söndag 23 juni 2019

Bilder i midsommartid


Blommande prästkragar är själva sinnebilden för midsommar. I ett hörn av vår tomt har en vildäng etablerat sig, nya arter tillkommer hela tiden. Vi har så gott om plats så mina trädgårdsfingrar skall inte inkräkta i den vackra miljön som naturen skapar, jag tänker inte blanda mig i.Blommande stäppsalvia Salvia nemorosa - för humlornas skullI blommande pioner kryper ett antal skalbaggar omkring, sökande efter nektar. Det är gräsgrön guldbagge som varierar i färg från skimrande grön till bronsfärgad. Guldbaggen genomgår fyra stadier under sin livstid varav den längsta tiden är livet som larv. Som fullbildad bagge lever den endast några veckor så slutet närmar sig för den vackra skalbaggen.


Tellmankaprifolen Lonicera tellmanniana  har väl aldrig blommat så rikligt tidigare, den nederbörd vi fått denna vår och försommar  gör underverk i trädgården. 


En nykomling i år, jo, det är faktiskt en ros och en vacker sådan `Rhapsody in Blue´. Alla som följt mitt trädgårdsliv på bloggen vet att rosor inte intresserat mig särskilt mycket. Men man får inte vara sämre än att man kan ändra sig, rosen ifråga har jag sett hos några av mina bloggvänner och tyckte den var otroligt tilltalande i färgen. Ifjol lyckades jag inte få tag på den men hade bättre tur i vår. Plantan är liten men har redan bildat ett flertal blomknoppar, lite löss har den fått men bara att dra med fingrarna, resten får de små rovdjuren till frukost.

20 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  Prestekrager får være i fred her også. De er så fine og blomstrer akkurat til midtsommer, ja. Gullbagger er det mange av her i år, og jeg synes de er så fine. Vakkert bilde av 'Rapsody in Blue'!

  Klem!

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla!
  Prästkragen hör verkligen till midsommar. Min kaprifol blommar också fint, trots att den fick ligga på backen, medan garaget blev målat. Lite tilltufsad fick den komma upp mot väggen igen, men verkar inte bry sig. Din Rhapsody in Blue är verkligen blå, min har nog mera färgen av blålila.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla
  Dejligt med god plads til lidt vildskab, for naturen gør det jo godt, en gang imellem kommer den bare lidt for tæt på. Flot billede af Rhapsody in blue.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla!

  Jag tror aldrig jag sett så mycket prästkragar som i år. Din prästkragebild är en riktig sommarbild när sommaren är som bäst. Så trevligt med ett vilt hörn i trädgården till glädje för insekter. Min honungsros blommar nu och surret som hörs när man står under den är nästan öronbedövande, på ett härligt sätt. Och så roligt att du skaffat en 'Rhapsody in Blue'. Min blommar ovanligt mycket i år.
  Så skönt att ni fått nederbörd. Här kommer ingenting. Vi har så torrt så jag måste snart välja ut växter som ska stödvattnas. Gräset är nu helt brunt. Märkligt att det kan vara en sådan skillnad. Vi bor ju ändå inte så långt från varandra.

  Önskar dig en fin söndag och kommande vecka!

  Kram Anita

  SvaraRadera
 5. Your garden is looking splendid, Gunilla, and parts of it could be our own modest patch. We have both daisies and salvia blooming right now, and the salvia as you point out is very attractive to pollinators of various kinds. The other day I was having a chat with a friend of mine, a retired Professor of Entomology, who is an avid gardener, like you, fond of native species and keen to have a natural garden reflecting the area in which we live, and she has been very successful in this respect. She had an interesting comment which would be applicable to you also I suspect. She said that living in a northern climate leads to expressions of regret that we don't have a longer growing season, but she feels that in reality she needs winter to take a break, and fuel her enthusiasm for the following spring. She said that the lack of a garden for part of the year just makes her appreciate it all the more when she has it - and she gets a break from all the work!

  SvaraRadera
 6. Hello, your garden looks beautiful. I love the daises and salvia. The Rhapsody in Blue is stunning. LOvely images. Enjoy your day, have a great new week!

  SvaraRadera
 7. Visst är det härligt att ha en vildäng! Även här blommar prästkragarna, tillsammans med stor blåklocka, slåttergubbar (på uppfällningen), ängsnejlika, grässtjärnblomma, ängsskallra, brudbröd, rödfibblor, kort sagt en härlig mångfald. Stäppsalvian är så vacker också. Jag har sett massor av sådana i hagar och vid vägkanter i Östeuropa och hoppas få se dem igen när jag åker till Slovakien (med buss) om ett par veckor. Och vilka fina bilder på guldbaggen du har tagit! Ett riktigt litet smycke.

  Olle

  SvaraRadera
 8. Your garden looks beautiful …

  All the best Jan

  SvaraRadera
 9. Så härligt att ha plats för en vildäng för det egna nöjet och för mångfald bland blommor och småkryp. Har också kikat på Rhapsody in Blue flera gånger men avstått. Färgen är verkligen magnifik i detta stadium.
  Kram Helene

  SvaraRadera
 10. Hej Gunilla

  Super färg på din Rhapsody in Blue:)
  Salvia släktet är fantastiskt, blomman är som gjorda för humlor!

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 11. 'Rhapsody in Blue´ är en av de få rosor jag har också, men får erkänna att jag kanske inte curlar den som jag borde. Imponerande kaprifol!
  Gräs och prästkragar känns som sommaren i ett nötskal. Lite vemodigt att vi redan passerat midsommar.
  Kram
  /Anette

  SvaraRadera
 12. Det er en af fordelene ved at have en stor have, at der også er plads til nogle områder, hvor det er naturen selv, der bestemmer. Jeg er lidt misundelig på din store salvie,der stornyder solen. Vores jord er desværre for tung for dem. De bliver aldrig virkelig flotte.

  SvaraRadera
 13. Hei Gunilla.
  Vi har også litt "villflor" i et hjørne av tomta, som vi kaller skog. Det vokser det også prestekrager:-) Utenfor tomta er det et stort jorde, hvor det ikke er slått gress siden tidlig vår 2018. til glede for insektene og stort besvær for allergikere....
  Vakre bilder fra hagen!
  Ha det godt/Eirin

  SvaraRadera
 14. Hej Gunilla!
  Ja, prästkragar som blommar i gräset är verkligen midsommar. Vi har också en vild äng och i år återkom mandelblommorna som varit borta en tid. Det var glädje!

  Det var intressant att få veta att den gräsgröna guldbaggen har ett så kort liv som fullt utvecklad. Den trivs i våra rodgersior och är verkligen mäktig och vacker där den "kliver" omkring.

  Mmm, 'Rhapsody in Blue' var svår att ta ögonen ifrån. Vilken ros! Vilken färg! Wow, om man får säga så.

  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 15. Hei Gunilla, ihania kuvia kaikki, lähikuvat ja yleisnäkymät!
  Hyönteiskuvat ovat aivan upeita. Luulen nähneeni tuollaisia loistavia kuoriaisia täälläkin, kun olin lapsi, mutta en enää pitkään aikaan. Miksikähän?
  Oikein mukavaa viikkoa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sara!

   Många livsmiljöer för våra vilda växter och insekter har försvunnit, det storskaliga och industrialiserade jordbruket är en faktor, användningen av bekämpningsmedel en annan. Vägrenarna som blivit en sista tillflykt för vilda örter och insekter får inte heller vara ifred utan klipps ner.
   Detsamma till dig!

   Radera
 16. Hvor må det være dejligt at have sådan en blomstereng. Jeg håber, du har en bænk, hvor du kan sidde og nyde blomsterne og det summende dyreliv.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 17. Hej, hej Gunilla!
  Att ha en plats i trädgården där ens trädgårdsfingrar inte får göra avtryck är en ynnest som man får verkligen vara rädd om. Och naturen själv är ingen dålig designer! Visst är det härligt att det surrande, flygande livet på nära håll.
  Jag har också varit rätt ointresserad av rosor. De har inte trivts här. Men så händer det helt plötsligt att några plantor som stått och kämpat i åratal (oftast presenter man fått och pliktskyldigast planterat "någonstans") börjar prunka?! Helt utan min aktiva medverkan. Och då blir man liksom fast. Rosor är trots allt den romantiska sinnebilden på trädgården :-). Din ser fantastisk ut. Är den så blå som på bilden?

  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anja!
   Jag tycker nog att kamerans färgåtergivning är hyfsad på just den bilden men sedan bleks blommorna i solen och då blir blomman mer lilafärgad.

   Radera
 18. Så skön läsning - ni har fått regn :) Det andra är fint och vackert på alla sätt men vatten... ..det är nödvändigt. Jag gick på stenspaning igår - håller på med ett nytt parti och jag behöver få in ett par rejäla bumlingar, så stora som kranen orkar. Det är rätt typiskt att det finns alltid sten men sällan där man vill ha dem.

  Kram, Carina

  SvaraRadera