fredag 7 juni 2019

Försommarens generösa rikedom

Alldeles för varma dagar för mig, när mätaren pendlar runt 30 grader blir det inte mycket gjort i trädgården. Omöjligt att fotografera också i det skarpa solljuset så antingen får man vara uppe tidig morgon eller slåss med myggen när solen sänker sig bakom skogen.

Har en hel del olika Iris som sällan har  fått vara med på bild men här kommer en Iris germanica `Joanna´ som är en ganska högrest sak.


En trevlig lilja är Lilium pyrenaicum pyreneisk lilja som står stadigt och rakryggad i marken.


Två lövfällande Rhododendron som kamperat ihop i många år R. `Persil´ samt den illröda busken med det uttrrycksfulla namnet `Satan´ båda har bjudit på en ovanligt lång blomning i år.En närgången bild på Rhododendron `Tamarindos´


En svensk Magnolia är inte så vanlig i trädgårdsvärlden så det känns extra bra att få ha en sådan i trädgården. Planterades för ca fem år sedan och är nu ett ganska stort träd. Blommar för första gången i år gör Magnolia `Swede Made´ framtagen av Stefan Mattson på Göteborgs Botaniska trädgård.


Buskpionen Paeonia suffruticosa `Hinun´ bjuder också på en generös blomning i år, jag räknade till över fyrtio knoppar på plantan som börjar bli ganska stor efter många år i trädgården.Ett trevligt besök idag, en hel flock med tistelfjärilar Cynthia cardui fladdrade över blommande timjan hela dagen, en influgen invandrare under försommaren.
21 kommentarer:

 1. Vilka fantastiska bilder, Gunilla. Så fina detaljer och skärpa. Vi har också haft en massa tistelfjärilar de senaste dagarna. Minns inte att jag brukar ha så många av den annars. Buskpionerna verkar gilla läget. Det är många blommor på mina också.
  Kram Helene

  SvaraRadera
 2. Hello, beautiful images and garden. I love the lily, Iris and rhododendrons. Lovely butterfly captures. Enjoy your day, have a happy weekend!

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt fina bilder igen! Din trädgård är som en dröm! Massor med tistelfjärilar här också idag :)
  Den där magnolian är bara så underbar!
  Önskar dig en fin pingsthelg!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Nej så fint, jeg har også Tamarindos, den er bare flot.
  Vi har også haft besøg af tidselsommerfugle, de er lidt falmede, synes jeg.
  Det er en herlig tid.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Such a beautiful collection of photographs, the flowers and butterflies are all so lovely.

  All the best Jan

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Hej Gunilla?

  Så fine bilder! Det har vært så mange sommerfugler her også de siste dagene. Hyggelig å se så mange i juni.

  Klem!

  SvaraRadera
 8. There is real beauty in your garden at this time of the year, Gunilla, but of course that is what you work so hard for. I am sure that the results make it all worth while.

  SvaraRadera
 9. Fine nærbilleder, men min favorit er det tredje, som viser det fine samspil mellem planter og sten.

  SvaraRadera
 10. Ååå tänkte jag när jag såg toppen på irisen... sen blev den mörkare längre ner och jag såg att det var en annan än min namnlösa. Liljan var också en ljuvlig sak :) Jag har försökt hålla mig i skuggan och med mycket vatten fungerar det rätt bra att jobba. Men när det kommer till värme är vi definitivt olika.

  Tamarindos hade den där fina fläcken i grönt och orangebrunt jag såg hos en annan ljusare lila variant häromdagen. Min 'Swede Made' står och stampar den kommer bli en av de första jag ska flytta tänker jag. Fjärilsbilderna är helt ljuvliga alla säger att de är överallt. Jag kanske såg en igår. Var nog mentalt för fokuserad på annat. Men surrar gör det överallt nu när pionerna börjat blomma. Det är rätt kul när det surrar i en knopp som inte verkar ha nån ingång :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 11. Gunilla!
  Så underbara bilder igen! Håller med dig om att nu är blomningen generös i trädgården. Jag upplever att blomningen är i år mer ymnig än vanligt. Jag har också tistelfjäril plus en dela ndra . I år tycks även insektsrikedomen vara större än vanligt. Dock är jag glad att slippa knotten. Det verkar inte finnas särskilt mycket hos oss i år eftersom vi kan sitta ute klockan nio på kvällen.
  Ha en fin helg!
  /Anja

  SvaraRadera
 12. Fantastisk smukt! Træpæonen, liljen, Magnoliaen (svensk!), iris og Rhododendron, og sammen med sten og grønne planter ser det bare så skønt ud.
  Vi har haft nogle (alt for) varme dage i ugens løb, men nu er det blæsende og 15-20 grader med en del regn. Jeg tror det er sommerfugle fra sidste år vi ser nu, for her er de også lidt blege i farverne.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 13. Hej Gunilla!
  Oj så mycket fint, fantastisk trädpion och Magnolian är speciell. Du har en vacker trädgård, undrar inte över att fjärilarna trivs.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 14. Så många vackra foton från er trädgård. Jag föll för lilium pyrenaicum och trädpionen är ju utsökt vacker. Rhododendron Tamarindos har jag också. Ha en fin pingsthelg.

  SvaraRadera
 15. Hej Gunilla

  Super foton!
  Lilium pyrenaicum är fantastisk!
  'Hinun' har en speciell historia - det riktiga namnet lär vara 'High noon' bara felskrivit. Det är en x lemoinei hybrid - med Paeonia ludlowii.

  Kul med dessa sällsynta fjärillar!

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 16. Undrar om det är Tistelfjäril som har kommit till oss också de sista dagarna? Tycker de liknar i alla fall. De har slagit sig ner i ett stort parti med blommande Krypoxbär och är så många så man inte ens kan räkna dem.
  Det er verkligen en ljuvlig tid nu med allt som blommar!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 17. Hej Gunilla, vackra bilder ... wow, älska blommorna och fjärilarna. Vacker trädgård! Massor av träd ... är du på kanten av en skog? Tack för att du delar! Önskar dig en trevlig helg! John

  Hi Gunilla, Beautiful photos ... wow, love the flowers and the butterflies. Beautiful garden! Lots of trees ... are you on the edge of a forest? Thank you for sharing! Wishing you a fine weekend! John

  Tack Google för översättning. :-)

  SvaraRadera
 18. Så fina bilder på din trädgård.Nu ser den ut att fått bra med regn, allt ser så grönt och frodigt ut. Dina rhododendron är så vackra. Här börjar de småningom slå ut nu också. Magnolia har jag suktat efter,men tror det är på gränsen att den skulle klara sig här. Ha det fint!

  SvaraRadera
 19. Delar din känsla för "för varma" sommardagar, inget orkar man göra och det går inte ens att fota. Fjärilarna gillar det dock! :) Och det är ju en njutning bara att smyga omkring och titta på humlor och fjärilar.
  Din fina trädgård är så lummig och imponerande vacker. Ha det gott!

  SvaraRadera
 20. Hei Gunilla.
  Nå fikk jeg navnet på den sommerfuglen so omtrent flyr oss ned når vi er i hagen, aldri tidligere opplevd så mange, nesten så de svermer. Har også endel jeg aldri har sett før, og blåvingen er her i år også.
  Er som vanlig imponert over hagen din! Var innom oversiktsbildene fra hagen din i går, og er bare imponert! Du har en hage som er inspirerende og som vi kunne ha lyst til å besøke. Finnes det noen mulighet for det?
  Har du noe åpen hage?
  Ha en fin kveld/Eirin

  SvaraRadera