en vecka i maj. Det har varit påfrestande minst sagt att rensa 2000 kvm från dessa inkräktare i trädgården. Det gror precis överallt i gångar och planteringar och svårt att komma åt under en del stora buskar. Jag tar en liten bit varje dag och snart är jag igenom hela trädgården. Vi har lagt ner massor med arbete vid anläggningen av trädgården för att slippa ogräsproblem men det som kommer ovanifrån går inte att förebygga.

Men jag har gjort annat också, något som är betydligt trevligare, ett litet projekt. Att bara förvalta en trädgård är själsdödande, jag måste få göra något där kreativiteten får utrymme och problemlösningar
tvingar mig till lite tankearbete. Det ger mig energi.

En liten bit av naturen fanns kvar att åtgärda innan stängslet tar över. Jag inser varför jag inte gjort det tidigare, det var ett besvärligt område med svåra ogräs som måste stoppas för att inte omgående invadera planteringarna, dessutom höjdskillnader att hantera.


Området utanför stängslet måste grävas rent och alla liljekonvaljrötter måste bort. När jag ändå var igång med spaden grävde jag ut en bit av den tänkta gången också och fick anledning att göra det jag gillar så mycket, att sätta sten.


Nu hänger denna del av trädgården ihop med den övriga trädgården som finns bakom kullen. Det gick åt 1,5 balar grov torv, ett antal säckar kogödsel och Rhododendronjord samt täckbark att täcka en bit av naturen utanför stängslet. Tidningar och tyvärr markduk under täckbarken på utsidan.
 Jag planterar alltid mycket glest och föredrar växter som växer långsamt. Trots det så växer det ihop så småningom och det krävs omflyttningar i planteringarna. Inga nya växter fick plats här utan endast några Rhododendron som hamnat i för djup skugga av större grannar.

Ett problemområde kvar som saknar lösning. Här står nämligen en gigantisk björk på baksidan som jag inte vill ta bort, den ger nödvändig skugga till växterna. Men inget går att plantera under en törstig björk, jag ha redan grävt bort en del av rötterna. Så tillsvidare får det bli en liten rastplats, hittade några gamla stolar i förrådet, en  kabelsnurra får fungera som bord. Här i skuggan under björken är det skönt att ta en paus.


25 kommentarer:

 1. As always, you have done a great job, Gunilla. I am impressed with the way your garden has a whole level of symmetry about it and everything seems to flow together in a harmonious way. The creative use of stones is very pleasing to the eye. Now - listen to Dr. David - go and sit in that chair and RELAX for a while! No arguments permitted!

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla!

  Så fint det ble utvidelsen, og at det henger sammen med resten. Jeg forstår at du ikke vil ta bort bjørken, for skygge er deilig å ha når det er veldig varmt. Bjørker er veldig tørste, ja, så det er vanskelig å få noe til å gro der. En voksen bjørk bruker 400 liter i døgnet, så det er mye vann som forsvinner til de :)

  Klem!

  SvaraRadera
 3. Hello, Gunilla! I love the pretty sitting area under the Birch. It is hard to provide both shade and sun for the different plants. The stone work is beautiful. Wishing you a happy day!

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla
  Sjovt nok er jeg også blevet advaret om at plante tæt på björk, men jeg har ikke hørt efter i timen. Jeg har både rhododendron i nærheden og clematis til at gro op i træet. Det går faktisk helt godt, forstå det hvem der kan. Intet er gået ud endnu, og det er snart mange år siden, vi plantede.
  Klem

  SvaraRadera
 5. Du har verkligen en helt unik tomt. Gräva betyder inte samma sak hos dig som hos mig även om det finns lite sten är också. Beundrar din ihärdighet när det gäller underarbete. Men så snyggt det blir och så bra det hänger ihop med platsen. Nej björkar tar för sig men det ger ju också möjligheter. Jagar aspar här också.
  Ha det fint
  Helene

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla

  Ja, en plats för paus är viktig:)
  Det blev superbra!
  Och du har fina stenar på andra sidan, och en stubbe... Kanske det går att flytta stängslet?

  Ha en trevlig dag

  SvaraRadera
 7. Det nye projekt falder helt naturligt ind i helheden. Så må det siges at være vellykket. Det ville være interessant at se, hvor store rødderne er hos sådan et træ, men sådan et apparat er vist ikke opfundet endnu.

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla!
  Grattis till känslan att vara klar med ett projekt. Jag vet hur härlig den är. Och så bra det blev. Det är så vackert med sten. Och din sittplats vid björken ser väldigt trivsam ut, en idealisk "ta paus" -plats. Tänk om allt grodde lika bra som aspfrön ... då skulle det vara lätt att odla :) Rensar här också!

  Ha en fortsatt fin dag ... igår fick vi 15 mm regn!

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Synes du har så flotte mosegrodde stener på tomten - vakkert!! Spennende prosjekt.

  SvaraRadera
 10. Jeg forstår din lyst til at få styr på de sidste problemområder, og når det så bliver så smukt, kan du da bare være tilfreds. Som sædvanlig er dit arbejde enormt grundigt, gennemtænkt og passer perfekt ind i havens stil. Tillykke!
  Kan godt forstå det er sjovere at lægge flotte sten end at fjerne bittesmå aspetræer. Det kreative er vigtigt for haveglæden.
  Men hvad gør du når de sidste problemer er løst? Jeg tænker du gradvist bevæger dig udenfor hegnet og så må bare guderne vide hvor du ender... Måske bliver vi naboer en dag!

  Mange hilsner fra en stor beundrer,
  Ulla

  SvaraRadera
 11. Jättefint Gunilla och den där projektkänslan känner jag igen. Hos mig gror det också men allt eftersom de växer till så blir de mer och mer sälglika. Så jag tror inte det är asp hos mig. Din approach med en liten bit i taget är fantastiskt bra. Mycket jobb men mindre yta och mera överkomligt...

  Jag har ju planterat tätt men nu växer det fortare än jag tänkt och hoppats så jag behöver börja flytta om redan nu. Fast jag hade hellre låtit jorden sjunka ihop en vinter innan jag började.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 12. Hvor er det blevet smukt, og hvor hænger det godt sammen med resten af haven. Jeg ville også nyde at tage et lille hvil i birketræets skygge. Det må have været et kæmpe arbejde. Arbejder du dig frem bid for bid, eller starter du med at lave en tegning for hele området?
  Hav en god weekend!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Jag är inte mycket för teoretiska skisser, de säger mig absolut ingenting. Jag behöver vara på plats för att kreativiteten skall infinna sig.
   Jag har alltid tagit en bit i taget för när man börjar gräva stöter man alltid på något hinder som t.ex. en stor sten som inte går att rubba och då får man planera runt det och göra vad som är möjligt. Vi har, som du ser på bilderna, gott om sten. Ännu mera under än över marken. Stenarna ger karaktär men ställer till en del bekymmer när de ligger strax under markytan.

   Radera
  2. Tak for dit svar. Jeg nyder alle de flotte sten, du har i haven. Man jeg forstår godt, at stenene ikke bare er nydelse, men at de også kan gøre anlægsarbejdet besværligt.

   Hilsen Elna

   Radera
 13. Hi Gunilla, Your hard work sure pays off. The garden is looking excellent! I would love to spend some time visiting your garden. Thank you for sharing. Wishing you a fine weekend! John

  SvaraRadera
 14. A lot or work but it does look good.

  All the best Jan

  SvaraRadera
 15. Hej! Beundrar dina stensatta gångar. Mycket jobb är det säkert, men det blir
  såå snyggt! Vi har aspdungar här i slänten också, men har aldrig sett aspfrön gro i sådana massor som de grott hos er. Inget nöjesarbete att försöka få bort dem!
  Skön helg!

  SvaraRadera
 16. Tänk att man varje dag lär sig något nytt - det är frön från Aspen som kommer upp. Det visste jag inte men nytt är det för i år. Så fint det blir med stenarna, växterna och sittplatsen.

  SvaraRadera
 17. Så fint det ble med steinen. Helt enig at en må få jobbe litt kreativt også, og ikke bare luking. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 18. Gunilla! Så fint du gör. Otroligt fantastiskt resultat. Din trädgård måste vara en helt makalös upplevelse. Har du många besökare?
  Aspfrön är verkligen årets gissel. Miljoner fröplantor överallt.
  Så är det att ha trädgård - alltid något som gör en förtvivlad, men så mycket att glädjas åt. Ja, som att ha barn...:-)
  Var rädd om dig!
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 19. Det er så flott i hagen din nå. Dette prosjektet ble bare helt supert.
  Jeg elsker også stein og steinlegging, så jeg vet litt om jobben med å finne de riktige steinene og så å få plassert de på riktig sted. Det skal flyttes og løftes mye før det blir så fint som det har blitt hos deg, Gunilla!
  Hilsen fra Turid

  SvaraRadera
 20. Wow så fint du gjort igen, helt otroligt vackert. Och du har rätt, det är ju själva skapandet som är roligt, just nu har vi mest underhåll. Jag har inte bloggat på ett tag så jag har en del att ta igen men nu försöker jag läsa några bloggar till att börja med. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 21. Hej Gunilla!
  Det blev riktigt fint, kan tänka mig att du får kämpa med både stenar och rötter. Sittplatsen blev pricken över i:et.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 22. Som vanligt ett mästerligt utfört arbete, så vackert och prydligt. Kul att få följa arbetet och jag kan mycket väl sätta mig in i den möda som du lagt ner. Vi erövrar också en bit mark varje år. Håller med om att skapandet är det roliga, men just nu skulle jag vilja ha en paus på ett par år och bara finlira efter tio år med det ena stora projektet efter det andra.
  Vad det gäller björken bestämde jag efter förra årets 8 månaders torka att våra två jättebjörkar skulle ner. Det var med ett stort mått ångest beslutet togs och vi fick dessutom leja till arbetet pga deras placering. Det visade sig att båda var så ruttna inuti att de kunde blåst ner och krossat hus eller växthus när som helst. På mitten av stammen var det bara ett skal på 5 cm friskt trä ytterst. Så det var rätt beslut att ta ner. Saknar faktiskt inte skuggan som jag trodde att jag skulle göra och växterna mår bra av att få ha vattnet för sig själva. Har satt ett vitt mullbär på platsen istället, men det kommer förstås inte skugga på många år.
  Kram
  /Anette

  SvaraRadera