lördag 1 juni 2019

Rhododendron `Flautando´ en presentation

Nu blommar många Rhododendron men får inte plats med alla i inlägget så jag väljer Rhododendron `Flautando´ ( R. brachycarpum ssp. faurie x R. Goldsworth)

Jag har skrivit om den för några år sedan, inlägget kan du läsa här

R. `Flautando´ är en av de tusentals Rhododendron som tagits fram av den tyska plantskolan Baumschule Hachmann. Själv köpte jag den lilla plantan för mer än fem år sedan av Bengt Carlson på Klöva naturträdgård.

Blomning i maj
Den saknar det åtråvärda indumentet på nytillväxten men istället har den osedvanligt blanka, mörkgröna blad på röda stänglar, väldigt dekorativt tycker jag. Första året med full blomning.


Här kan man se att den har ovanligt många blommor i blomställningen.


Här på den fullt utslagna blomman syns det ännu tydligare. Om jag skulle önska något så är det nog att dragningen mot rosa i blommorna skulle vara mindre men man får inte allt man önskar.


Bild från idag, utan tvekan en odlingsvärd Rhododendron. Ytterligare plus för plantan är att den aldrig har haft vare sig torkskador eller vinterskador. Det finns inget skrivet om den på svenska men det kan förstås bero på det mycket begränsade utbudet vi har i Sverige av just Rhododendron. De stora kedjorna saluför samma fyra, fem sorter varje år, inget som jag vill ha i trädgården. Man får leta utomlands eller hos små specialiserade plantskolor som drivs av någon entusiast för att hitta mer odlingsvärda Rhododendron.


En bild från hur det såg ut under en vecka i maj när det snöade aspfrön från himlen, ett fenomen som uppstod i flera länder samtidigt. Min teori, att det var torkan ifjol som utlöste denna abnorma fröproduktion verkar vara riktig. Asp bildar frön på hösten och torkan utlöste en stressreaktion hos träden som tror de ska avlida och använder då energin till att säkra artens fortlevnad. 

Allt täcktes av det vita luddet, vårt faluröda hus såg ut som om vi tömt ett års sparade innehåll av damsugarpåsar på fasaden, växterna var inbäddade i luddet. Så kom regnet och sköljde rent, i alla fall det som syntes. Men inget försvinner egentligen någonsin, bara omvandlas till något annat och under alla växter finns drivor av det fastkletade vita luddet. Regnet uppmuntrade även en annan process, fröna började gro... Under några dygn blev allt täckt av en oändlig mängd små aspskott. Det grodde överallt, i planteringar, i gruset mellan stenarna i gångarna, i varje lite springa där det samlats tusentals frön, i mossan, i täckbarken på gångarna och även i stubbarnas ojämnheter. 

Jag var osäker i början huruvida det var fjolårets enorma fröproduktion hos björken som grodde men jag har hittat små björkar också och de är betydligt större än aspens små fröplantor.

Jag har nu hållit på en vecka med att försöka rensa, inget trevligt uppdrag kan jag säga. Jag hinner bara ett antal kvadratmeter under en hel dag och allt går inte att få bort på en gång, nästa morgon är det grönt igen om än inte lika tätt.

Idag regnar det så jag får en vilodag men sedan är det bara att fortsätta med detta Sisyfos arbete. 

13 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  Så vakker din rosa rhododendron er! Det er så synd at utvalget i planteskolene er så dårlig. Det er det samme her, og en ser de samme sortene hvert år.

  Det samme "snøværet" var her også, og det spirer overalt. Vi fikk hardt regn som slo frøene ned i bakken, så de fikk veldig gode vilkår med en gang :(

  Klem!

  SvaraRadera
 2. Hello Gunilla, Your rhododendron blooms are beautiful. It is great have some rain to wash the pollen away. I have seen similar seeds fallen that look like snow. Enjoy your day and weekend.

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla
  Den rhododendron kender jeg ikke, den er rigtig fin. "sneen" har jeg læst om flere steder, det er ikke rart at skulle rydde det væk.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla

  Super Rhododendron - Hachmann är fortfarande en källa för spännande nya Rhododendron.
  Ja överlevnad eller överskott?

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 5. Hvor er det en dejlig rhododendron, du præsenterer i dag. Både blomsternes farve og deres kuglerunde facon er så smuk.
  Jeg misunder dig ikke det store arbejde, du er i gang med. Det kan næsten virke helt uoverskueligt, når man læser om det, men det lader til, at du er godt i gang.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 6. Nå er det ei stund siden jeg var på "besøk" i hagen din,
  og blir igjen betatt av alle vakre beplantinger med gangstier etc.
  Rh.Flautando med lyse lønneblad (?) foran og bakenfor er svært vakker.

  SvaraRadera
 7. Hej Gunilla!
  En vacker rhododendron, och för min del får den gärna vara rosa. Jag har inte aspar, men däremot en hel del små lönnar som jag får rensa bort.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvaraRadera
 8. Flautando är vacker och en buske som Bengt brukar prata varmt om. Och därför var det kul att få se den i bild :) Jag har kanske tur men har ett par plantskolor runt mig som har liite bredare sortiment och till och med några arter ibland.

  Ser den gröna mattan breda ut sig här också men än så länge har jag inte hunnit rensa nåt endaste...

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 9. Verkligen fina rhododendron hos dig! Vackra bilder!
  Kram

  SvaraRadera
 10. Hello Gunilla,
  these are also really beautiful flowers to have in your garden.
  They are beautiful flowers and the soft color has a beautiful glow :-)

  Greetings, Helma

  SvaraRadera
 11. Your rhododendrons looks quite beautiful, Gunilla. You must especially appreciate them because, like us you have a relatively short growing season. It is obvious that you put a lot of hard work into this garden but the time and effort are well rewarded. Every time you show us the overall layout I am impressed by its beauty and the planning that has gone into it. Bravo!

  SvaraRadera
 12. Hei Gunilla, onpa ihastuttava alppiruusu! Kukat (ja kukinnot) ovat juuri sopivan kokoisia ja väri on kauniin herkkä. Muistuttaa hieman suomalaista 'Pekka'-lajiketta.
  Ja kuvasi ovat todella kauniita.
  Haavan valtava siemenmäärä on tosiaan puhuttanut Suomessakin. Esim. Turusta siitä uutisoitiin jo parisen viikkoa sitten; täällä meillä on hieman siemeniä alkanut leijailla, mutta ei kovin paljoa, vaikka meilläkin on isoja haapoja melkein pihapiirissä. Kyllä tuollainen poikkeuksellinen ilmiö huolestuttaa.
  Mukavaa uutta viikkoa ja kuukautta kuitenkin! Halaus!

  SvaraRadera
 13. Hei Gunilla.
  Vakker rododendron! Skjønner godt du at du har den i hagen.
  Her regnet det så kraftig i natt, at det ble kort blomstring for et par med store blomster:-(
  Nå skjønner jeg at det er asp som dukker opp overalt. Trodde ikke de spirte så raskt. Når sånt skjer, skjønner man enda mer, at,naturen er bare helt fantstisk!!
  Ha en fin kveld/Eirin

  SvaraRadera