lördag 7 september 2019

Kanadagåsen i närbild

Härom dagen åkte vi ut till Sundbyholm, ett naturreservat vid Mälarens strand. Det är många år sedan jag varit där och jag blev verkligen positivt överraskad. Allt var otroligt välskött, de gamla, knotiga furorna stod som ståtliga monument längs trevliga stigar och cykelvägar, vassen hålls borta från stränderna och där fanns många grillplatser med färdig ved som kommunen tillhandahåller. Men nu var de mänskliga badgästerna borta och stranden intagen av en annan typ av gäster.


Det var kanadagässen som lockade, jag vill lära mig fotografera fåglar och att sätta sig i skogen någonstans och hoppas att något spännande dyker upp efter några timmar känns inte meningsfullt när jag fortfarande är så osäker med kameran Jag vet att dessa fåglar rent generellt inte är så önskade, det som finns mycket av i vår natur värderas sällan särskilt högt.


Men att sätta sig ner i lugn och ro några timmar, betraktande det skådespel som sker i närbild är så fascinerande. Varför står de på ett ben när två ben borde ge bättre balans? Har ingen aning men någon fördel är det i viloläge, annars skulle de helt enkelt inte uppföra sig så.

Framförallt ville jag lära fotografera fåglarnas rörelser utan att allt blir suddigt. Fåglar sitter sällan stilla och allt handlar om inställningar på kameran. Korta slutartider är hemligheten och då fryser man även vattendropparna som stänker
Så här, sittande på stranden och iaktta fåglarnas beteenden, ljuden, flaxandet med vingarna och dykningarna i vattnet var i sig en underhållning som borde ha betingat ett inträde men det bästa är ofta alldeles gratis.
Kameran har funktionen serietagning och då är det bara att chansa, hålla in knappen och låta det smattra i hopp om att någon bild blir acceptabel.Inte en vattendroppe får fäste på fjädrarna vilket gör det möjligt till dessa uppvisningar, även i kallt vatten. Ståtliga fåglar men tyvärr är deras status låg i människornas värld.


21 kommentarer:

 1. Flotte bilder Gunilla!
  Gratulerer med nytt kamera:-) I parker og på strender blir det vanskelig å ferdes når kanadagjess inntar området. Det blir skitt overalt...
  Problemet er kanskje at de nå flytter seg til mer tettbebygde steder, og griser til i parkene?
  Men flotte fugler:-)
  Eirin

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla

  Super bilder!
  Kanadagåsen är ju inte hemmahörande i Europa. Deras spillningar ligger ofta där folk badar.
  Personligen har jag inget emot dem. När vi människor nu ändrar på jordens temperatur, får vi nog vara lite flexibla med de djur och plantor vi omger oss med...

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 3. Så spennende å lære fuglefotografering. Det er ikke så ofte jeg fotograferer fugler, men når jeg prøver syns jeg det er utrolig vanskelig, men telelinse er selvsagt påkrevd. Gleder meg til å se mer, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla!

  Så fine bilder! Fugler er mosomme å fotografere. Canadagås ser vi sjelden her.

  Klem!

  SvaraRadera
 5. Gunilla, I am very happy that you had CANADA Geese to practice on, and it looks to me that they gave you many opportunities to try different shutter speeds and so on. As always, we Canadians are both willing and anxious to cooperate! I know that you will now be placing a maple leaf underneath your pillow!

  SvaraRadera
 6. Låter som en bra dag där vid Sundbyholm. Fantastiska bilder tycker jag - det är minsann långt ifrån lätt att fotografera fåglar, men du lyckades kanonbra!
  Här har kanadagässen minskat till förmån för de vitkindade - de är ju lite mindre i storlek, men problemen på badstränderna är desamma. Personligen har jag inget emot de här gässen, men det är inte så kul när bästa sandstranden med tillhörande grässlänt inte längre är en möjlig plats för en badutflykt.
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Her har vi også mange Canadagæs og navnlig landmænd er sure over de æder en masse vintersæd på denne årstid, men det er jo meget smukke fugle og jeg synes du har fanget flot med dit kamera.
  Dejligt med de gratis glæder!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla!
  Du lyckades få fina bilder av dem. De är inte så populära, då de smutsar ner mycket och kan vara rätt så aggressiva. Kommunen importerade dem till en park, men det blev ohållbart, det var ingen som ville besöka parken till slut. Nu är de ersatta av änder och svanar.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 9. Flot billedserie! Jeg kommer sådan til at tænke på Niels Holgersens vidunderlige rejse 😊

  SvaraRadera
 10. Helt fantastiska bilder, wow!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 11. Ja men så fina bilder Gunilla! Och så smart av dig att studera Kanadsgässen för dom finns ju många av. Vi har väldigt. många omkring oss också och jag håller på och försöker fånga dom när dom flyger. Dom pratar och pratar och så rätt vad det är så kommer det ett gäng flygande. Och efter ett tag kommer dom tillbaka. Jag gillar verkligen hur du fångat deras vingar. Hela den serien är jättefin. Minns dom från mina besök på Sundbyholm men å andra sidan så finns dom ju nästan överallt nu för tiden. Mig stör dom inte heller men så är jag ju ingen frekvent badstrandsbesökare heller. Dom producerar väldigt mycket bajs och korvarna är stora :)

  Ha en skön kommande vecka!
  Kram Anita

  SvaraRadera
 12. Hello, looks like the geese put on a good show for you. That is a big flock. Wonderful series of photos. Have a happy day and a great new week!

  SvaraRadera
 13. Smukke billeder af canadagæssene. Jeg beundrer din tålmodighed. Her hvor jeg bor har vi rigtig mange bramgæs, men kun sjældent ser vi canadagæs. Derimod er der mange i marsken langs den sønderjyske vestkyst.
  Hav en god uge!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 14. Du har verkligen fått till en massa riktigt fina foton på kanadagässen. Serietagning är guld värd när det går undan. Dessutom tycker jag man hittar en massa saker i bilderna som man aldrig såg när man tog bilderna.
  Kram Helene

  SvaraRadera
 15. Så fina kanadagässen blir när man gör som du - studerar dem. Det är ju fåglar som annars har dåligt ryckte vi samsas ju ibland om samma stränder och parker.

  SvaraRadera
 16. Hei Gunilla, upeita kuvia olet ottanut!
  Suosikkini on tuo yhdellä-jalalla-seisomiskuva. :)
  Mukavaa viikkoa! Halaus!

  SvaraRadera
 17. Ååå, fin bildserie och det är så intressant att studera fåglar. Givetvis är allt liv värdefullt, men ofta hamnar kanadagåsen på fel ställe.
  I våras spenderade 500-600 individer två veckor på ekobondens spirande gräsvall och åt ner den fullständigt. Från början var gräset 30 cm, när de lämnade var det 5 cm. Givetvis växte det tillbaka men försenade skörden ett par veckor, vilket gjorde andraskörden senare och sämre. Man kan också konstatera att de känner skillnad på mat och mat för de besprutade åkrarna i byn finns det inga gäss på.
  Att vi har kanadagås i Sverige över huvud taget lär vi kunna "tacka" en man vid Bengt Berg för, som på 1920-talet införde och fick det första paret att häcka, just här i Småland. Numera är han mest känd för att ha grundat den fina safariparken Eriksberg i Blekinge.
  Kram
  Anette

  SvaraRadera
 18. Jättefina bilder, Gunilla! Flaxande fåglar är inte lätta att få bra bilder på, men här har du lyckats fint!

  Egentligen är det konstigt att kanadagässen inte är populärare än de är, med tanke på vilka stora ansträngningar som har gjorts för att etablera arten som häckfågel i Sverige. Det var mycket riktigt Bengt Berg som var drivande från slutet av 20-talet och några årtionden framåt, då våra svenska gäss stod på gränsen till utrotning. Gäss måste vi ju ha, så kanske skulle den nya arten klara sig bättre? Ända in på 70-talet förekom utsättningar av kanadagäss, och som väl är verkar de inte konkurrera ut våra inhemska arter. Även dessa har ökat väldigt, och man ser ofta blandade gåsflockar på fälten. Varför inte försöka glädjas åt den succé det faktiskt har blivit?

  Olle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gläds förstås åt de vackra bilderna, men svårt att glädjas åt fågelinvasioner när kämpande ekobonden i byn för grödorna uppätna och förlorar stora pengar. Marginalerna är små. Även goda ting kan det bli för mycket av, Olle.
   /Anette

   Radera
 19. Mmm.. har tänkt att jag också ska öva på fågelfotande :) Du lyckades jättebra tänker jag. Det är väl inte gässen i sig utan det dem lämnar efter sig som inte är så kul. De fanns en hel del av i min favoritpark i Lyon och de lämnade en obrukbar gräsmatta efter sig. En där man annars gärna breder ut en filt och njuter en pick-nick.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 20. I enjoyed your series of photographs :)

  All the best Jan

  SvaraRadera