onsdag 5 juni 2019

Några blommande Cypripedium

Den äldsta av mina Cypripedium är säkert tio år gammal vid det här laget och bildar numera en stor rugge. Den är köpt av Svante Malmgren som odlar och driver fram guckusko i sitt laboratorium. Han döpte den efter sin fru Ulla Silkens som jag faktiskt har träffat en gång. När den planterades här under sen höst var det inte mycket mera än en rot och några groddar.Cypripedium arter är åtråvärda växter och tyvärr sker illegal import fortfarande från Kina. Vår egen guckosko  Cypripedium calceolus är fridlyst och starkt hotad i naturen så man bör vara uppmärksam på ursprunget och försäkra sig  så långt det är möjligt att inte bidra till den illegala handeln. Finns ingen efterfrågan så dör handeln ut, svårare än så är det inte.

Cypripedium `Sunny´
Guckosko skulle lätt kunna utlösa en samlarmani hos mig men just nu är det platsbrist som hindrar mig. Eller såhär, plats finns men nu är det naturen själv som härskar där så det krävs en insats som inte är obetydlig med spade och grep för att förvandla området till en plats för dessa eminenta växter.

Cypripedium `Gisela´

14 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  Så fine de er! Det kan fort bli en samlermani hos meg også, for de er jo så vakre. Den ville arten vokser i nærheten her, og jeg har vært med en guide dit og har fått sett hvor vakre de er ute i naturen. Det er godt at de vi har er laget i et laboratorie.

  Klem!

  SvaraRadera
 2. Hello, they are beautiful blooms. They similar to the lady slipper orchid blooms I see growing in our woods. Wishing you a happy day!

  SvaraRadera
 3. Hei Gunilla!
  De er innmari vakre med utrolige fantastiske former.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla
  Ja de er flotte men dyre, jeg har plantet et par stykke som forsvandt, din er stor og flot. Jeg nøjes med at nyde dine
  Kram

  SvaraRadera
 5. Din orkide har udviklet sig til en flot, stor plante. Den må være plantet det helt perfekte sted.

  SvaraRadera
 6. It is an extremely beautiful plant, Gunilla. As you quite rightly say the best way to curb illegal trade in illicit products is for the public to simply stop buying them. I only wish this could happen to stem the huge illegal trade in endangered birds, especially parrots. Not only is it in contravention of international conventions to traffic in them, they are kept in appalling conditions and many of them die before ever reaching prospective buyers.

  SvaraRadera
 7. Många fina blommor. Ha en fortsatt trevlig dag kram Nina

  SvaraRadera
 8. Härligt, Gunilla!

  Guckuskon var min favoritblomma när jag var liten och läste allt vad blomböcker hette. Många blev mina barnteckningar av guckuskor, ofta tillsammans med en norna som ju fanns på samma sida i floran. Det dröjde fram till 90-talet innan jag för första gången fick se guckuskor på riktigt, i Bölets Ängar i Tiveden. Där växte de i en liten järnbur som någon hade satt dit. Av en grupp från en lokal naturskyddsförening fick jag veta att det året innan hade funnits en fin, blommande tuva i närheten - tills de en dag kom dit och fann en stor grop i marken. Idioter hade varit framme, och det är begripligt att många försöker hålla sina guckuskolokaler mer eller mindre hemliga. Sedan dess har jag sett guckuskor på flera ställen, och hoppas verkligen att folk låter dem vara.

  Olle

  SvaraRadera
 9. De är verkligen vackra och förtjänar närbilder. Särskilt fina när de har bildat en lite större rugge. Har själv inte provat. Är rädd att de ska drunkna i min gröna gröt och de förtjänar bättre.
  Kram Helene

  SvaraRadera
 10. Så flotte planter!! Jeg er også veldig glad i orkideer, men som du sier - det krever mye å finne plass til de - det er veldig mye røtter i bakken!!!

  SvaraRadera
 11. Hej Gunilla!
  Kan bara instämma med övriga, vacker och speciell.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 12. Så vackra! Men tyvärr - eller kanske som tur är - så passar inte guckusko in i vår trädgård. Tror inte heller den skulle trivas i var kalkhaltiga jord.....
  Din header gör att jag just nu skulle önska att jag var där, det ser så svalt och skönt ut. Här är det även idag 29 grader och det börjar bli lite jobbigt, man kan ju inte göra så mycket än att sitta i skuggan ovh flämta!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 13. Smukke orkideer og fin billedkvalitet.
  Hav en god pinse!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 14. Så vackra! Och mycket fint porträtterade av dig :) Jag köpte den sköna Ulla av Svantes son på en växtmarknad i Botan i våras. Känns roligare och bättre än om det hade varit från en plantskola.

  Kram, Carina

  SvaraRadera